Ajunge!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 decembrie 2010

Cornel Codiţă

August 1968. Un tînăr îşi dă foc în piaţa Wenceslas, din centrul frumosului oraş Praga, aflat sub ocupaţie sovietică. Cei care l-au cunoscut îndeaproape spun că el a dorit prin acest gest extrem, de autosacrificiu, nu atît să spună lumii ceva despre Puterea Sovietelor, plecată "în excursie" cu tancurile, pe frumoasele meleaguri pragheze, cît concetăţenilor săi: Nu vă daţi bătuţi! Nu lăsaţi compromisul să ocupe locul soluţiilor adevărate! Praga 1968 avea să fie urmată de Carta "77 şi, în cele din urmă, de Revoluţia de Catifea.

Tien An Men, iunie, 1989. După cinci săptămîni de proteste, intervenţia masivă a Armatei pune capăt "anarhiei" din centrul vital al Chinei. Totul părea pierdut pentru cei care fuseseră zdrobiţi, arestaţi, ucişi, doar cu o seară înainte. A doua zi, un tînăr, Wang Wei Lin, se pare că-l chema, aflat în trecere, cu două plase în mînă, zăreşte o coloană de tancuri care se mişca liber prin piaţa unde Libertatea murise doar cu o seară înainte. Se aşează cu trupul lui firav în faţa tancului din fruntea coloanei. Miza: viaţa lui. Mesajul: există un spaţiu de libertate în fiecare dintre noi, pe care tancurile nu pot să-l calce cu şenilele, nu pot nici să-l ocolească, pentru a merge mai departe. Un spaţiu unde motoarele tancurilor se opresc şi aşteaptă fie ca noi să le cedăm de bună voie libertatea, fie să se întoarcă în remizele din care au plecat la luptă, împotriva celei mai frumoase dintre aspiraţiile umane, fără să ştie că rezultatul nu poate fi decît învingerea lor, a tancurilor. De atunci, China, condusă în continuare de elitele reformis-te ale Partidul Comunist, nu încetează să se schimbe şi, chiar dacă autorităţile de astăzi încă mai găsesc necesar să protesteze şi să profereze ameninţări la adresa celor care au acordat un premiu Nobel pentru pace unui compatriot al lor, luptător pentru drepturile şi libertăţile individuale, ţara continuă să se schimbe, iar libertatea, cîştigată pas cu pas, este parte din achiziţiile strategice ale societăţii care va avea în curînd responsabilitatea de a fi o superputere a lumii.

23 Decembrie 2010. România. Ca de obicei, la acest timp al anului, interesul oamenilor este împărţit între pregătirile, fie ele şi minimale, pentru sărbătoarea Crăciunului, singura care mai aduce aminte de valorile familiale în societatea noastră de astăzi, şi acuzaţiile aruncate de cele două tabere aflate, astăzi, ca şi acum 20 de ani, de o parte şi de alta a "Baricandei din Decembrie". Sediul Parlamentului. Primul-Ministru se pregăteşte să debiteze, cu acelaşi aer triumfalist, caricatural-sfidător şi total opac la realitate, inepţiile care sus-ţin că măsurile de reducere drastică a veniturilor salariale, opera sa politică de căpătîi, sunt menite să salveze ţara, împotriva noastră, a celor ce trăim în ea şi a tuturor celor care ar avea tupeul de-a împărtăşi alte opinii şi credinţe decît domnia sa. Se pregăteşte, pentru a opta oară, să joace rolul lui Mussolini din scena balconului. Adrian Sobaru, un om în floarea vîrstei, 41 de ani, îi întrerupe elanul, aruncîndu-se de la balconul presei în golul marii aule a Parlamentului.

Aşa ceva nu s-a mai văzut niciodată în România!

Aşa ceva nu se mai văzuse niciodată în China şi nici în Cehia!

Care este mesajul lui Adrian Sobaru? Poate unul de disperare, cum ar vrea să ne facă a crede interpretările oficiale. Omul era tatăl unui copil cu handicap sever pentru care primea un oarecare ajutor bănesc de la stat. Îngrijirea unui asemenea copil, chiar dacă este o binecuvîntare, ca îngrijirea oricărui copil, nu este deloc uşoară şi cu siguranţă este mult mai costisitoare decît a unuia aflat în plinătatea condiţiei de normalitate. Guvernul lui Boc a găsit de unde să facă economii: din bugetul acestei familii, ca şi a altora care se găsesc în aceeaşi situaţie dificilă. A raportat înfipt şi cu aplomb, cum îi şade bine unui soldat credincios al partidului, "misiunea îndeplinită". În van, dis-cuţiile parlamentare; în van, reacţiile analiştilor şi jurnaliştilor; în van reacţia populaţiei înregistrată fidel de sondajele de opinie. Guvernul Boc este hotărît să ne salveze, indiferent de urmări! Mai ales că urmările sunt pe spinarea noastră, nu a domniei sale şi nici a acoliţilor puterii pe care-i reprezintă şi-i serveşte cu o doză de servilism care i-ar umple de invidie, deodată, şi pe Dăscălescu şi pe Bobu!

Eu cred că mesajul lui Adrian Sobaru este, însă, acelaşi cu al oamenilor din stirpea cărora se trag şi Jan Palach şi Wang Wei Lin şi alţii cîţiva. Acei puţini care au tăria să spună, cu preţul vieţii lor, ceea ce cred despre laşitatea celorlalţi, despre trădarea clasei politice, despre absurditatea oricărei orînduiri care pretinde că se află în slujba oamenilor, în timp ce-i distruge sistematic şi nemilos. Mesajul lui Adrian Sobaru este simplu: Ajunge!

Opinia Cititorului ( 23 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Bun articolul! Poate trebuia reamintit că, pe tricoul lui AS nu scria nici "salarii", nici "subvenţii", ci "libertate!" Un om care s-a gândit mult la ce face şi de ce o face. Iar asocierea cu celelalte gesturi esenţiale simbolic este cea mai bună interpretare posibilă. Mai trebuie subliniat: nici unul dintre gesturi nu a avut o urmare imediată. Ele au părut frumoase, dar inutile. În realitate, uite că le ţinem minte ca simboluri. Iar simbolui gestului lui AS este protestul împotriva acestui...

    Bun articolul! Poate trebuia reamintit că, pe tricoul lui AS nu scria nici "salarii", nici "subvenţii", ci "libertate!" Un om care s-a gândit mult la ce face şi de ce o face. Iar asocierea cu celelalte gesturi esenţiale simbolic este cea mai bună interpretare posibilă. Mai trebuie subliniat: nici unul dintre gesturi nu a avut o urmare imediată. Ele au părut frumoase, dar inutile. În realitate, uite că le ţinem minte ca simboluri. Iar simbolui gestului lui AS este protestul împotriva acestui...

    Mi se pare ca dl Codita face niste asocieri total deplasate. Daca nu a inteles nici acum de ce guvernul taie cheltuielile bugetare, e cazul sa se mute, eventual, in Cuba. Dar la ce te poti astepta cand presa ignora (din prostie sau in mod voit, politic) situatia economica din Europa.

    1. Ai dreptate; toate-i suna ....din codita. 

      Situatia economica din Europa? Javre imbecile din banda securisto-comunista nu va mai saturati de furat, contrabanda tot furt este, si de cersit bani pentru pensiile si salariile voastre uriase pentru nemunca sau , altfel zi pentru munca "la stat degeaba"!

      Mesajul dlui C.Codita este clar: asa NU se mai poate! Prin acest mesaj autorul devine deja un militant. Iese pe strada si striga prin miloacele puse la dispozitie AJUNGE! Ii amintesc dlui C. Codita si de un caz disperat din perioada antedecembrista :cazul arhitectului Babes ,daca nu ma insel, care s-a autoincendiat prin anii 1987-1988,in poiana Brasov.Motivele erau politice, nu materiale. In cazul Sobaru, situatia este total diferita: adevaratul ucigas -indirect- este actualul presedinte al...

    Un titlu bine ales; ajunge dle Codita; ne-am cam saturat. 

    1. Te-ai saturat de ce ? de articolele lui Codita ?. 

      Noi nu....Si cum suntem o tara libera, nu inteleg de ce anonimii nu parasesc spatiul de discutie pentru ca nimeni nu ii forteaza sa ...fie aici.

      Pai Anonimule, ce cauti in spatiu, daca fluturi democratia si ceri parasirea spatiului de catre anonimi ? esti ca in fabula: ..... noi vrem egalitate, dar nu pentru catei .

      Asa-i catelus ?. 

      Nu ai inteles nimic catelus catel catel Tocmai pt ca e democratie, daca s-au saturat de autor, sunt liberi sa nu fie aici....Nu toti ne-am saturat de autor...

      Ham ! ham! ham ! ai inteles anonimus ?? 

      Asa, frumos...acum da din codita

      Asa, frumos...acum da din codita

      Asa, frumos...acum da din codita

      Pai la ham, ham,ham ! si datul (scosul) din codita se pricepe Codita; nu ma bag. 

      Da dl Codita se pricepe la multe si in mod evident deranjeaza....Altii ramin cu ham ham ham

      Bravo lui; ai ramas cu latratul - ce te faci ??. 

      Eu eu fac bine si misto de tine!

      La multi ani! 

      Intre ce te faci ! si ce faci ? exista o diferenta; chestia e sa fi in stare sa o sesizezi !.

      Apropos: si cand vorbesti te balbai ca in scris ? (vezi 13; 14; 15 ???!!!!. CAMPION, NU GLUMA. 

      Gluma sau nu, unii raman cu ham ham, altii cu misto, tu cu cer ramai? HAHAHA

      Eu raman cu constatarea si sesizarea: corect trebuia sa "razi" mai sacadat, adica HA HA HA (sau cat te tin plamanii) , dar HAHAHA aduce a hahalera. 

    Si cum mai e vremea pe la Moskva,Cornelus?!

    No davai zdorovie c novovm goda! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb