AGROSTAR: Peste 60% din fermele de vaci vor fi închise, după eliminarea cotei de lapte

Elena Deacu
Companii #Agro-alimentar / 30 martie 2015

Actualizare 17:27 Danone: "Ne interesează raportul optim calitate-preţ"

Danone a transmis, astăzi, că este interesat de raportul optim calitate-preţ şi că, în afacerile din ţara noastră, foloseşte lapte 100% românesc, afirmaţia fiind făcută ca reacţie la declaraţiile lui Ştefan Muscă (vicepreşedinte al federaţiei Agrostar), potrivit cărora producătorul francez de iaurturi ar fi anunţat că nu mai cumpără lapte de la o fermă din Teleorman.

Într-un comunicat trimis astăzi redacţiei, Danone relatează: "Pe piaţa laptelui, practica este de negociere a contractelor primăvara şi toamna. În această perioadă, şi Danone, la fel ca orice producător de lactate, e implicat în renegociere de contracte pentru lapte. Aşa cum pe consumator îl interesează la raft raportul optim calitate-preţ, şi pe noi ne interesează acest raport în recrutarea furnizorilor din portofoliul nostru. (...) E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu şi alţii care ies, pe criterii precum cantitatea şi calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică".

În încheiere, Danone România punctează că foloseşte numai lapte autohton şi că, în ultimii zece ani, a investit peste 20 milioane lei în piaţa locală.

(Valentin Busuioc)

---

Federaţia Agrostar estimează că peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, când va fi eliminată cota de lapte la nivelul UE, întrucât statul român nu a luat nici o măsură pentru a veni în sprijinul producătorilor români, deşi aceştia cer de mai mulţi ani ajutor în acest sens.

Ştefan Muscă, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine şi vicepreşedinte al federaţiei Agrostar, declară: "Se doreşte distrugerea fermierilor români. De mai mulţi ani cerem măsuri şi nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunţă fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile. Aş da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din judeţul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunţată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul ţării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci. Vor să falimenteze producătorii români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvenţiile sunt mult mai mari decât în România şi se dau şi la timp. După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla preţul şi vom fi obligaţi să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în ţară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în pieţe, nu avem loc în supermarketuri şi hipermarketuri".

Federaţia Agrostar a înaintat recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care şi găsirea unor soluţii pentru producătorii români de lapte de vacă. Printre propunerile Agrostar se numără: spijin pentru înfiinţarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-şi desface marfa prin intermediul pieţelor volante.

Federatia Agrostar are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

Federaţia Agrostar este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliată UITA şi EFFAT la nivel european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb