AIPC: ASF să intervină pentru remedierea problemelor privind aplicarea legii desfiinţării Rasdaq

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 8 iunie 2015

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) atrage atenţia asupra unor probleme majore privind dreptul de retragere al acţionarilor societăţilor listate pe piaţa Rasdaq şi asupra necesităţii unei acţiuni imediate din partea ASF pentru a remedia aceste probleme.

AIPC atrage atenţia că există o serie de societăţi listate pe piaţa Rasdaq ale căror adunări generale au aprobat delistarea de pe piaţa respectivă, dar care nu au finalizat nici până în prezent procedurile privind retragerea şi plata sumelor cuvenite acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere.

Aceste societăţi, arată AIPC, sunt: Avicola Buzau (AVZU), Astral SA Bucuresti (ASBU), BAT Medias SA (BAME), Ciac SA Oradea (CIAC), Coreal SA Craiova (CRAL), Comcereal SA Vaslui (CCEV), Conserv SA Buftea (CONS), Giurgiu Nav SA Giurgiu (GIUR), Hepites SA Galati (HEPI), Icos SA Sibiu (ICOS), Instcomp SA Suceava (INMP), Obcina SA Radauti (OBCI), Metalurgica SA Vlahita (METU), Moldovulcan SA Galati (MVUL), Rafinaria Steaua Romana SA Campina (STRO), Remat SA Galati (REMQ), Simerom SA Sibiu (SIEM), Tehnoton SA Iasi (THNI), Unio SA Baia Mare (UNIO), Vranlact SA Focsani (INLS).

Astfel, potrivit Asociaţiei, societăţile respective invocă diverse motive pentru a justifica lipsa unui raport al expertului independent asupra valorii societăţilor şi preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere. AIPC reaminteşte că un asemenea raport trebuie realizat în termen de 35 zile de la primirea primei cereri de retragere din partea acţionarilor (conform art. 6 alineatele 1 şi 2 din Regulamentul ASF nr. 17/2014).

Lipsa raportului expertului independent are repercusiuni grave din mai multe perspective.

În primul rând, acţionarii care şi-au exercitat dreptul de retragere nu pot primi contravaloarea acţiunilor lor. Reamintim că, potrivit art. 7 alin. 1 din Regulamentul ASF nr. 17/2014, plata acţiunilor se realizează în termen de 30 zile de la data emiterii raportului de către expertul independent. Or, de vreme ce acest raport nu este furnizat în termenul de 35 zile deja amintit, termenul de 30 zile pentru plata către acţionari nu începe să curgă, fiind amânat pentru o perioadă incertă.

În al doilea rând, amânarea determinării preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere creează confuzie pe piaţă.

Pe de o parte, acţionarii care deja şi-au exercitat dreptul de retragere, cu bună-credinţă, au acţiunile suspendate (conform art. 7 alin. 2 din Regulamentul ASF nr. 17/2014) astfel încât nici nu încasează preţul aferent retragerii, dar nici nu pot valorifica acţiunile pe piaţă, renunţând la retragere.

Pe de altă parte, trebuie arătat că, din punct de vedere practic, în piaţă există situaţia în care noi investitori realizează tranzacţii cu acţiunile societăţilor pentru care s-a decis delistarea, necunoscând că nu vor beneficia de preţul de retragere stabilit de expertul independent. O asemenea situaţie practică este determinată atât de publicitatea defectuoasă realizată de societăţile în cauză, cât mai ales de faptul că preţul de retragere nu este încă stabilit de către expertul independent, iar respectivii investitori nu cunosc că nu se plasează înăuntrul termenului în care pot beneficia de preţul de retragere. În câteva cuvinte, se poate spune că prelungirea nejustificată a duratei pentru emiterea raportului expertului independent şi nedeterminarea preţului de retragere diluează percepţia investitorilor şi îi determină să cumpere acţiunile respectivelor societăţi.

AIPC atrage atenţia că, de regulă, investitorii nu au cunoştinţe juridice şi nu solicită consultanţă juridică (inclusiv cu privire la Legea nr. 151/2014) atunci când realizează tranzacţii pe piaţa de capital. Dimpotrivă, ei se bazează pe faptul că societăţile sunt transparente şi îşi respectă obligaţiile legale, iar, în cele din urmă, ASF îşi respectă rolul de supraveghere şi intervine pentru corectarea eventualelor operaţiuni nelegale sau neconcordanţe.

"Din păcate, în cazul achiziţiilor în societăţile mai sus menţionate, investitorii investesc practic într-o societate închisă (din care nu vor avea dreptul de retragere reglementat de Legea nr. 151/2014), fără ca respectivele societăţi sau ASF să întreprindă vreun demers pentru a împiedica aceşti investitori să devină captivi în respectivele societăţi. Ar fi fost de aşteptat ca ASF să dispună suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor respectivelor societăţi, imediat după data de înregistrare sau cel mai târziu, la expirarea termenului pentru redactarea expertului independent, lucru care însă nu s-a întâmplat în nici un caz", se arată într-un comunicat al AIPC.

Asociaţia consideră că asemenea situaţii sunt de natură a dăuna grav drepturilor acţionarilor din societăţile respective, fie că este vorba despre cei care şi-au exercitat dreptul de retragere sau de cei care achiziţionează acţiuni după data de înregistrare stabilită pentru delistare. AIPC se aşteaptă ca ASF să intervină energic şi rapid pentru a corecta această situaţie gravă, în virtutea atribuţiilor sale de protecţie a investitorilor. ASF (dar şi celelalte instituţii ale pieţei, precum BVB, Depozitarul Central, intermediarii implicaţi) trebuie să iasă din pasivitate şi să nu se mai mulţumească doar cu a încasa comisioane, fără cea mai mică preocupare pentru respectarea legalităţii şi a drepturilor acţionarilor.

În acest sens, AIPC solicită măsuri ferme şi imediate din partea ASF pentru a asigura următoarele:

- Sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de tergiversarea procedurilor de retragere a acţionarilor;

- Accelerarea procedurilor pentru determinarea preţului de retragere de către expertul independent;

- Compensarea acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere pentru neplata preţului datorat lor în termenul maxim de 65 zile de la data depunerii primei cereri de retragere (termen calculat prin coroborarea art. 6 şi 7 din Regulamentul ASF nr. 17/2014), prin obligarea societăţilor în culpă la plata dobânzii legale, calculate de la data expirării termenului respectiv până la data plăţii efective;

- Asigurarea unei protecţii adecvate pentru investitorii care, cu bună-credinţă, achiziţionează acţiuni ale societăţilor în cauză după data de înregistrare stabilită pentru delistare, inclusiv prin stabilirea unei noi date de înregistrare în vederea determinării acţionarilor care beneficiază de dreptul de retragere. AIPC consideră că se impune modificarea Regulamentului ASF 17/2014 în acest sens. Până la luarea unor măsuri normative, AIPC consideră că ASF trebuie să procedeze la suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor tuturor societăţilor în cauză.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ASF e formata din indivizi care habar n-au pe ce lume sunt. Bine ca alti nepriceputi se ocupa de '8 bariere', in timp ce investitorii romani, care ar trebui sa fie baza pietei de capital, sunt jefuiti legal. Degeaba incercati sa aduceti straini sa investeasca aici, daca nu sunt si localnici in piata, strainii nu vin aici sa tranzactioneze singuri ...

    Cel mai "tare" raport curent pe aplicarea legii 151 il are Avicola Slobozia (AVSL). Consiliului de Administratie nu-i place pretul pe actiune si atunci convoaca AGEA sa anuleze AGEA de delistare si sa hotarasca pe care ATS merg. In tara asta un Consilu de Administratie e mai tare decat o Hotarare AGA

    1. stai calm, ca asta e doar o bariera...a 9 a?si eu sunt actionar la avsl, lescae e drept ca a intarziat raportul, dar nici nu avea cum sa scoata un pret convenabil lui stanoiu...sa vedem cum se termina epopeea :) sigur la dna :)

      Lescae si Stanoiu citesc pe aici oare ?

      Daca citesc ar fi bine sa stie ca nu ajung prea departe cu manevrele lor ! 

      Pretul comunicat atat de Leacae cat si de Fenco [dl Petre] este de aprox 28 lei per actiune. Lescae a predat raportul insa societatea nu-l accepta. Am inteles de la ASF [dl Naescu]ca a fost transmisa adresa in vederea respectarii Legii 151 / 2014, dreptul de retragere fiind constituit cf hot AGA din 23.01.2015. Asteptam comunicatele societatii si consultantului TC Trust Cluj. Gabriel 0760.677.261

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb