Alegeri intermediare: mod de folosire

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 7 iunie 2016

Alegeri intermediare: mod de folosire
CRISTIAN PÎRVULESCU

Alegerile locale româneşti sunt un caz particular de alegeri intermediare. Ele oferă, prin participarea electorală redusă, posibilitatea manifestării votului strategic care avantajează partidele cu o reţea puternică la nivel local, dar şi reţelele grupărilor anti-sistem. În general, analiştii sistemelor electorale consideră alegeri intermediare competiţiile electorale ce se desfăşoară în intervalul dintre alegerile considerate principale şi cărora publicul le dă o mai mică importanţă. Astfel, în SUA, alegerile de la mijlocul mandatului sau în Europa alegerile pentru Parlamentul european sau cele municipale sunt reprezentative pentru aceste cazuri. Iar alegerile din 5 iunie nu fac excepţie de la această regulă.

Prezenţa la vot scăzută din iunie 2016 nu este deloc o excepţie: din februarie 1992 încoace, de la primele alegeri locale de după revoluţie, tendinţa a fost în general descrescătoare. În 1992 prezenţa - referinţa va fi în continuare la primul tur de scrutin pentru a putea compara cu alegerile din 2016 - a fost de 65% (cu 20% mai mică decât pe 20 mai 1990, la primele alegeri generale), în iunie 1996 cobora deja la 56,47%, pentru ca în 2000 ajungea la 50,85%. La alegerile din 2004 prezenţa la vot va cunoaşte o creştere, la 54,23%, pentru ca apoi în 2008 să recadă la 49,38%, să crească din nou la în 2012 la 56,39% şi să recadă în iunie 2016 la 48,43%.

Dar cazurile din 2004 şi 2012 pot fi explicate prin politizarea alegerilor locale, în 2004 prin apariţia alianţei DA, iar în 2012 prin puternica campanie USL (abia ajuns la guvernare în mai 2012 după votul în favoarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Mihai Răzvan Ungureanu) împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Cele două cazuri par a fi mai degrabă excepţiile care confirmă regula; la alegerile intermediare interesul publicului este scăzut şi nu poate fi crescut decât prin creşterea caracterului conflictual al competiţiei. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, la alegerile regionale din Franţa din decembrie anul trecut sau la alegerile prezidenţiale din Austria de luna trecută.

Pe de altă parte, scăderea participării la vot la alegerile locale nu trebuie în nici un caz fi absolutizată, mai ales că opinia publică românească a devenit conştientă, după referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui, că populaţia electorală formală (înregistrată) este diferită de populaţia electorală efectivă (cea existentă în ţară la data alegerilor). Iar la alegerile locale, unde nu există vot prin corespondenţă sau vot la reprezentanţele diplomatice, milioanele de români aflaţi în afara graniţelor nu pot să se manifeste electoral. Dacă ţinem cont de această realitate, putem considera că prezenţa la vot în 2016 nu a fost chiar atât de slabă, cu excepţia marilor oraşe (Bucureşti sau Iaşi cu o prezenţă de 33% sau Timişoara cu 28%). Dar şi cazul diferenţei dintre votul urban şi votul rural este explicabilă, căci în oraşele mari interesul pentru alegeri locale este mult mai scăzut din cauza distanţei imense dintre aleşi şi alegători. În schimb, în oraşele mijlocii şi mici şi mai ale în zona rurală relaţia dintre autorităţile locale şi cetăţeni este mult mai directă.

În aceste condiţii partidele cu reţea, cum este cazul PSD, dar şi al PNL, dar şi partidele antisistem precum USB au putut fructifica situaţia. În fond, tendinţa bipartidistă a sistemului politic românesc a fost întărită, căci este pentru prima dată după Revoluţie când două partide obţin aproape 70% din voturi, şi peste 80% din mandatele distribuite. Până acum nu PNL ci o alianţă din care făcea parte şi PNL (CDR, Alianţa DA, USL) reuşea această performanţă. Iar cazul USB este mai degrabă o excepţie: un partid local care fructifică incapacitatea liberalilor de a-şi alege un candidat la Bucureşti. Şi cum politica are orare de vid, golul a fost ocupat de PSD care a realizat victorie categorică la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Daca sunt din Ardeal vreau sa fie Capitala la Cluj !

    1. Pai de unde esti ? Din Harghita sau Covasna ?

      Subscriu si eu.......hai sa facem un referendum....macar asa pentru curiozitate...daca nu chiar de adevaratele.

      Nu suntem nici din Covasna nici din Harghita...dar ne-am saturat de "borfasii" si mincinosi din zonele pe care le cunoasteti f.b ine.....Lasatine pe noi ardelenii sa gospodarim separat si pe urma..mai discutam.

      Germania este impartita in -landuri-...fiecare land cu conducere executiva separata....De ce nu doriti voi astia din Oltenia .regat ????. Facem impartire administrativa cat mai cu oindependenta mai clara.. Realizam asa si o concurenta....Concurenta aduce progrese.

      Sigur ca nu vreti....deoarece daca facem o anliza.....ramaneti mult de caruta,exceptand Bucurestiul,,,,mdar lasati sa ne facem si noi o capitala. 

      Si io vreau capitala la Cluj, sa vedeti si voi ce insemna sa se adune toate scursurile dinnauntru si din afara acolo... ! Dar cred totusi ca voi veti avea mai multa forta sa le anihilati. Asa ca vata: punem capitala la Cluj !

      Da cine nu va lasa ? Infiintati partidul ardelenilor ! Eu as pune capitala in cel mai inaccesibil loc - poate nu ajunge coruptia si acolo ! Uite am avut pe Boc prim ministru acum pe Ciolos ardeleni , pe Rus si ce au facut ?

      Se spune ca la Bucuresti iti cumperi dreptatea e adevarat?

      Cu un ghiocel nu se face primavara. 

      Boc a iesit cu 70% in Cluj! 

      Snoker, tenis, fotball vin la Cluj! 

      Vrem transparenta!

      Daca voi in Bucuresti dupa un Psd-ist care il credeam ok Oprescu, sa o pui pe Firea! 

      Maghiari cu romanii convietuiesc foarte bine la Cluj. Romanii incearca sa se extinda puternic cu bisericile dar asta e alta poveste, vrem spitale nu catedrale, cu 4 mil de oameni afara.

      Clujul e Centru Universitar care concureaza daca nu intrece Bucurestiul. Alba nu e potrivita de Capitala. Toate marile lanturi de magazine deschid obligatoriu si in Cluj.

      Ardealul are ce "vinde" castel, padure , aur, poveste Bucurestiul ce vinde minciuni pe banda rulanta si blocuri Comuniste? 

      Sa putem vota ca si cu migranti.

      Cu mafioti de la Bucuresti nu poti face nimic..........mincinosi,spaga ei.....

      Mulțumește-te cu locul 2. Este foarte onorabil. Și felicitări. Dar locul 1 este pentru București. Este mult mai întins. Ce castel poate fi mai important decât Palatul Regal, acum Muzeul Național de Artă.

      De ce vrei neapărat să fii locul 1 când nu ți se cuvine. Te felicit pentru locul 2. Îmi place foarte mult Bucureștiul, mai ales în weekend când bucureștenii îl părăsesc pentru grătarele lor. 

    Sper sa introduca votul obligatoriu daca nu amenda 1 000 ron sau euro.

    Nu mi se pare corect ca 10% voteaza pentru 100%.

    Candidati sa aiba obligatoriu studii superioare , nu plagiate. 

    1. Nu pentru alegatori trebuiesc inasprite regulile si pentru partide si candidati !

      Daca nu ies la vot 50% inseamna ca nimeni nu poate conduce si sa se reia procesul electoral dar fara cei care au fost pe liste pentru ca electoratul a hotarat ca nu sunt buni , eliminatoriu pana gasim candidati care sa fie votati de comunitati !

      Si pentru postarea de comentarii idioate ca al tau ar trebui sa fie amenda. 1000 lei.

      Corect

      Gandeste sau nu ai cu ce?

      a gandit si tocmai de aceea tu ar trebui sa fii amendat pentru lipsa de cerebel

    Primariile functioneaza ca niste societatii comerciale care cheltuie baul public cum vor cei care conduc prin primar. Se formeaza o opinie a celor care au tangenta cu primarul si primaria si care voteaza in grup cu taxiurile locale de vot. Vrei sa votezi bre ? hai ca te duc eu ! Nu ai votat inca ?hai bre ca te duc eu ! Vrei un premiu(mic si bere) daca votezi ? Hai ca te duc eu si la vot si la mici mai departe de sectia de votare ca nu ne mai lasa astia mai aproape de sectie . Catre carausi se mai impart bani sa aiba de unde plati cheltuielile cu transportul si prostia alegatorilor si fiecare raporteaza: am adus 200 dom primar pana la ora 15;00 nu mai am cu ce ? Hai ca e foarte bine ca acum patru ani nu vine lumea la vot avem 70-80% . Hai ba mai trageti o tura cate 50 fiecare , mai bagati si la EBA cateva voturisa fie si acolo bine, mergeti pe la patru la Titel si gata . Bazinul electoral de oameni saraci si creduli este foarte mare iar autoritatile nu isi fac datoria ! Cei care lucreaza la Stat sau depind de Stat vin la vot si mobilizeaza in general toate rudele . Uite in Bucuresti cati au iesit la vot si rezultatele ! In sate si comune se vede cat de multumiti sunt oamenii de admnistratie !

    Sistemul democratic capitalist nu ofera solutii favorabile pentru simplul cetatean. Candidatii in mare parte nepotriviti si slab pregatiti sunt votati de un elctorat adesea neinformat sau chiar incapabil sa voteze in cunostinta de cauza...

    1. Asta, atunci cand voteaza...

      Cei care nu voteaza nu sunt mai bine informati decat cei care au votat.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb