AGENŢIA EUROPEANĂ DE MEDIU:  "Prosperitatea viitoare depinde de măsuri mai îndrăzneţe în domeniul politicilor"

Elena Deacu
Companii #Mediu / 3 martie 2015

Europa se confruntă în continuare cu o serie de probleme persistente şi din ce în ce mai grave legate de mediu, a căror soluţionare va presupune schimbări fundamentale în sistemele de producţie şi consum, care sunt cauza principală a problemelor de mediu.

Acesta este mesajul expus în evaluarea cincinală efectuată de Agenţia Europeană de Mediu, "Mediul european - starea şi perspectiva 2015" (SOER 2015), publicată astăzi. SOER 2015 reprezintă o evaluare integrată a mediului european, care conţine, de asemenea, evaluări şi date de la nivel mondial, regional şi naţional, precum şi comparaţii între ţări.

În prezent, europenii se bucură de un aer şi o apă mai curate, la groapa de gunoi ajung mai puţine deşeuri şi sunt reciclate mai multe resurse. Cu toate acestea, Europa mai are încă mult până la realizarea obiectivului unei "vieţi bune în limitele planetei noastre" până în anul 2050, stabilit în Al şaptelea program de acţiune pentru mediu. În ciuda faptului că utilizăm resursele naturale într-un mod mai eficient decât înainte, încă degradăm baza de resurse pe care o avem la dispoziţie în Europa şi în întreaga lume, iar probleme cum ar fi pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice constituie în continuare ameninţări majore.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, declară: "Analiza noastră arată că, de-a lungul anilor, politicile europene au răspuns cu succes multor provocări din domeniul mediului. Dar mai arată şi altceva: că noi continuăm să deteriorăm sistemele naturale care ne susţin prosperitatea. Chiar dacă este o provocare imensă să trăim în limitele planetei noastre, avem beneficii uriaşe dacă o acceptăm. Dacă am folosi la maximum capacitatea Europei de a inova, acest lucru ne-ar putea asigura cu adevărat sustenabilitatea şi ne-ar putea plasa la limita superioară a ştiinţei şi tehnologiei, prin crearea unor noi industrii şi a unei societăţi mai sănătoase".

SOER 2015 subliniază necesitatea unor politici mai ambiţioase pentru a îndeplini viziunea Europei pentru 2050. Raportul subliniază, de asemenea, nevoia de noi abordări care să răspundă naturii sistemice a multor probleme de mediu. De exemplu, presiunile externe, inclusiv tendinţele majore la nivel mondial, pot contracara politicile specifice şi eforturile locale de management de mediu. În plus, multe probleme de mediu se află în legătură directă cu sisteme de producţie şi consum care oferă numeroase locuri de muncă şi mijloace de subzistenţă, iar schimbarea acestor sisteme generează costuri şi beneficii diverse. Mai mult decât atât, îmbunătăţirea eficienţei este adesea contracarată de creşterea consumului.

Raportul concluzionează că, deşi implementarea integrală a politicilor existente va fi esenţială, nici politicile de mediu aflate în prezent în vigoare, nici sporirea eficienţei din raţiuni economice şi tehnologice nu vor fi suficiente pentru a îndeplini viziunea Europei pentru 2050.

Pentru a răspunde provocărilor complexe cu care se confruntă Europa va fi nevoie de politici mai ambiţioase, împreună cu o mai bună cunoaştere şi investiţii mai inteligente, care să vizeze transformarea fundamentală a unor sisteme esenţiale cum ar fi cel al produselor alimentare, al energiei şi al locuinţelor, transporturile, finanţele, sănătatea şi educaţia. Vor fi necesare strategii şi abordări care să vizeze atenuarea presiunilor şi evitarea potenţialelor efecte negative, refacerea ecosistemelor, corectarea inegalităţilor socioeconomice, precum şi adaptarea la tendinţe globale precum schimbările climatice şi epuizarea resurselor.

În continuarea celor declarate, Dr. Bruyninckx afirmă: "Avem 35 de ani la dispoziţie până în 2050 pentru a asigura sustenabilitatea planetei pe care trăim. Poate că ni se pare un viitor îndepărtat, dar pentru a ne atinge scopul trebuie să acţionăm acum. Este necesar ca acţiunile şi investiţiile noastre să fie şi mai ambiţioase şi mai coerente. Multe dintre deciziile pe care le luăm astăzi vor hotărî în ce mod vom trăi în 2050".

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) este o agenţie a Uniunii Europene. AEM are scopul de a sprijini dezvoltarea durabilă şi de a contribui la îmbunătăţirea semnificativă şi cuantificabilă a stării mediului în Europa prin furnizarea de informaţii prompte, specifice, relevante şi de încredere atât factorilor de decizie politică, cât şi publicului. AEM este sprijinită în activitatea sa de către Reţeaua europeană de informare şi observare a mediului (Eionet), formată din 39 de ţări europene.

Evaluarea "Mediul european - starea şi perspectiva 2015" cuprinde două rapoarte şi 87 de note informative online (denumite "briefing"). Acestea sunt: Raportul de sinteză şi Raportul privind evaluarea tendinţelor majore la nivel mondial, completate de 11 informări privind tendinţele majore la nivel mondial, 25 de informări privind Europa, 9 informări cu comparaţii între ţări, 39 de informări de ţară (bazate pe rapoartele naţionale privind starea mediului) şi 3 informări la nivel regional.

SOER 2015 oferă o evaluare cuprinzătoare şi integrată a stării mediului din Europa, a tendinţelor şi a perspectivelor în context global şi oferă informaţii cu privire la aplicarea politicii europene de mediu între 2015 şi 2020. De asemenea, SOER 2015 analizează oportunităţile de modificare a politicilor existente (şi cunoştinţele pe care sunt fundamentate acestea), în scopul îndeplinirii viziunii Uniunii Europene pentru 2050 privind o viaţă bună în limitele planetei noastre.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb