AGA SOLICITATĂ PENTRU DISCUTAREA ÎMPĂRŢIRII ACŢIUNILOR RĂSCUMPĂRATE Mircea Vescan, "Armax Gaz": Minoritarii nu înţeleg efortul depus de conducerea societăţii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 decembrie 2009

Costel Ceocea: "Moral, suntem alături de management"

Mircea-Simion Vescan, pre-şedintele-director general al "Armax Gaz", consideră că minoritarii care au cerut convocarea unei Adunări Generale ca să discute decizia administratorilor societăţii de a-şi acorda gratis acţiuni răscumpărate de companie, nu înţeleg eforturile depuse de management ca să treacă societatea cu bine de criză. Domnul Vescan, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Am tot respectul faţă de orice acţionar al Armax Gaz, însă cei care au solicitat AGA nu înţeleg cât de importantă este munca depusă de management. Noi o să convocăm AGA pentru luna ianuarie şi o să le explicăm, din nou, raţiunea deciziei de a recompensa administratorii societăţii cu acţiuni.

Mai mult, rezultatele obţinute de companie la finele anului 2009 vor fi un argument în plus pentru susţinerea deciziei administratorilor". Domnia sa consideră că este puţin probabil ca acţionarii care au convocat AGA să poată modifica decizia Consiliului de Administraţie: "Într-un stat de drept european, aceştia au zero şanse să întoarcă decizia administratorilor unei societăţi, putând, în schimb, să ne facă doar şicane".

Până acum, acţionarul care pare că incomodează cel mai mult conducerea "Armax Gaz" este Corina Boloş, care controlează aproximativ 6% din casa de brokeraj "Interdealer Capital Invest", potrivit informaţiilor de pe site-ul societăţii. Domnia sa a solicitat instanţei să anuleze hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor "Armax Gaz" din martie, anul trecut, prin care a fost aprobată răscumpărarea de către societate a maxim 60 de milioane de acţiuni ARAX.

Preşedintele "Armax" ne-a spus: "Este de neînţeles pentru mine de ce acest acţionar a decis să conteste decizia AGA după un an de zile. Mi se pare o hărţuire inutilă pentru o societate ca a mea, care a răzbit într-un an de criză, dar o să fac ceea ce legea îmi cere ca să dovedesc performanţa Consiliului de Administraţie".

SIF "Moldova" şi Grupul "Banca Transilvania" cer ca acţiunile să se distribuie contra cost

La finele lunii noiembrie, SIF "Moldova", Banca Transilvania împreună cu BT Asset Management şi încă două fonduri administrate de aceasta, au solicitat convocarea unei Adunării Generale, pornind de la premisa că doar acţionarii sunt îndreptăţiţi să se pronunţe asupra modului în care vor fi distribuite acţiunile ARAX răscumpărate. Aceştia solicită ca acţiunile să nu fie acordate neapărat administratorilor societăţii, ci salariaţilor, dar în niciun caz gratis.

Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova" susţine, însă, că demersul SIF2 a fost independent de cel al Băncii Transilvania, dar crede că există mult mai mulţi acţionari care împărtăşesc poziţia SIF-ului. Domnia sa ne-a spus: "Reacţia noastră este normală, încercăm clarificarea unor aspecte privind distribuirea acţiunilor răscumpărate pentru că noi credem că există şi alte variante decât cea propusă deja de Consiliul de Administraţie. Nu am acuzat în niciun fel conducerea societăţii, moral suntem alături de management şi considerăm acţiunile ARAX din portofoliul nostru ca o investiţie de perspectivă, deşi avem puţine acţiuni în raport cu ceea ce ne-am fi dorit. Am sprijinit managementul pe timp de criză şi am înţeles că societatea are nevoie de orice resursă financiară, neacordând dividende. Dacă vom aprecia, la un moment dat, că există o tendinţă a conducerii de a ne afecta interesele prin decizia de a acorda sau nu dividende, vom acţiona în consecinţă".

Radu Hanga, director general la "BT Asset Management" susţine că administratorii societăţii nu pot să aibă ultimul cuvând privind distribuirea acţiunilor răscumpărate pentru că sunt în conflict de interese. Domnul Hanga ne-a declarat: "Mi se pare normal ca AGA să decidă ce se va face cu titlurile răscumpărate, şi nu Consiliul de Administraţie. Acesta este în conflict de interese pentru că el este beneficiarul şi tot el stabileşte preţul la care va primi acţiunile".

La finele lunii august, Consiliul de Administraţie al "Armax" a decis ca Mircea Vescan şi Căliniţa Vescan, directorul general adjunct, să primească gratuit 15,97 milioane de acţiuni ARAX din cele 19,14 milioane răscumpărate de societate de pe piaţa liberă în ultimul an şi jumătate. Restul acţiunilor urmau să împărţite între 16 membri ai Comitetului Director şi Şefi de serviciu din ultimii doi ani, pe baza unor criterii de performanţă profesională.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pentru munca depusa, managementul este retribuit prin indemnizatii, salarii, etc.Aceasta metoda de distributie a actiunilor nu reprezinta altceva decat o distribuire arbitrara a profitului societatii in detrimentul actionarilor. Poate ar fi util ca CNVM -ul sa interzica distribuirea cu titlu gratuit a actiunilor rascumparate. Daca s-ar diminua capitalul social, toti actionarii existenti ar beneficia de aceasta masura proportional cu detinerile.

    1. aceasta familie CALBOREANU se crede prea desteapta...,o fi luat lectii de la VANTU.

      este mult mai costisitoare recompensarea managmentului prin bonusuri si prime pt ca se plateste la stat 80% din suma neta acordata. uitati-va afara la recompensari si la ce se incearca si la alte societati mari de la noi

    va reamintesc ca vorbim de o iesire din anonimat a unei societati prin un "IPO" ingineresc facut de "patron" care ulterior a cules actiunile mai ieftin de la marasteni..daca se poate gratis..cu atat mai bine. ca tot veni vorba de FNi cu mr Popa..."dormi linistit" CNVM vegheaza...

    am pierdut 300 mil. lei vechi pe actiunile ARAX si ei iau acum actiuni rascumparate prin efortul intregului actionariat.Iti sta mintea-n loc cand vezi atata ticalosie.

    Ce mai stati fratilor , destituitii, si formati un nou consiliu de administratie ,care va apara interesele si va reprezinta cu adevarat!

    Voi sunteti taticii, companiei ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb