ALB ESTIMEAZĂ: Piaţa de leasing nu se va redresa în 2010

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 noiembrie 2009

"ALB" se aşteaptă la un declin de 76% al leasingului pe segmentul de finanţare a vehiculelor.

"ALB" se aşteaptă la un declin de 76% al leasingului pe segmentul de finanţare a vehiculelor.

În primele nouă luni din 2009, declinul pieţei de profil a fost de 74%

Piaţa de leasing a scăzut cu 74%, în primele nouă luni din 2009, faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,07 miliarde euro, iar valoarea contractelor în materie va ajunge la 1,25 miliarde euro la finele anului curent, potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB).

Jean-Claude Boloux, preşedintele ALB, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "La jumătatea anului 2008, am raportat cel mai mare coeficient de creştere pe care industria leasingului l-a înregistrat vreodată în România".

Pe întregul an 2008, declinul pieţei de leasing a fost de 2,6%, iar evoluţia din trimestrul al treilea din 2009 a păstrat aceeaşi dinamică înregistrată la jumătatea anului, a afirmat Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB. Domnia sa a menţionat că pe segmentul de finanţare a echipamentelor, în marea majoritate destinată construcţiilor, se aşteaptă la o valoare a bunurilor finanţate de 259,4 milioane euro, la finalul aces-tui an, în scădere cu 77% faţă de nivelul de 1,082 miliarde euro înregis-trat anul trecut. Pe segmentul de finanţare a vehiculelor, declinul ar urma să fie de 76%, până la 775,43 milioane euro, iar pe cel de finanţare a sectorului imobiliar scăderea este estimată la 40%, până la 212,77 milioane euro.

Doamna Adriana Ahciarliu a declarat că nu vede o revenire în 2010 a sectorului de leasing şi speră într-o stagnare la nivelul situaţiei din acest an. Domnia sa a mai adăugat că puterea de cumpărare a populaţiei continuă să scadă, iar statul nu vine cu soluţii de gestionare eficientă a crizei, firmele de leasing având costuri ridicate în acest context.

ALB cere preşedintelui să nu promulge Legea de amendare a Ordonanţei privind societăţile de leasing

ALB România va cere preşedintelui României să nu promulge Legea de amendare a Ordonanţei de Urgenţă 51/1997 privind funcţionarea societăţilor de leasing, deoarece noile prevederi aprobate deja în Camera Deputaţilor blochează piaţa de leasing, potrivit declaraţiilor doamnei Adriana Ahciarliu. Secretarul general al ALB a precizat: "Această propunere de amendare blochează practic piaţa de leasing, deoarece impune rate fixe, iar noi nu ne putem continua activitatea pentru că există pe piaţă o dobândă DAE variabilă şi, de asemenea, ratele trebuie să fie lunare, ori unele firme au venituri trimes-triale. De asemenea, noua lege impune o perioadă nelimitată de acordare a leasingului, ori tocmai faptul că este un produs pe perioadă limitată caracterizează leasingul şi, de aceea, vom cere Preşedintelui să nu promulge această lege, adoptată în Camera Deputaţilor dintr-un viciu de procedură".

IFN-urile care emit carduri trebuie să obţină autorizare de la BNR până al finalul lui 2010

Instituţiile financiare nebancare (IFN) care prestează în prezent servicii de plată precum emiterea cardurilor, trebuie să solicite autorizarea Băncii Naţionale a României (BNR), până la 31 decembrie 2010, a declarat ieri Angela Dimonu, şef Serviciu Reglementare Activităţi Financiare şi instituţii Financiare Nebancare în BNR. "În vederea autorizării ca instituţie de plată, IFN-urile trebuie să facă dovada că îndeplinesc condiţiile privind capitalul iniţial şi fodurile proprii, reputaţia şi experienţa conducătorilor, calitatea acţionarilor semnificativi, control intern şi administrarea riscurilor", a spus Angela Dimonu, adăugând că desfăşurarea activităţii de creditare, concomitent cu cea de prestare de servicii de plată, impune respectarea cerinţelor legale în materie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb