Agenţia franceză a medicamentului confirmă un risc rar de tromboză, asociat cu vaccinul AstraZeneca

J.P.
Internaţional / 29 martie 2021

Agenţia franceză a medicamentului confirmă un risc rar de tromboză, asociat cu vaccinul AstraZeneca

Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a confirmat vineri existenţa unui risc "rar" de tromboză atipică asociat cu vaccinul contra Covid-19 de la AstraZeneca, după apariţia de noi cazuri în Franţa, din care două decese, subliniind în acelaşi timp că balanţa beneficiu/risc rămâne "favorabilă", relatează G4media.

"Au fost declarate nouă cazuri de tromboză a venelor mari, atipică prin localizare (cerebrală în majoritate, dar şi digestivă), putând fi asociate cu o trombopenie - scăderea numărului de plachete în sânge, NDRL - sau cu tulburări de coagulare", adică cu şase mai multe decât în săptămâna precedentă, arată ANSM în ultimul său bilanţ al situaţiei privind supravegherea vaccinurilor contra Covid-19.

Printre aceste cazuri, "două decese" au fost raportate între 12 şi 18 martie, printre care cel al unui student la medicină din Nantes mort pe 18 martie la mai multe zile după ce a fost vaccinat, pentru care analize complementare sunt în curs în cadrul unei anchete judiciare, a anunţat luni seara ANSM într-un comunicat.

"Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile clinice apropiate şi termenul de apariţie omogen determină comitetul de supraveghere să confirme apariţia, foarte rară, a acestui risc trombotic la persoanele vaccinate cu vaccinul AstraZeneca", explică agenţia sanitară.

Aceste cazuri au apărut "într-un termen mediu de 8,5 zile după vaccinare la persoane fără antecedente deosebite identificate până azi", adaugă agenţia, precizând că şapte pacienţi au sub 55 de ani şi doi peste 55 de ani.

Vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic şi universitatea Oxford a fost suspendat pe 15 martie de mai multe ţări europene după semnalarea unor cazuri de cheaguri de sânge, uneori mortale.

Franţa a ridicat suspendarea vineri, după un aviz al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) care îl consideră "sigur şi eficace" şi care a afirmat că balanţa beneficiu/risc faţă de epidemia de Covid-19 este pozitivă.

Înalta autoritate franceză de sănătate a recomandat totuşi să fie rezervat persoanelor de peste 55 de ani, deoarece pană acum cazurile de tromboză venoasă cerebrală au fost observate doar la persoane sub 55 de ani.

EMA a concluzionat că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de cheaguri de sânge, dar că o "legătură posibilă cu două forme foarte rare de cheaguri de sânge (coagulare intravasculară diseminată, CIVD, şi tromboze ale sinusurilor venoase cerebrale) asociate cu un deficit de plachete sangvine nu poate fi exclus în acest stadiu".

"Un grup de experţi" al EMA studiază "mecanismul de acţiune, eventualii factori de risc existenţi şi orice dată suplimentară pentru a explica evenimentele observate", aminteşte ANSM.

Din 1,4 milioane de vaccinuri AstraZeneca administrate în Franţa până la 18 martie, circa 5.700 de efecte indezirabile au fost analizate de centrele de farmaco-vigilenţă, în "marea lor majoritate" "sindroame pseudo-gripale, adesea de mare intensitate" (febră, dureri de cap, dureri musculare).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Apreciez aceasta recunoastere oficiala din partea agentiei franceze a medicamentului.

    Ramane insa o problema: 

    Factorii de risc pentru forma grava de COVID sunt cunoscuti (obezitate, HTA, boala respiratorie cronica preexistenta, etc). 

    Insa, tromboza "atipica" indusa de vaccinul AZ pare sa-i loveasca mai ales pe tineri. 

    Care sunt factorii de risc pentru aceasta tromboza "atipica"? 

    Ca potential recipient al vaccinului, sunt in fata unei rulete rusesti sau trebuie sa am la mine niste medicamente anticoagulante / antiagregante plachetare?

    Ca sa fie clar, cele 15 minute de supraveghere dupa vaccin previn doar reactiile anafilactice (debut rapid), insa articolul mentioneaza ca evenimentele de tromboza "atipica" apar dupa aproximativ 8,5 zile. 

    1. In Norvegia s-a speculat ca acest tip de efecte adverse ar avea legatura cu utilizarea pilulelor anticonceptionale. Vor fi interesante concluziile ulterioare, bazate pe studii profunde,in reviste de specialitate, nu pe bazaconii emise de pocitanii tip grosan, adina alberts, olivia steer sau monica pop...

      Pana acum vreo saptamana, vaccinul AZ nu era corelat cu niciun efect secundar. Vehiculai conspiratii sa insinuezi asa ceva.

      Au mai trecut cateva zile si acum avem o autoritate a statului francez care publica cele de mai sus. 

      Eu vreau sa fac vaccinul curand, nu cand apar "studiile profunde". 

      Pana apar "studiile profunde" in jurnalele de specialitate, ma duc la farmacie sa iau niste heparina sau alte anticoagulante? 

      Mi le administrez inainte de vaccinare (preventiv) sau dupa ce apar eventuale simptome specifice trombozei (in cazul in care mai am timp)? 

      Mentionez ca nu sunt la menopauza si nu iau nici tratament hormonal cu estrogeni.

      Multumesc anticipat pentru raspunsuri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb