"Agricola Ştirbey" intenţionează să-şi crească vânzările la export

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 4 februarie 2011

În 2001, viile şi crama au fost restituite moştenitorilor familiei princiare Ştirbey.

În 2001, viile şi crama au fost restituite moştenitorilor familiei princiare Ştirbey.

  • document ataşat FRĂŢIA VINULUI
    apasă aici pentru a descărca.

    Producătorul de vinuri "Agricola Ştirbey" exportă, anual, circa 10-15% din totalul producţiei, după cum ne-a spus baronul Jakob Kripp, proprietarul viilor şi cramei de la Ştirbey. Domnia sa ne-a precizat că această proporţie nu a crescut în ultimii ani şi că, în perioada care urmează, intenţionează să-şi intensifice exporturile: "Exportul nostru nu a crescut în ultimii ani, stabilizându-se la 10-15% din livrări. Admit că ne bucurăm, într-un fel, de acest fapt, pentru că altfel am avea cantităţi insuficiente pentru piaţa internă. Totuşi, intenţionăm ca, în continuare, să mărim cota la export". În acest scop, compania colaborează cu alţi producători de vin de înaltă clasă, ne-a mai precizat domnul Kripp: "Numai împreună şi cu forţele noastre financiare întrunite putem să cucerim pieţe noi în străinatate, unde producători din alte ţări investesc bugete de marketing de milioane de euro".

    Potrivit domniei sale, investiţiile "Agricola Ştirbey" din acest an vor fi concentrate pe activităţi de marketing în afara ţării. "Sunt investiţii adevărate, pentru că numai după activităţi constante de marketing şi PR, derulate o perioadă de 3-5 ani, se vor vedea rezultate şi vom putea începe cu amortizarea acestor investiţii", sus-ţine baronul Jakob Kripp, adăugând că, deja, săptămâna trecută, au avut loc primele livrări către doi clienţi noi din Anglia: "Ne-au găsit prin activităţile noastre de marketing făcute în Marea Britanie împreună cu un grup de alţi şase producători din România. Suntem convinşi că vor urma alte rezultate pozitive". Domnul Kripp se arată încrezător şi în ceea ce priveşte piaţa internă: "Situaţia generală a economiei private s-a stabilizat şi se îndreaptă spre bine. Şi cererile din partea distribuitorilor noştri şi a clienţilor particulari sunt foarte stabile, mai ales datorită raportului preţ-calitate, excelent la toate produsele noastre".

    Proprietarul "Agricola Ştirbey" ne-a spus că, adesea, se întâmplă ca vinul din stoc să se epuizeze în aceas-tă perioadă, îmbutelierea următoarei recolte având loc în lunile martie-aprilie, întrucât "capacitatea de producţie nu poate fi mărită". Producţia anuală a producătorului de vin se ridică la aproximativ 100.000 de sticle. "Sperăm ca iubitorii vinului nostru să înţeleagă că un vin de calitate nu poate fi produs < la comandă >, ci numai în cantităţi limitate, o dată pe an şi după trecerea prin toate etapele de producţie", a spus baronul Kripp. Anul trecut, "Agricola Ştirbey" a lansat "Feteasca Neagră" din recolta anului 2008. "Am încercat să păstrăm şi să evidenţiem însuşirile caracteristice acestui soi - fineţea, eleganţa, buchetul aromatic şi gustul fructuos de struguri de Fetească Neagră - prin învechire în butoaie mai mari, care nu acoperă vinul cu prea multe tanine", ne-a povestit reprezentantul companiei, subliniind că licoarea a primit note excelente în cadrul degustărilor profesionale. Referitor la anul viticol 2010, domnia sa ne-a spus că societatea s-a confruntat cu mai multe provocări, caracterizând condiţiile meteo de anul trecut : "În ianuarie şi februarie natura ne-a ameninţat viile, mai ales pe cele tinere, cu un ger extrem, greu de suportat de plantele subţiri. Zăpada, însă, ne-a ferit de pagube. Ulterior, în prima parte a verii, ploile aproape zilnice, cu temperaturi ridicate, au creat climatul ideal pentru mană şi făinare, astfel că a fost nevoie să intervenim mereu cu tratamente în vii. Aplicarea experienţei şi know-how-ului întregii echipe în alegerea momentelor şi a substanţelor optime a fost crucială în această fază. Începând din 20 iulie ne-am putut bucura de soare şi caldură, până când lipsa de precipitaţii a cauzat secetă şi lipsă de hrană pentru struguri".

    "Agricola Ştirbey" a început recolta strugurilor de vin în 26 august, cu soiul "Sauvignon Blanc", "ceva mai devreme ca de obicei, dar în condiţii climatice bune", potrivit sursei citate: "Am reuşit să culegem struguri foarte sănătoşi, în cantităţi suficiente, dar cu un conţinut redus de zahăr şi mai ridicat de aciditate, ceea ce va da nişte vinuri clare, proaspete şi nu prea grele". Compania a terminat de cules în 15 noiembrie, cu ultima parcelă de "Cabernet Sauvignon".

    Având o cotă de piaţă redusă, vinurile produse pe domeniile "Ştirbey" se regăsesc în segmentul "premium" şi "super premium" şi sunt distribuite către restaurante, hoteluri şi magazine specializate de vinuri. Investiţia cea mai importantă din 2010 a fost o linie de îmbuteliere, prin care poate fi ridicată calitatea acestui proces.

    La începutul secolului al XX-lea, după distrugerea viilor prin filoxeră, prinţul Barbu Ştirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din ţară, cu ponderea principală pe altoirea soiurilor autohtone, ameninţate de răspândirea soiurilor internaţionale din străinătate. Prinţesa Maria Ştirbey a moştenit, în 1946, de la tatăl ei, domeniile viticole din Drăgăşani. După naţionalizarea din 1949, aces-tea au fost preluate de IAS Drăgăşani. În 2001, viile şi crama au fost restituite moştenitorilor. Baroana Ileana Kripp, ca nepoată a prinţesei Ştirbey, a renovat viile şi a redotat crama cu tehnologie modernă. Astfel, domnia sa deţine 30 ha de teren (din care 20 de ha, amplasate pe Dealul Oltului, la o înălţime de 260-340 de metri, sunt plantate cu vii), crama din anii 1920, renovată în 2003, casa de locuit şi birouri. După 2001 au fost replantate opt hectare de vie, din care patru hectare cu "Cabernet Sauvignon", "Novac" şi "Negru de Drăgăşani", două hectare cu "Merlot" şi două hectare cu "Sauvignon Blanc". Restul suprafeţelor sunt plantate cu soiurile autohtone "Cramposie Selecţionată", "Fetească Regală" şi "Tămâioasă Românească".

    Cea mai mare acţiune de promovare a vinului românesc va începe în SUA

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb