Alegerile locale din Republica Moldova au fost unele care au oferit numeroase surprize, contrazicând multe dintre calculele făcute înainte de scrutin. Votul s-a desfăşurat pe fondul demisiei prezentate săptămâna trecută de către premierul Chiril Gaburici, dar şi în contextul crizei financiare generate de dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.
Viitoarea coaliţie majoritară de la Chişinău, în favoarea căreia s-au pronunţat cele două partide din actuala alianţă minoritară aflată la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, şi Partidul Democrat, condus de Marian Lupu), depinde de rezultatul final al acestor alegeri. Conform rezultatelor preliminare nici un partid nu a obţinut majoritatea în vreun consiliu raional, fiind nevoie de formarea unor alianţe post-electorale. Partidul Liberal Democrat s-a situat pe primul loc în cele mai multe consilii raionale, în 13 din 32, urmat de Partidul Democrat, care a câştigat în 11 raioane. Cele două partide care, la nivel central, fac parte din alianţa minoritară de guvernare pot forma majoritatea în cele mai multe consilii raionale. Partidul Socialiştilor (PSRM) s-a clasat pe primul loc în patru consilii raionale, Partidul Nostru în două, iar Partidul Comuniştilor şi Blocul electoral "Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă" în câte un consiliu raional.
În ceea ce priveşte bătălia pentru Chişinău, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) a obţinut peste 37% dintre voturi, fiind urmat de Zinaida Greceanîi (PSRM), cu aproximativ 36%. Cei doi vor intra în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei. Primarul în exerciţiu al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a recunoscut "prăbuşirea dramatică a PLDM şi PDM": "Sunt recunoscător locuitorilor municipiului Chişinău pentru acest rezultat, este absolut îmbucurător, mai ales că vom avea o majoritate democratică în Consiliul municipal, ceea ce ne va uşura munca faţă de ultimii şase ani. Înseamnă că de aici, de la Chişinău, vom construi în următorii patru ani nu doar pentru Chişinău, ci şi pentru toată Republica Moldova, cu adevărat vectorul european. Rezultatele pe ţară erau previzibile, era ştiut că vom avea un vot de protest faţă de actuala guvernare. De altfel, am asistat la prăbuşirea dramatică a PLDM şi PDM mai ales în Chişinău. Era ştiut acest lucru încă după alegerile parlamentare". Liderul socialiştilor, Igor Dodon, consideră că partidul său poate câştiga fotoliul de primar al Chişinăului: "Avem şanse să câştigăm în turul doi, dacă vom mobiliza toţi cetăţenii".
La Bălţi, cel de-al doilea municipiu ca mărime, Partidul Nostru a obţinut o majoritate categorică. Liderul acestei formaţiuni politice, Renato Usatîi, a promis că va schimba părerea cetăţenilor despre politică. Usatîi a câştigat duminică funcţia de primar al oraşului Bălţi cu peste 72% din voturi. La alegerile parlamentare, Partidului Nostru a fost exclus fiind acuzat că beneficiază de o finanţare ilegală a campaniei electorale, banii provenind din Rusia
1. Disparitii de miliarde: Romania si Moldova.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 16.06.2015, 13:10)
Si la noi s-a intamplat la fel, cu banii din Bancorex, "disparuti" si negasiti. O mita internationala, o taxa de protectie, o mita sociala catre anumite persoane care in decursul a 20 de ani au format o "birocratie capitalista", sau cum zicea dl. Iliescu, "de forma", care sa imite democratia, moftul din capitalism. In sfarsit, oare Moldova are acelasi curs, aceeasi dezvoltare, avandu-ne pe noi ca mentori, experimente reusite ale unor strategi inteligenti? Si noi suntem cam tot de vreo 6 ori mai mari decat moldovenii, deci 6 miliarde dolari, fata de 1 miliard (euro/dolari, ce mai conteaza).