Agenţii economici din România vor putea utiliza serviciile de facturare electronică

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 13 februarie 2008

ANRCTI supune consultării publice proiectul de decizie privind procedura de verificare şi omologare a sistemelor informatice destinate operaţiunilor de emitere a facturilor în formă electronică. Potrivit prevederilor art. 26 din Legea nr. 260/2007 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice, sistemele informatice destinate operaţiunilor de emitere a facturilor în formă electronică pot fi utilizate numai dacă sunt omologate în prealabil de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. De asemenea, potrivit prevederilor art. 30 din acelaşi act normativ, ANRCTI are obligaţia de a emite reglementări referitoare la normele de performanţă şi securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhivează facturi, chitanţe şi bonuri fiscale în formă electronică.

Proiectul de decizie supus consultării publice stabileşte o procedură simplă de omologare, pe baza unei opinii de audit emise de un terţ independent, care să ates­te îndeplinirea de către sistemul informatic supus omologării a celor trei componente de bază ale securităţii informatice: integritatea, confidenţialitatea şi disponibilitatea datelor din sistem. Omologarea va putea fi refuzată sau retrasă în cazul în care ANRCTI constată, din studiul opiniei de audit sau în urma verificărilor, că cerinţele minime de securitate prevăzute în această decizie nu sunt res­pectate. Omologarea este realizată la cererea furnizorilor de servicii de facturare electronică, procesul de omologare vizând evaluarea modului în care cerinţele de securitate prevăzute Legea nr. 260/2007 şi detaliate prin prezentul proiect de decizie sunt îndeplinite de către sistemul informatic, precum şi evaluarea măsurilor organizatorice implementate în vederea operării în bune condiţii a acestui sistem. Proiectul de decizie stabileşte şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească auditorii independenţi.

De asemenea, proiectul de decizie stabileşte cerinţele minimale de performanţă şi securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhivează facturi, chitanţe şi bonuri fiscale în formă electronică, a căror respectare va fi verificată prin intermediul procesului de omologare. În acest fel se vor crea premisele desfăşurării de către furnizorii de servicii de facturare electronică a unor procese de înregistrare a operaţiunilor comerciale care să îndeplinească cerinţele legale în ceea ce priveşte atât emiterea, transmiterea şi arhivarea documentelor contabile electronice, cât şi conversia facturilor emise iniţial pe suport de hârtie.

Cadrul legal care permite şi încurajează utilizarea facturilor electronice este cons­tituit din Legea nr. 260/2007 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice, Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, Codul Fiscal împreună cu normele sale de aplicare, precum şi noul regim de numerotare şi emitere a facturilor introdus începând cu 1 ianuarie 2007. Toate aceste acte normative, alături de cele privind semnătura electronică, marca temporală şi activitatea notarială electronică, creează cadrul legal şi de reglementare necesar transferului către mediul de lucru digital a operaţiunilor comerciale şi financiar-contabile.

Printre beneficiile utilizării facturării electronice se numără scăderea costurilor, creşterea nivelului de securitate si de confidenţialitate a documentelor, eficientizarea proceselor prin eliminarea suportului de hârtie şi a eforturilor pe care le presupune stocarea şi transmiterea documentelor pe suport de hârtie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb