ALEGERI LA FEDERAL RESERVE Se trag sforile pentru şefia Fed

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2021

Se trag sforile pentru şefia Fed

Mandatul actualului preşedinte al Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite se încheie în luna februarie, iar în spatele cortinei deja se trag sforile pentru viitorul mandat. Preşedintele Joe Biden nu a luat încă o decizie, însă partea progresistă din Partidul Democrat pune presiune pentru înscăunarea doamnei Lael Brainard, actual guvernator Fed şi fost oficial în Trezorerie în administraţia Obama. Brainard a intrat în boardul Fed în 2014, alături de actualul preşedinte Jerome Powell, care se bucură însă de sprijinul lui Janet Yellen, actualul ministru de finanţe american şi fost preşedinte Fed înaintea lui Powell, dar mai ales de sprijinul Wall Street.

Democraţii progresişti vor, practic, ca Biden să pună preşedinte Fed pe cineva care să "ofere mai multă atenţie" reglementărilor bancare, inegalităţii de venituri în continuă creştere şi schimbărilor climatice. Unii oficiali ai administraţiei americane au declarat în ultimele săptămâni că "ar fi o oportunitate pierdută" dacă Powell nu ar fi înlocuit cu o femeie sau o persoană dintr-o minoritate, asta în condiţiile în care Powell, care a venit la Fed de pe Wall Street, este văzut ca un "tătuc" al marilor investitori.

În mandatul lui Powell, diferenţa dintre cei mai bogaţi 1% dintre americani şi restul societăţii s-a lărgit şi chiar a ajuns la extrema post-1929, anul în care "The Roaring Twenties" a luat sfârşit. Doar în ultimii 20 de ani cei mai bogaţi 10% dintre americani au acumulat o avere suplimentară de 60 de trilioane de dolari, în timp ce un procent de 50% dintre americani ("bottom 50%") a acumulat doar 1,2 trilioane la avuţia netă.

Fed-ul este, de altfel, atacat cel mai des întocmai pe acest subiect, pentru că politicile monetare ultra-relaxate, implementate în anii de după criza financiară globală şi acum în anii crizei sanitare Covid-19 sub mandatul lui Powell, au umflat preţurile activelor (cei mai bogaţi americani deţin mare parte din activele financiare) şi au produs finalmente cea mai mare bulă speculativă de după bula dot-com, care s-a spart în anul 2000. Doar din minimele bursiere din martie 2020, avuţia netă a celor mai bogaţi 10% dintre americani a crescut cu 18,5 trilioane de dolari, iar avuţia netă a "bottom 50%" cu doar 600 de miliarde.

Problema Fed-ului şi implicit a lui Powell aici este că Fed-ul pare că a ajuns să administreze activ pieţele şi direcţia lor, ceea ce este în antiteză cu sistemul capitalist al pieţelor libere. Ca informaţie suplimentară, doar în ultimii doi ani, Fed-ul şi-a majorat bilanţul cu 4,6 trilioane de dolari (!), iar capitalizarea pieţei bursiere americane este justă doar dacă se ia în considerare bilanţul Fed per total.

În orice caz, Yellen, prima femeie preşedinte din istoria Fed, le-ar fi spus recent unor consilieri de la Casa Albă că îl sprijină pe Powell pentru un nou mandat de 4 ani, potrivit Bloomberg. Powell se bucură, de altfel, de sprijin inclusiv din partea Republicanilor din Congresul american, preşedintele Fed fiind lăudat pentru "leadership-ul" său în timpul crizei financiare şi recesiunii scurte din 2020.

Preşedintele Joe Biden este aşteptat să ia o decizie în prima jumătate a lunii septembrie, potrivit surselor Bloomberg, care arată că menţinerea lui Powell la şefia Fed ar fi un "semnal de continuitate" către Wall Street, în condiţiile în care "economia încă îşi revine din pandemie". Potrivit Boomberg, consilierii lui Biden sunt în proces de examinare a cât mai multor discursuri publice ale candidaţilor avuţi în vedere, o greutate suplimentară fiind oferită de viziunile asupra pieţei muncii. Brainard de exemplu este văzută ca un candidat mult mai liberal decât Powell şi implicit drept un candidat mult apropiat din punct de vedere ideologic de Joe Biden.

Sfatul lui Yellen s-ar putea însă să cântărească cel mai greu când va veni ziua deciziei lui Biden, iar faptul că Powell a fost înscăunat de Donald Trump ar putea să-l ajute pe actualul preşedinte american pe frontul politic al inflaţiei şi al cheltuielilor de infrastructură planificate pe viitor de administraţia americană. Powell a mers până acum pe aceeaşi linie cu administraţia Biden cu privire la natura "tranzitorie" a puseului inflaţionist ce se resimte în prezent în toată lumea.

Powell va susţine, vineri, la simpozionul anual de la Jackson Hole, un discurs extrem de anticipat în care este aşteptat să detalieze cum şi când ar putea banca centrală să înceapă procesul de restrângere a politicilor monetare ultra-relaxate.

Economiştii se aşteaptă la reînnoirea mandatului actualului şef al Fed

90% dintre economişti, sau 36 din 40, cred că Biden îl va reconfirma pe Jerome Powell la conducerea Fed, conform Reuters. Patru economişti intervievaţi de Reuters au apreciat că Biden nu-l va reconfirma pe Powell, doi dintre ei previzionând că Lael Brainard va conduce Fed începând cu luna februarie 2022.

"În acest moment, reînnoirea mandatului lui Powell este extrem de probabilă. El are o concurenţă serioasă în fruntea Fed, în special din partea lui Lael Brainard, una dintre colegele sale. Ea este pe locul doi în topul preferinţelor, dar acum Powell este favorit", declara luna trecută James Sweeney, economist şef la Credit Suisse, pentru Reuters.

Jim O'Sullivan, director în cadrul TD Securities, era de acord: "Cred că e ca o tradiţie. Dacă ai făcut treabă bună, atunci preşedintele te va reconfirma, chiar dacă preşedintele este de la un alt partid decât cel care te-a numit prima dată".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am spus si in trecut: cand se schimba conducerea se inverseaza politica monetara!

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Nu se schimbă în principiu conducerea.

      Dacă se schimbă, politica monetară se schimbă numai când se decide de către acel consiliu de politică monetară, nu de către d-l vârstnic susținut de fosta șefă sau de către d-na blondă susținută de ,,liberalii" din partid-un fel de pesede de stânga cu nuanțe LGBT. 

      stiu ca nu se schimba “conducerea”; cand se schmba “numitul” se inverseaza politica monetara pe ciclu scurt.

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb