ALB pregăteşte până la 1 mai o recomandare privind deductibilitatea TVA pentru firmele de leasing

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 aprilie 2009

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) pregăteşte, în această lună, o recomandare pentru firmele de leasing, privind aplicarea şi înţelegerea prevederilor din Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, ce face referire şi la deductibilitatea TVA, pentru ca legea să fie interpretată corect, a spus secretarul general al ALB, citat de NewsIn.

"Vom încerca să facem o recomandare din partea Asociaţiei către toate firmele membre, pe care o vom afişa şi pe site-ul nostru şi care va reprezenta un model de aplicare şi de înţelegere a Ordonanţei", a declarat secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), Adriana Ahciarliu.

Domnia sa a subliniat că actuala forma a Ordonanţei este rezultatul negocierilor directe dintre ALB şi reprezentantii Ministerului Finanţelor Publice şi că această recomandare va fi utilă nu numai firmelor de leasing, dar şi clienţilor acestora, precum şi controlorilor fiscali.

"Recomandarea trebuie făcută cât mai curând, până la 1 mai, când urmează să intre în vigoare această Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal. Dorim ca noile prevederi să fie interpretate unitar şi aplicate în spiritul şi litera legii, pentru a nu lăsa loc unor interpretări", a completat Ahciarliu.

Secretarul general al ALB a menţionat că una din dificultăţile din piaţă este reprezentată de nefacturarea serviciilor prestate de către unele service-uri auto, pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată.

"În cadrul contractelor de leasing, această plată la negru este eliminată pentru că, în mod obligatoriu, ea este facturată", a explicat secretarul general al ALB.

Ahciarliu a adăugat că actuala Ordonanţă reprezintă o aliniere a interpretării contractelor de leasing, în conformitate cu Directiva comunitară privind TVA, care consideră leasingul un serviciu şi nu o achiziţie de bunuri.

"Întotdeanua societăţile de leasing au fost un gardian în ceea ce priveşte plata taxelor către bugetul de stat. Chiar dacă proprietatea fiscală aparţine utilizatorului, finanţatorii sunt obligaţi să achite taxele la timp şi să-i urmărească pe clienţi din punct de vedere al plăţii datoriilor către stat. Dacă aceştia nu şi-au achitat taxele la timp, atunci firmele de leasing fac această plată şi facturează ulterior clientul", a explicat Ahciarliu.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă de rectificare bugetară aprobată sâmbătă de Guvern, taxa pe valoare adăugată poate fi dedusă, în perioada 1 mai - 31 decembrie 2010, în cazul maşinilor folosite în interes de serviciu, cum ar fi cele pentru intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de persoane, distribuţie, care de reportaj sau agenţi de vânzări.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent că aceste măsurile au fost luate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe maşini care sunt înregistrate pe firme şi sunt utilizate în scop personal.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb