Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi-a redus, joi, prognoza de creştere a cererii globale de petrol, pentru prima dată în acest an, în primul rând o înrăutăţire a perspectivelor economice care au un impact negativ "în special" asupra ţărilor bogate, transmite CNBC.
Cel mai important organism de supraveghere a energiei din lume a declarat că cererea globală de petrol este acum pe cale să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi în 2023, pentru a ajunge la o medie de 102,1 milioane de barili pe zi.
China va genera 70% din creşterea cererii, a spus AIE.
Această prognoză reprezintă totuşi o revizuire în scădere cu 220.000 de barili pe zi faţă de raportul de luna trecută, când AIE a estimat o creştere cu 2,4 milioane de barili pe zi a creşterii la nivel mondial.
"Factorii macroeconomic adverşi persistenţi, evidenţi într-o scădere tot mai mare a producţiei, ne-au determinat să ne revizuim în sens negativ estimarea de creştere pentru 2023 pentru prima dată în acest an. Cererea mondială de petrol este sub presiune din cauza mediului economic dificil, nu în ultimul rând din cauza înăspririi dramatice a politicii monetare în multe ţări avansate şi în curs de dezvoltare în ultimele douăsprezece luni", a declarat AIE în raportul său lunar privind piaţa petrolului, publicat joi, transmite news.ro.
Privind anul viitor, AIE se aşteaptă ca creşterea cererii să încetinească la 1,1 milioane de barili pe zi, "pe măsură ce redresarea îşi va pierde din avânt şi pe măsură ce electrificarea parcului de vehicule şi măsurile de eficienţă din ce în ce mai mari se vor impune."
AIE a declarat luna trecută că cererea globală aproape va stagna în următorii ani şi va atinge un vârf înainte de sfârşitul deceniului, pe măsură ce trecerea de la combustibilii fosili se va accelera.
Raportul de joi vine într-un moment în care recentele date despre inflaţie şi economice din SUA au reînnoit speranţa că Rezerva Federală se poate apropia de încheierea ciclului său de creştere a dobânzilor.