Agenţiile de rating ameninţă Ungaria cu retrogradarea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2010

Perspectiva "Moody"s" privind plafonul de ţară "Aa2" al Ungariei pentru datoriile în valută a rămas stabilă.

Perspectiva "Moody"s" privind plafonul de ţară "Aa2" al Ungariei pentru datoriile în valută a rămas stabilă.

Două agenţii de evaluare au anunţat, vineri, că ar putea retrograda calificativul privind datoria suverană a Ungariei, ca urmare a suspendării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), respectiv a refuzului adoptării de noi măsuri de austeritate de către guvernul maghiar.

"Moody"s Investors Service" a plasat, vineri, sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul "Baa1" al Ungariei pentru obligaţiile guvernamentale în monedă locală şi străină. Decizia "Moody"s" a fost determinată de creşterea incertitudinilor privind perspectiva fiscală şi economică a ţării.

Recent, Ungaria a suspendat acordul de finanţare cu Uniunea Europeană (UE) şi FMI, în valoare de 20 de miliarde de euro, în urma neînţelegerilor privind ţintele de deficit fiscal ale ţării în 2010-2011.

"Moody"s" a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, şi ratingul Ungariei "Baa1" pentru plafonul privind depozitele bancare în valută. Acest plafon reflectă riscurile ca Executivul de la Budapesta să îngheţe depozitele în valută pentru conservarea resurselor valutare scăzute în timpul crizei.

Totodată, "Moody"s" a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul Băncii Naţionale a Ungariei "Baa1" pentru obligaţiile guvernamentale în monedă străină.

"Moody"s" mai apreciază că taxa pe bănci adoptată de Ungaria reprezintă încă o potenţială frână a activităţii economice, întrucât ar putea afecta negativ provizioanele pentru credite ale băncilor şi climatul inves-tiţional din ţară. De asemenea, o astfel de taxă ar putea determina băncile străine să-şi reducă operaţiunile din Ungaria, potrivit "Moody"s".

Tot vineri, agenţia de rating "Standard & Poor"s" a anunţat că a revizuit perspectiva Ungariei de la stabilă, la negativă.

Taxa pe bănci, adoptată de Parlament

Parlamentul Ungariei a votat, joia trecută, introducerea unei taxe excepţionale asupra băncilor şi asiguratorilor, care va aduce 200 de miliarde de forinţi (aproximativ 700 de milioane de euro) venituri bugetare menite să reducă deficitul.

Susţinut de o majoritate de două treimi în Parlament, guvernul conservator al lui Viktor Orban a obţinut uşor aprobarea proiectului său, cu 301 voturi favorabile, 12 împotrivă şi o abţinere.

Taxa va fi aplicată din acest an, până în 2013.

Băncile maghiare şi străine, FMI şi UE consideră că taxa este prea ridicată.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb