AGA LA FONDUL PROPRIETATEA După "Templeton", potopul

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 martie 2012

După "Templeton", potopul

UPDATE 2: Preţul unei acţiuni FP a închis la 0,6015 lei

Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în creştere cu 1,95%, închizând la valoarea de 0,6015 lei / acţiune, la ora închiderii BVB.

---------------

UPDATE: Preţul unei acţiuni FP a ajuns la 0,6 lei

Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în creştere cu 1,69%, atingând valoarea de 0,6 lei / acţiune, la ora 10:38, ora BVB.

-------------

Acţiunile FP, cea mai accelerată creştere de la listare

Indiferent la opiniile juriştilor, care susţin că n-ar mai avea dreptul la niciun gest de administrare, "Franklin Templeton" îşi vede de treabă liniştit, convocând acţionarii Fondului Proprietatea la o Adunare Generală, pe 4 aprilie, în care să discute propunerile primite - creşterea comisionului administratorului pentru urgentarea lichidării din portofoliu, listarea la Varşovia şi schimbarea Consiliului Reprezentanţilor.

Prin hotărârea pronunţată în data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte, cererea formulată de avocatul Ioana Sfîrăială, de constatare a nulităţii absolute a hotărârii prin care a fost modificat actul constitutiv al Fondului şi a fost numit ca administrator "Franklin Templeton".

Avocatul Ioana Sfîrăială ne-a declarat, ieri, că situaţia juridică în care se află administratorul FP "Franklin Templeton" nu îi dă dreptul "să se folosească de o serie de acţionari, care deţin peste 5% din titlurile Fondului, pentru a convoca AGA".

Doamna Sfîrăială ne-a declarat că nu comentează poziţia fondului "Elliott Associates" (n.r. care deţine aproape 14% din FP şi care a propus modificarea contractului de adminis-trare), considerând că Societatea de avocatură care asigură consultanţă juridică atât pentru "Fondul Proprietatea", cât şi pentru "Elliott Associates" ar fi trebuit să explice acţionarilor situaţia juridică reală de la FP şi lipsa calităţii de administrator a lui Franklin Templeton, în loc să încerce prin unii acţionari ai FP să creeze o aparenţă de legalitate care nu există.

Potrivit unor surse din piaţă, societatea care asigură consultanţă juridică atât pentru "Fondul Proprietatea", cât şi pentru "Elliott Associates" este casa de avocatură "Schonherr".

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat, ieri, cea mai accelerată creştere de la listare, de 5,17%, şi au ajuns la maximul pentru ultimele aproape 11 luni, 0,59 lei/unitate.

Ordinea de zi

Acţionarii "Fondului Proprietatea" urmează să dezbată, în aprilie, propunerea de modificare a Contractului de Administrare, în sensul revizuirii onorariului încasat de "Frank-lin Templeton".

Fondul american de hedging "Elliott Associates", a propus, la jumătatea lunii februarie, prin firma "Manchester Securities", ca "Franklin Templeton" să vândă din activele FP iar banii obţinuţi să fie distribuiţi acţionarilor, administratorul Fondului urmând să încaseze un comision de 1,5% din suma obţinută în perioada 2012-2013, iar în 2014 acesta să scadă la 1%.

"În cazul în care Clientul acordă sau oferă în mod general distribuţii suplimentare tuturor acţionarilor (dar numai în măsura în care aceste atribuţii suplimentare sunt acordate efectiv sau declarate irevocabil) fie prin intermediul achiziţiei propriilor acţiuni în scopul anulării, fie sub formă de dividende speciale sau alte dis-tribuţii, Clientul va plăti SAI (n.r administratorului FP) un onorariu de administrare suplimentar", se arată în actul citat anterior.

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului, este de părere că "Manchester Securities" nu solicită vânzarea de participaţii din portofoliul "Fondului Proprietatea", propunerea având ca scop o mai strânsă aliniere a intereselor acţionarilor cu cele ale managerului de fond.

Doamna Sfîrăială ne-a mai spus că se aştepta ca pe ordinea de zi a AGA să existe un punct referitor la dividende.

Administratorul Fondului Proprietatea a propus, pentru acest an, un dividend de 0,038 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de anul trecut.

Valoarea totală a dividendelor pe care FP ar urma să le distribuie în acest an este de 523,5 milioane lei (120,4 milioane euro). Suma reprezintă 96% din tot profitul net înregis-trat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 milioa-ne lei (128,3 milioane euro).

În cadrul AGOA urmează să se decidă şi soarta Comitetului Reprezentanţilor, după ce, un grup format din patru acţionari FP, printre care se număra şi Georgia Palade van Dusen, a propus, pe 8 februarie, înlocuirea actualilor membri.

Aceiaşi acţionari au cerut aprobarea, în principiu, a listării Fondului pe Bursa de la Varşovia, punct aflat pe ordinea de zi a AGEA. Dacă propunerea primeşte votul acţionarilor, Frenklin Templenton are obligaţia ca, până pe 31 mai, să stabileas-că toate formalităţile necesare lis-tării.

Acţionarii FP urmează să decidă reducerea capitalului social cu 1,77%, la 13,538 miliarde de lei "ca urmare a anulării unui număr de 240 de milioane de acţiuni proprii dobândite de către Fond", potrivit actului citat anterior.

Capitalul social FP nu a putut fi modificat la ultima adunare generală a acţionarilor, din toamna anului trecut, deoarece nu a fost îndeplinită condiţia minimă de cvorum, de 50%, necesară votării propunerii de diminuare a capitalului.

Pe ordinea de zi se află şi o nouă modificare a actului constitutiv FP, acţionarii urmând să decidă stabilirea unor noi regui privind cvorumul şi drepturile de vot. Astfel, pentru "reducerea capitalului social ca urmare a dobândirii propriilor acţiuni, urmată de anularea lor sau a scutirii acţionarilor care nu au făcut toate vărsămintele pentru achitarea acţiunilor neplătite, este necesară prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o pătrime din drepturile de vot la prima convocare şi cel puţin o cincime din totalul numărului de acţiuni dând drept de vot, la cea de-a doua convocare".

Actualul act constitutiv prevede că pentru adoptarea unei hotărâri privind majorarea sau reducerea capitalului social şi pentru dizolvarea anticipată a FP, în condiţiile legii, este nevoie de prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din numărul total al drepturilor de vot, atât la prima cât şi la a doua convocare.

În noiembrie 2011, acţionarii FP au decis că "Franklin Templeton" poate administra discreţionar 20% din totalul activelor imobilizate mai puţin creanţe, depăşind astfel pragul de 5%, această modificare fiind reflectată în actul constitutiv.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. In fond ce urmareste aceasta tanti nimeni? Nu se gaseste numeni sa-i explice ca ceeace face este impotriva miilor de oameni? Sau dansa a jecmanit niste amarati si acut te pomenesti ca vrea ea sa conduca FP. Mai bine ar administra un grajd cu vaci. Poate acolo so pricepe sau nu?

    1. "domnule" Mihai G. vocabolarul folosit ne face sa credem ca sunteti consultant financiar la un grajd de vaci.Asteptam cu interes si alte comentarii, venite din zona dumneavoastra de "competenta".Am auzit ca exista fonduri UE, pentru ridicarea nivelului investitional al vacilor infertile. Pareti a indeplini, cerintele atit de dure necesare in acest domeniu.Vedeti cind mergeti cu colegele la pascut...trifoiul baloneza!. La cap.

      Avocata de 2 lei, vrea si ea sa-si faca un nume. Parca a descoperit crima secolului. Ce mare escrocherie a facut Templeton? Citi actionari au smecherit? Ce promisiuni false au facut? Tot ce am vazut eu pina acum este ca Templeton a creat o transparenta excelenta la FP, si vrea transparenta similara la fiecare companie de stat din portofoliu. Asta va crea eficienta si profabilitate in companiile energetice, si pe termen lung va beneficia Romania si oamenii care traiesc acolo.

      De ce Sfiriiala vede pe Templeton ca inamicul numarul unu al Romaniei, chiar nu percep. Numai un interes personal al dinsei, de a aparea prin presa. Din atiti criminali corupti in Romania, incepind cu politicieni, juristi, polititi, etc, femeia asta a ales sa "dea pe fata" Templeton. Pentru ce? Probabil Templeton contribuie la diminuarea de coruptie si hotie din companiile de stat, si "doamna" sfiriiala considera asta o crima in Romania.  

      Nu are importanta ce motiv o "mana" in lupta pe d-na avocat. Trebuie sa invatam ca ar fi timpul sa renuntam la pagubosul "lasa ca marge si asa".

    Daca Schnherr reprezinta cele doua entitati mentionate mai sus, atunci intelegem care va fi contributia strategica a Doamnei Narcisa Oprea in CA la BVB.Sa mute FP la Varsovia.Asta e o are dovada de profesionalism din partea ei nu?. Daca aceste lucruri se petreceau in SUA, atit Templnton cit si casa de avocatura, plateau ladaune de nu le mai ramineau bani de tramvai.Aici la noi sunt considerati "strategi".Problema e ca noi ne comportam ca slugile.Si ne vind in permanenta slugile, platite de acesti minunati investitori, care ne considera negrii pe plantatie.Iar Doamna Sfariiala nu a facut decit sa arate un lucru stiut. "Regele e GOL". Dovada clara e faptul ca a demontat in instanta, "marile linii de consultanta strategica" elaborate de....ghici... Narcisa Oprea.Hai baieti ca ne-am prins....E vopsita rau treaba...Probabil Doamna Oprea ar trebui sa isi ia un concediu "sabatic" prelungit de la BVB si FP, alaturi de mentorul sau "Domnul" Stere Farmache. Sa mai respiram si noi putin.Am obosit de atita "competenta", emanata de la aceiasi asi ai atit de greu disimulatei incompetente.

    ce va fi FP la anu', pe vremea asta, o sa ne arate ce a insemnat pragul la sif-uri si de ce cnvm ar merita maimulta consideratie.

    1. comunist imputzit

      MUGESTE NU GLUMA ACEST 3.1

      O FI CEL TRIMIS LA PASCUT ? 

    Prin listarea FP-ului la Varsovia, piata de capital din Romania sufera o grea lovitura si implicit veniturile BVB vor scadea.

    Daca Narcisa sau Tufanica consiliaza FP-ul pe aceasta tema, se afla in conflict de interese avand in vedere ca este in CA-ul BVB.

    Nu inteleg cum mai poate sa apere interesele actionarilor BVB??? -sau poate astea sunt interesele........  

    Lichidati activele FP cat mai repede, sau macar jumatate si dati banii la actionari. Daca obtineti valoare nominala e perfect.

    Cu banii luati facem un alt FP2 si cumparam ce a mai ramas de la FP sa se lupte pe margine carcotasii FP. E o actiune foarte buna au inceput sa castige si actionarii , 45 % e un randament bun dar se poate si 200%. 

    Eu sunt actionar la FP,am cumparat direct de pe BVB.Cred ca avocata asta incearca sa isi faca publicitate.Sa nu o mai bagam in seama.Si daca este cotat si la Varsovia care este problema?Parca si Erste este cotata si la BVB si la Viena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb