Al doilea război civil

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 12 februarie 2021

Cornel Codiţă

Sintagma "Al doilea război civil" a fost pronunţată zilele acestea sub cupola Capitoliului. Nu oricum, ci ca o ameninţare directă adresată aleşilor şi reprezentanţilor legitimi ai naţiunii americane. Acţiunea se petrece în SUA, dar consecinţele ei, în grade diferite, în secvenţe de timp diferite, desigur, va afecta esenţial politica în mai toate colţurile lumii. Lumea, aşa cum prevestise McLuhan, încă de la începutul anilor 60 ai secolului trecut, a devenit un fel de sat global. Contagiunea mimetică şi transferul direct de experienţă, de comportamente şi soluţii politice sunt fenomene curente în lumea de azi. Efectele se vor simţi, inevitabil, chiar şi în România, periferică aşa cum se află ea în orizontul vremilor pe care le străbate.

Condamnarea de către Senat a fostului preşedinte Trump, după încheierea oficială a mandatului său, s-a spus, poate fi detonatorul acestui cataclism. Democraţii văd în această procedură modalitatea de a atribui lui Trump, fără echivoc şi cu toată greutatea juridico-politică a procedurii de impeachment, cel puţin o parte din responsabilitatea pentru evenimentele care în 6 ianuarie 2021 au dus la asaltul asupra Parlamentului american. Nu a clădirii, ci a instituţiei politice fundamentale care poartă încărcătura sacră a moştenirii democratice a naţiunii americane. Pentru republicani, acesta insolită procedură de condamnare nu este decît un alt episod al războiului de distrugere purtat de Partidul democrat, confiscat de extrema stîngă radicalizată, împotriva valorilor americane fundamentale, a dreptului la liberă exprimare, acoperit de primul amendament al Constituţiei. Este doar un alt episod din războiul de anihilare purtat împotriva "patrioţilor americani", a fostului Preşedinte, cel care a ajuns să întruchipeze speranţa a peste 70 de milioane de votanţi că America mai poate fi salvată de ruinătoarea pacoste a neo-marxismului globalist-liberalist-ateist-nihilist.

Posibilitatea unui asemenea curs al evenimentelor în politica americană a fost nu doar prezisă, ci şi explorată teoretic, sistematic, de cel puţin două decenii, dacă este să luăm ca reper cartea lui Ronald Brownstein "Al doilea război civil: cum a paralizat Washingtonul şi a polarizat America partizanatul extrem". Expresia partizanat extrem este însă doar un eufemism. Ceea ce s-a întîmplat în politica americană este mult mai radical şi nociv: înlocuirea culturii competiţiei pentru putere şi guvernare cu o cultură radical diferită, cea a războiului pentru putere şi guvernare. În prima situaţie, în ciuda faptului că alegerile trasează o linie clară de separaţie între învingători şi învinşi, ambele tabere se recunosc ca aparţinînd unui spaţiu comun de valori şi reguli ale democraţiei, iar în virtutea acestui fapt se respectă reciproc şi respectă protocoalele constituţionale ale transferului de putere, de la o administraţie la alta.

Mijloacele pentru a cîştiga competiţia politică şi electorală sunt prescrise nu doar legal, ci şi printr-un cod de etică ad hoc, comun ambelor părţi. În cultura războiului pentru putere, competitorul este cel cu care nu ai nimic în comun, este inamicul pe care vrei nu doar să îl învingi într-o confruntare, ci vrei să-l distrugi, să-l anihilezi. Orice mijloace sunt permise pentru a atinge scopul. Fructele amare ale acestei noi realităţi politice, culese astăzi, îşi au sămînţa în episodul tragic al asasinării Preşedintelui John Kennedy şi a fratelui său, Bob, pe cînd era doar candidat la preşedinţie. Asaltul asupra instituţiilor şi regulilor democraţiei a început mult înainte de încheierea războiului rece şi nu a încetat pînă astăzi. Dimpotrivă, a crescut în amploare şi forţă de coroziune. Populismul, strategiile sofisticate de media şi comunicare publică bazate pe non-adevăruri, post-adevăruri şi minciună sfruntată, mediate şi amplificate paroxistic de reţelele virtuale, asaltul asupra alegerii raţionale şi a capacităţii critice a alegătorului, activarea celor mai toxice nişe sociale ale extremismului politic, de toate felurile şi denominările ideologice, sunt doar instrumentele acestui altfel de a face politică, anume una care stă sub semnul războiului. Nu instrumentele au denaturat politica, ci oamenii care au făcut alegerea de a o muta în terenul confruntării fără limite şi reguli. Din păcate, astăzi, atît Partidul Republican, cît şi cel Democrat, nu mai vorbim despre aşchiile radicale gen Tea Party sau preconizatul Partid al patrioţilor sunt complet subjugate de logica războiului total, ca modalitate de a face politică. De aceea, şansa reconcilierii despre care vorbeşte nou alesul Preşedinte Biden şi reîntoarcerea la regulile competiţiei politice sunt mai degrabă miraje în care nu mai crede nimeni cu adevărat. În aceste coordonate, războiul civil despre care se vorbeşte astăzi sub cupola Capitoliului nu este doar o ficţiune, doar o formulă retorică menită să descurajeze, nu doar spectrul îndepărtat al unei degradări a politicii democratice şi a instituţiilor sale fundamentale, ci o realitate instalată pe teren. Derularea şi dinamica lui nu au cum să semene prea mult cu ceea a primului război civil al Americii. De aceea, va fi cu mai mare dificultate recunoscut. Cu siguranţă nu va fi niciodată declarat oficial, nici nu se va consuma în marşuri şi bătălii ale unor armate călare, purtînd săbii şi puşti primitive. Oricare va fi desfăşurarea lui, însă, cel puţin un rezultat este sigur: ruinîndu-şi puterile acasă, America va putea cu greu să îşi păstreze statutul privilegiat în lumea care stă să se nască, sub zodia acestui secol XXI.

Tabloul acesta merită contemplat privind simultan, în oglindă, dinamica politicii post decembriste din România. Una derulată încă din incepţie, în ciuda prevederilor constituţionale şi a infrastructurii instituţionale de tip democratic, nu pe temeiul competiţiei, ci în teritoriul războiului total. Dincolo de orice alte circumstanţe istorice, geo-politice sau politice, dincolo de lipsa ştiinţei, a deprinderilor şi a tradiţiilor democratice, dincolo de deficitul democratic structural cu care am plecat la drum şi pe care l-am amplificat între timp, ceea ce ţine România şi politica ei în zona eşecului structural şi peren este tocmai incapacitatea de a îngropa securea războiului intern şi de a se încredinţa mecanismelor competiţiei pentru putere, strict şi democratic reglementate. Deocamdată, democraţia nu limpezeşte, ci doar încurcă politica şi pe politicienii României. Războiul nostru civil a început de mult, fără să fi cunoscut înainte, nici măcar o singură zi de pace!

Opinia Cititorului ( 16 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Oligarhia și plutocrația exclud din start ideea de competiție. Competiția e pentru fraieri, când se calca in picioare să câștige o paine. Bogatanii n-au nevoie de competie, o cumpără cu bani.

    1. Asa e de când lumea. Doar în funcție de vremuri, difera vorbele cu care haina demagogiei îmbracă realitatea. Iar bogații, indiferent ca au fost Patricieni romani, nobili și regi, industriași, mercenari condotieri au obținut averile avind "cadavre" în dulap. Nici o mare avere nu este făcută fără secrete grele. Bogații vor cumpăra întotdeauna, fiindcă au înlocuit sufletul cu banii,...

    America s-a dovedit groparul democratiei mondiale dand cel mai prost si mai sinistru exemplu tarilor lumii despre cum o oligarhie financiara oribila, preia prin lovitura de stat la adresa democratiei puterea politicia in cel mai korean si african stil cu putiinta.

    Mie, in locul lu Biden, mi-ar fi rusine sa mai vorbesc public despre democratie, despre nu stiu ce valori si alte sofisme din astea..

    Poporul american s-a convins asupra statutului sau de sclav.. dupa ce ani buni a crezut in... 

    1. Mai, te si vezi in locul lui Biden! Ce democratie damboviteana le-ai arata tu americanilor!

      Miticii, asa ca tine, nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata scavi, ci mioritici...Care cand se scoala dimineata intai se uita sa vada din ce parte bate vantul ..

      Cat despre cugetarea scoasa adanc din putul gandirii tale, ca "Bogatanii n-au nevoie de competie, o cumpără cu bani", poate na-ai avut timp sa vezi ca cele mai dure competitii (duse pana la nivel de conflicte sau... 

    Inegalitatea este maxima in mai multe piete financiare!

    Pe truda muritorilor de rand se ridica colaterale si derivate in sistemul financiar; unde ratele de recuperari sunt exagerate pe final de ciclu al creditului. 

    Numai in bursa ratie PE este pana la dumnezeu, sa nu mai vorbim de bula bondurilor, sau de bula din "margin debt net credit balance VS S&P 500" ce este nesimtita de mare. 

    Astia de la bursa ro poate mai dati si voi un semnal in piata preventiv si brokerilor ca nu este... 

    1. Daca te referi la textul :" Acest "covitut" este tras de par cu "ah1 aviara si porcina tot de prin 2006-2007.... exact tot pe final de ciclu financiar si pe urma distractia aferenta din piata. "

      Te asigur ca nu e conspiratie!!! 

      Nu contest virusurile ci politicile ce au cazut exact pe final de cicluri in credit si spargeri de pusculite. 

      Vrei sa iti spun ca si prin 90 si cv au existat politici de taiat gainiile oamenilor, porcii si alte distrugeri de "stocuri" in piata doar pentru a se... 

    ... de am regret, far de tagada ... ca m-am nascut 'n-aceasta nada ... nu voi decat, sa nu cad prada ... sa nu cad prada v-unui imparat ... ce miseleste el s-a dat ... civilului razboi sa arza ... ca soarta omului sa piarza ... sa piarza in salasuire ... sa bata campii in nestire ... pe noi campii de de electorni, magneti ... stapanul, trimitand sageti ... sageti in suflet sa il doara ... sa nu mai fie ca odinioara ... sa bantuie ca om tacut ... peste namezi ce nu a cunoscut ... nici...

    1. În A UNITĂȚII VALE

      și din al Absolutului pahar bea și la ale Unității Manifestări privește 

      În aceast popas, ale pluralității văluri străpunge, de aur zori vestește 

      din lumile cărnii fuge și în cerul alb auriei singurătății lin se înalță. 

      cu urechea lui Dumnezeu, El aude cu al lui Dumnezeu ochi pe viață 

      mâna... 

      În a IUBIRII VALE 

       

      în al iubirii foc să fii de dor topit de dor aruncat 

      În acest oraș, al extazului gurei de rai este-nălțat 

       

      al lumii doritor soare strălucește-n dor neîncetat 

       

      al iubirii rubiniu nebun jar în rezonanță aprins e! 

      al iubirii trandafiriu foc în dulce armonie aprins e! 

       

      pân la cenușă arde, pân la a rațiunii violet secerare. 

      Acu... 

      A sufletului călătorie prin cele șapte văi spre a Iubirii veșnice cupă

       

      În a CĂUTĂRII VALE 

       

      Răbdarea quijotian cavaler acestei văi speranță-n floare; 

      fără răbdare, neostenitul călător nu vede sufletu-n soare 

       

      niciun stâncos țel cu-a inimi floare de dor ce viu il doare 

      Nici deznadejdea-l inimii rege uns nu înalța-va-n soare;... 

      În a MULTUMIRII VALE

      În această vale, vânturile mulțumirii divine el simte din planul spiritului suflând 

      și, cu ochiul interior și cel exterior, în interior percepe vălurile lipsei ceței arzând 

      și fără toate lucrurile ziua: 

      „Dumnezeu pe fiecare din abundența Sa îi va compensa”. 

      Din tristețe în fericire, din angoasă în bucurie se transformă. Durerea... 

      ... o mare poetă!!!

      S R E D R P S P.  

      A O - E E E A O.  

      L M i - C - - E. 

      O A U T Ă L O T. 

      M Ș B O T A - Ă.!!!  

      E C i T O - M. 

      E A T I R B A. 

      A N Ă - i U R.  

      - U - T i R E.

      Sunt cele sapte vai, adica cele sapte suflete ale Unicosului...traduse . Nu va place nu e vina mea... asa e originalul revelat, eu am incercat sa stilizez cat am putut. Incearca tu mai bine! Intentia este una educativa, nu artistica! Cu totii avem 2 suflete care intercationeaza cu celelate 5 in permanenta. Ideea este sa le acordam ca sa bata la un singur bit..

      Doar sufletul ne poate scapa de ”de instrumentele biologice ce pot fi utilizate de un bioterorist”. În același an, el... 

      În A SĂRĂCIEI ADEVĂRATE ȘI NIMIC ABSOLUT VALE - spre a Iubirii veșnice cupă a Creatorului

      Slava lui Dumnezeu 

      Acest popas moartea de sine e și în Dumnezeu, ființa săracă în sine a trăi 

      și bogată în Cel Dorit. Sărăcia înseamnă a fi sărac în lucrurile lumii create, 

      ale lumii lui Dumnezeu bogate în lucruri căci atunci când... 

    Autorul ar fi trebuit să aducă în discuție încă alte argumente teribile favorabile lui TRUMP . 1). Peste doi ani vor fi alegeri pentru Senat și CAMERA REPREZENTANȚILOR în SUA . GHICI cine va cîștiga ?! Tocmai asta îi înebunește pe DEMOCRAȚII neomarxiști americani ! Vor fi totuși atît de ”nebuni” ca să dea foc Americii și lumii pînă atunci ?...

    1. ... biden deja calca pe urmele lui trump ... algoritmii nu mint ... doar artificiile electorale ... "deep mind l-a adus pe trump la putere" ... deasemenea a "dublat orele petrecute pe youtube" ... acu incearca sa o dreaga ... si tocmai asta genereaza al doilea raboi civil ... ps: daca tot inventezi algoritmi sa inteleaga omul ... macar asculta-i!!! ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb