Două agenţii de evaluare au anunţat, vineri, că ar putea retrograda calificativul privind datoria suverană a Ungariei, ca urmare a suspendării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), respectiv a refuzului adoptării de noi măsuri de austeritate de către guvernul maghiar.
"Moody"s Investors Service" a plasat, vineri, sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul "Baa1" al Ungariei pentru obligaţiile guvernamentale în monedă locală şi străină. Decizia "Moody"s" a fost determinată de creşterea incertitudinilor privind perspectiva fiscală şi economică a ţării.
Recent, Ungaria a suspendat acordul de finanţare cu Uniunea Europeană (UE) şi FMI, în valoare de 20 de miliarde de euro, în urma neînţelegerilor privind ţintele de deficit fiscal ale ţării în 2010-2011.
"Moody"s" a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, şi ratingul Ungariei "Baa1" pentru plafonul privind depozitele bancare în valută. Acest plafon reflectă riscurile ca Executivul de la Budapesta să îngheţe depozitele în valută pentru conservarea resurselor valutare scăzute în timpul crizei.
Totodată, "Moody"s" a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul Băncii Naţionale a Ungariei "Baa1" pentru obligaţiile guvernamentale în monedă străină.
"Moody"s" mai apreciază că taxa pe bănci adoptată de Ungaria reprezintă încă o potenţială frână a activităţii economice, întrucât ar putea afecta negativ provizioanele pentru credite ale băncilor şi climatul inves-tiţional din ţară. De asemenea, o astfel de taxă ar putea determina băncile străine să-şi reducă operaţiunile din Ungaria, potrivit "Moody"s".
Tot vineri, agenţia de rating "Standard & Poor"s" a anunţat că a revizuit perspectiva Ungariei de la stabilă, la negativă.
• Taxa pe bănci, adoptată de Parlament
Parlamentul Ungariei a votat, joia trecută, introducerea unei taxe excepţionale asupra băncilor şi asiguratorilor, care va aduce 200 de miliarde de forinţi (aproximativ 700 de milioane de euro) venituri bugetare menite să reducă deficitul.
Susţinut de o majoritate de două treimi în Parlament, guvernul conservator al lui Viktor Orban a obţinut uşor aprobarea proiectului său, cu 301 voturi favorabile, 12 împotrivă şi o abţinere.
Taxa va fi aplicată din acest an, până în 2013.
Băncile maghiare şi străine, FMI şi UE consideră că taxa este prea ridicată.