AIPC sesizează nereguli la aplicarea legii desfiinţării Rasdaq

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 21 mai 2015

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) este nemulţumită de modul în care ASF înţelege să supravegheze respectarea legii 151/2014 pentru desfiinţarea Rasdaq şi a regulamentului ASF însoţitor, Regulamentul 17/2014, potrivit unui comunicat.

Investitorii au sesizat următoarele incălcări ale regulamentului 17/2014 al ASF şi, implicit, a legii 151/2014:

"1. Societăţi care nu au comunicat existenţa unor cereri de retragere din partea acţionarilor: Ciac SA Oradea (CIAC), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Giurgiunav SA Zimnicea (GIUR). Stăm la dispoziţia ASF cu dovezile expedierii către aceste societăţi a cererilor de retragere.

2. Societăţi care nu au comunicat evaluatorul: Unio SA Baia Mare (UNIO), Icos SA Sibiu (ICOS), Coreal SA Craiova (CRAL), Hepites SA Galaţi (HEPI)

3. Societăţi care nu au comunicat la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 preţul/acţiune din raportul de evaluare: Avicola SA Buzău (AVZU), Electrocarbon Sa Slatina (ELNG), Comcereal SA Vaslui (CCEV), Moldovulcan SA Galaţi (MVUL), Astral SA Bucureşti (ASBU), Bat SA Mediaş (BAME), Remat SA Galaţi (REMQ), Bucovina Turism SA Suceava (BURM), Simerom SA Sibiu (SIEM), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Conserv SA Buftea (CONS)

4. Societăţi care nu au achitat acţionarilor sumele datorate la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 : Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea (CFOR), Electroputere VFU SA Paşcani (RMAR)".

Recent, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a reclamat o serie de evaluări făcute în procesele de delistare a companiilor de pe piaţa Rasdaq, în contextul desfiinţării acesteia, şi a cerut Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) să reverifice rapoartele. Pocesul de desfiinţare a Rasdaq a iscat o serie de nemulţumiri, în rândul investitorilor, între cei care au trecut la contestaţii în instanţă numărându-se Fondul Proprietatea şi SIF Moldova.

Fondul Proprietatea (FP) a contestat, în instanţă, Adunările Generale ale Acţionarilor IOR, Romaero şi Palatului Sinaia, prin care a fost aprobată admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau un sistem alternativ de tranzacţionare.

La cererea SIF Moldova, Tribunalul Iaşi a suspendat aplicarea procedurii de retragere a acţionarilor de la "Brikston Construction Solutions" Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE), iar ASF a solicitat un nou raport de evaluare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. lista cu nereguluie clare,flagrante este cel putina dubla,la ASF s-au adunat petitii gramezi pe aceasta tema;alte nereguli sunt cu formularele de retragere,nu sunt acceptate cele de la DC,AU FORMULARE PROPRII care trebuiesc autentificate notarial,copie CI autentificata notarial chiar daca te prezinti la sediul societatii[DGNA],actiuni platite la jumatate din pretul de evaluare,pretulneafisat la BVB[vezi MICR],un cosmar si o harababura,,incolo sa rupem cele 8 bariere ca par alte 8..

    la cele semnalate se adauga:

    - forconcid sa rm. valcea, raportul nu este intocmit de un evaluator anevar, asf ar trebui sa solicite un alt raport 

    -trocadero sa bucuresti, detine spatiu in centrul vechi, dar evaluatorul se teme de potentiale retrocedari...poate catre stelu...pretul din raport este 16 lei, in timp ce pachetul avas a fost vandut la 44 lei, iar pachetul majoritar la 80 lei, in plina criza imobiliara 

    -aromet sa buzau, cu 3 luni in urma de raportul pe lea 151, firma avea activ contabil de 87 lei, in caz de lichidare recuperarea era de 21 lei, iar acum s-a ajuns la 0.58 lei....maruntis de la dna maruntis care nu a aplicat doua metode cum scrie la lege 

    - saif tim sa detine cladire de birouri in centrul timisoarei(piata 700), dar dl branzan si alfachim sunt in criza...de asemenea s-a aplicat doar o singura metoda de evaluare... 

    in aceste conditii, asf mai amendeaza cate unul(vezi ILFO) dar de plata amenzii ii doare in spate...halal bugetari de lux 

    1. La Forconcid (FOND) pretul e nul de drept, fiind stabilit de un expert care nu e autorizat. Totusi, pariem ca ASF nu va solicita un raport incocmit legal, cum cum a procedat la Ceramica (CERE), la cererea SIF2?

      Stiti de ce? Pt. ca nu conteaza legea, normele si regulamentele, ci conteaza doar cat de smecher e cel care da teapa in raport cu cel care o ia. 

    Adaugati va rog

    Oare credeti ca smenarii ASF citesc p-aci ? Va inselati amarnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb