Cerinţele de mediu pentru agricultori devin obligatorii pentru România începând cu 2012. De la 1 ianuarie 2014, vor trebui respectate şi cerinţele UE privind siguranţa alimentară şi de bunăstare a animalelor în ferme.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că această amânare a fost obţinută de ţările Europei de Est care au aderat la UE în 2004 şi 2007 şi se referă la aplicarea unor criterii stricte de protecţie în sectorul agricol în vederea obţinerii subvenţiilor. Domnia sa susţine că modificările aduse acestui regulament se referă la condiţiile de plată a subvenţiilor pentru agricultură. Astfel, fermierii vor trebui să respecte anumite condiţii legate de protecţia mediului, de siguranţa alimentară şi de sănătate animală, condiţii impuse pentru primirea subvenţiilor la hectar.
Ministrul Cioloş apreciază că s-a obţinut un compromis bun şi este important că decizia s-a luat din ianuarie pentru că va fi publicată oficial în februarie şi va fi aplicabilă din acest an. Domnia sa a mai spus: "Au mai fost discutate şi alte elemente importante pentru România vizavi de limita sumei minime de la care nu se cere returnarea subvenţiilor pentru fermieri, care a crescut de la 50 la 100 de euro. În cazul în care sunt făcute erori de fermieri în declaraţiile vizavi de suprafaţă sau în respectarea anumitor condiţii de bune practici agricole şi nu afectează subvenţia pe suprafaţă cu mai mult de 100 de euro, iar ulterior acele erori sunt corectate, atunci fermieri nu mai trebuie să returneze banii".
A fost abolită şi regula în care fermierul care depunea cerere de subvenţie pe o anumită suprafaţă trebuia să demonstreze că deţine terenul în exploatare de cel puţin 10 luni.