Actualizare 16:15 Comisia Europeană reaminteşte Marii Britanii: "Libera circulaţie nu este negociabilă"
Libertăţile înscrise în tratatul european, printre care şi libera circulaţie a persoanelor, nu sunt negociabile, a reafirmat, azi, un purtător de cuvânt al Comisiei Eurpene, întrebat despre posibile modificări aduse tratatului la solicitarea autorităţilor de la Londra, potrivit site-ului The Economic Times.
"Cele patru libertăţi din tratat nu sunt negociabile, în sensul că ele sunt esenţa Uniunii Europene", a declarat Margaritis Schinas, întrebat despre libera circulaţie.
-------------
Actualizare 15:53
Premierul conservator britanic David Cameron a declarat azi că îşi va respecta promisiunea de a organiza referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, după victoria sa la alegerile parlamentare de ieri, potrivit Reuters.
"Da, vom organiza referendumul privind viitorul nostru în Uniunea Europeană", a declarat Cameron presei după întrevederea pe care a a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a, care l-a desemnat să înceapă procesul de formare a noului guvern.
Cameron a mai spus că va avansa cât de repede posibil cu planul de a oferi puteri sporite Scoţiei, care a votat în majoritate covârşitoare cu Partidul Naţional Scoţian, care este pro-independenţă.
"Pentru Scoţia, planurile noastre sunt de a crea cel mai puternic guvern descentralizat din lume, oferind puteri sporite în ceea ce priveşte fiscalitatea", a afirmat el.
Partidul Conservator al lui David Cameron a obţinut cel puţin 326 de locuri în urma alegerilor legislative pentru Camera Comunelor, ceea ce îi asigură majoritatea absolută, după anunţarea, azi, a rezultatelor în 643 din 650 de circumscripţii electorale.
----------------
Actualizare 15:08 Nick Clegg renunţă la conducerea Partidului Liberal-Democrat
Nick Clegg a anunţat demisionează de la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie, după ce a descris alegerile de joi drept "cea mai puternică lovitură primită de liberal-democraţi de la înfiinţarea partidului".
Clegg şi-a anunţat demisia după ce a afirmat că rezultatele alegerilor au fost "incomensurabil mai zdrobitoare şi mai rele" decât se aştepta. El a adăugat că acestea au fost "cea mai puternică lovitură primită de liberal-democraţi de la înfiinţarea partidului", relatează Sky News, în pagina electronică.
"M-am aşteptat permanent ca aceste alegeri să fie excepţional de dificile pentru liberal-democraţi, având în vederea responsabilităţile grele pe care le-am avut în Guvern în cele mai dificile circumstanţe. Dar în mod clar, rezultatele au fost incomensurabil mai zdrobitoare şi mai rele decât ne temeam. Pentru aceasta, bineînţeles, trebuie să îmi asum responsabilitatea şi prin urmare anunţ că voi demisiona din funcţia de preşedinte al liberalilor-democraţi", a declarat el.
"Este pur şi simplu trist să vezi cum atât de mulţi prieteni şi colegi care şi-au servit circumscripţiile în mod sârguincios, atât de mulţi ani, şi-au pierdut mandatele pentru că lucrurile au scăpat total de sub controlul lor", a adăugat el.
(E.D.)
---
Actualizare 14:17 Nigel Farage renunţă momentan la conducerea UKIP
Nigel Farage a anunţat că renunţă la conducerea partidului UKIP, după ce nu a reuşit să intre în parlament în urma alegerilor legislative, însă ar putea lua în considerare o nouă candidatură pe viitor, transmite Reuters.
''Vor avea loc alegeri pentru conducerea viitorului lider UKIP în septembrie şi voi lua în considerare în timpul acestei veri dacă mă voi înscrie pentru a face această muncă din nou'', le-a declarat Farage reporterilor.
Nigel Farage promisese că va demisiona dacă nu va fi ales în parlament în urma scrutinului din 7 mai, iar vineri el a spus că este ''un om de onoare''.
(E.D.)
---
Actualizare 13:40 Miliband va demisiona de la conducerea Partidului Laburist
Liderul Partidului Laburist Ed Miliband va demisiona din funcţie, după înfrângerea suferită de formaţiune în alegerile legislative, a anunţat postul BBC, citat de Reuters.
Liderul laburist Ed Miliband declarase vineri dimineaţă că formaţiunea sa politică a avut o noapte ''foarte dezamăgitoare'', după ce rezultatele la ieşirea de la urne au arătat că laburiştii au suferit o înfrângere evidentă în faţa conservatorilor.
Potrivit unei estimări BBC, conservatorii ar fi creditaţi cu o majoritate de 329 (cu trei mai multe decât majoritatea necesară pentru a forma singuri guvernul) din cele 650 de mandate din Camera Comunelor, în timp ce laburiştii ar obţine doar 239 de locuri.
Rezultatele definitive din Scoţia au confirmat victoria Partidului Naţional Scoţian (SNP), care va deţine 56 din cele 59 de mandate ce-i revin regiunii în parlamentul de la Londra.
''Aceasta a fost în mod clar o noapte foarte dificilă şi dezamăgitoare pentru Partidul Laburist'', a spus Miliband în faţa susţinătorilor săi din circumscripţia Doncaster (nordul Angliei), unde a fost reales parlamentar. Recunoscându-şi practic înfrângerea, Ed Miliband a adăugat că îi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în special în Scoţia unde ascensiunea naţionaliştilor ''i-a copleşit'' pe laburişti.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 12:38 Lira sterlină s-a apreciat semnificativ după ce sondajele de opinie au indicat victoria lui David Cameron
Lira sterlină s-a apreciat cu peste 1% faţă de principalele monede, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultima săptămână, după ce sondajele de opinie au sugerat că liderul conservator David Cameron va rămâne premier, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate ieri în Marea Britanie, transmite BBC.
În această dimineaţă, în tranzacţiile din Asia, lira sterlină s-a situat la 1,5449 dolari, în timp ce euro s-a depreciat cu peste 1%, tranzacţionându-se la 72,73 penny - cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii aprilie.
Analiştii susţin că lira sterlină s-a apreciat pe fondul perspectivelor privind o victorie mai solidă a Partidului Conservator, care îşi va putea continua politicile anterioare. Totuşi, aprecierea ar putea fi de scurtă durată, deoarece sporeşte ameninţarea unui "Brexit", după ce David Cameron a promis să desfăşoare până în 2017 un referendum în favoarea sau contra menţinerii Marii Britanii în UE.
------------
Actualizare 10:16 David Cameron declară că va fi premierul tuturor britanicilor
Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru în exerciţiu, a declarat, în această dimineaţă, că va fi premierul tuturor britanicilor, după ce sondajele la ieşirea de la urne au indicat o victorie clară a conservatorilor în faţa laburiştilor în alegerile parlamentare desfăşurate ieri în Marea Britanie, transmite Reuters.
La scurt timp după câştigarea mandatului său de parlamentar în circumscripţia Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici şi-a exprimat speranţa că va forma noul guvern în câteva zile. El a adăugat că noaptea trecută a fost una ''foarte solidă'' pentru Partidul Conservator, dar a precizat că este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.
Conform celor mai recente estimări ale BBC, Partidul Conservator ar urma să obţină jumătate din cele 650 de mandate parlamentare.
------------
Conservatorii britanici s-au apropiat de majoritatea absolută în alegerile legislative, cu 316 locuri în parlament contra celor 239 câştigate de laburişti, în timp ce naţionaliştii din Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) au obţinut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoţiei, potrivit unui sondaj de opinie realizat ieri seară la ieşirea de la urne, potrivit AFP.
Acest sondaj, efectuat pe un eşantion de 22.000 de alegători, infirmă estimările anchetelor de opinie, care prognozau, timp de şase luni, o cursă mai strânsă între conservatori şi laburişti.
Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obţină un al doilea mandat pe Downing Street, singur sau cu sprijinul aliaţilor.
Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) devine a treia forţă în parlamentul din Westminster. Cu toate acestea, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudenţă, exprimându-şi, într-un mesaj pe Twitter, dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa toate fotoliile rezervate scoţienilor, cu excepţia unuia.
Potrivit acestui sondaj realizat la ieşirea de la urne de principalele posturi de televiziune britanice, SNP şi-ar multiplica de peste nouă ori numărul de parlamentari comparativ cu 2010.
Liberalii democraţi nu ar obţine, în schimb, decât 10 locuri, în condiţiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. Partidul eurofob şi populist Ukip ar avea în continuare doi deputaţi.
Procedura electorală din Marea Britanie impune unui partid să obţină 326 de locuri pentru a putea guverna singur. Cu toate acestea, cu un scor de 316 deputaţi, conservatorii ar putea forma un guvern minoritar şi să se asigure, de la caz la caz, de sprijinul foştilor parteneri liberal-democraţi şi/sau al partidului protestant DUP nord-irlandez.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mitica Damboviteanul în data de 08.05.2015, 21:39)
Oare ce-i capul englezilor astia? cum pierd, cum demisioneaza, nu stiu sa piarda? ai nostri politicieni n-au auzit de englezescul ''un om de onoare''?