AIE şi-a revizuit în scădere estimarea privind cererea mondială de ţiţei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2010

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a revizuit în scădere, într-un raport publicat ieri, estimarea privind cererea mondială de ţiţei în 2010. Noile previziuni vin după trei revizuiri consecutive în creştere.

Agenţia estimează că, anul acesta, consumul mondial de petrol va ajunge la 86,4 milioane de barili pe zi, cu 1,9% mai mult faţă de anul precedent. Estimarea a fost redusă în sens negativ cu 220.000 de barili/zi.

În 2009, cererea mondială de ţiţei a înregistrat o scădere de 1,4% faţă de 2008.

Preţul barilului de ţiţei este estimat la aproximativ 76,5 dolari în 2010, cu 1,20 dolari în plus faţă de cât era previziunea iniţială. AIE explică revizuirea prin corectarea datelor din anii precedenţi, mai ales în ţările care nu sunt membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

"Cererea de petrol a fost mai puternică decât se prevedea în anumite zone ale OCDE (America de Nord şi Pacific), însă mai slabă în două regiuni în afara OCDE (Asia şi Orientul Mijlociu)", arată AIE.

În ultimele luni, cererea din Asia, şi mai ales cea din China, a făcut ca agenţia să-şi revizuiască în creştere estimările privind consumul mondial de ţiţei. Totuşi, consumul din Asia rămâne principala componentă a creşterii cererii în 2010 faţă de 2009.

În Europa, cererea a fost afectată de norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, care a creat probleme industriei aviatice, şi de îngrijorarea privind economia continentului.

În ce priveşte producţia de ţiţei, estimarea AIE a rămas neschimbată în aprilie faţă de cea lansată în luna martie: 86,6 milioane barili/zi.

Creşterea uşoară a producţiei de ţiţei în ţările membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), de 40.000 de barili pe zi, la 29,03 milioane barili/zi, a compensat scăderea ofertei din partea ţărilor care nu sunt membre OPEC, mai arată AIE.

Agenţia a menţionat că scufundarea platformei petroliere BP din Golful Mexic nu a afectat producţia regională, însă mareea neagră ar putea duce la măsuri de securitate mai stricte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb