• UPDATE: Lucas Papademos, numit oficial prim-ministru al Greciei
• UPDATE: Italia a vândut obligaţiuni de 5 miliarde euro, la un randament în creştere
• UPDATE: CE: Europa este ameninţată de "o nouă fază de recesiune"
• UPDATE: S&P: Austria ar putea fi incapabilă să-şi susţină financiar diviziile din Europa de Est
• UPDATE: Bursele europene deschid pe roşu
• UPDATE: Oficiali germani şi francezi discută "reorganizarea radicală" a UE
• UPDATE: Bursele asiatice scad puternic
• UPDATE: Petrolul, în scădere pe fondul temerilor privind situaţia Italiei şi a zonei euro
• Lucas Papademos, numit oficial prim-ministru al Greciei
Fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, a fost numit oficial prim-ministru al Greciei, informează agenţiile internaţionale de presă.
Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, liderii partidelor din Grecia au căzut de acord ca Papademos să conducă un nou guvern interimar până la alegerile anticipate.
"După recomandările făcute de liderii politici care au participat la reuniune, preşedintele i-a cerut lui Lucas Papademos să formeze un nou guvern", se arată în comunicatul difuzat după cele patru ore de discuţii între şefii de partide.
• Italia a vândut obligaţiuni de 5 miliarde euro, la un randament în creştere
Italia a atras azi 5 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate la trei luni, la cel mai mare randament din ultimii 14 ani, după ce teama de contagiune a crizei datoriilor suverane a dus costul împrumuturilor la niveluri record, potrivit Businessweek. Trezoreria de la Roma a vândut obligaţiunile la un randament de 6,087%, cel mai mare nivel din septembrie 1997, după ce la licitaţia din 11 noiembrie randamentul era de 3,57%.
Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori.
• CE: Europa este ameninţată de "o nouă fază de recesiune"
Europa riscă să se confrunte cu "o nouă fază de recesiune", a avertizat azi Comisia Europeană (CE), după ce a revizuit în scădere previziunea de creştere pentru Zona Euro în 2012 la doar 0,5%, faţă de estimarea iniţială, de 1,8%, relatează AFP.
"Creşterea s-a oprit în Europa şi am putea să cunoaştem o nouă fază de recesiune", a declarat comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, cu ocazia publicării previziunilor economice de toamnă ale executivului european.
Italia ar urma să cunoască o stagnare a Produsului Intern Brut în 2012 (+0,1%), în timp ce Comisia spera în luna mai la o creştere de 1,3%. Situaţia ar urma să se amelioreze foarte încet în 2013, cu o creştere a PIB-ului de doar 0,7%, potrivit Comisiei.
Grecia ar urma să rămână în recesiune şi anul viitor, cu un recul al PIB-ului de 2,8% în 2012. În primăvară, Bruxellesul miza pe o creştere de 1,1%. Comisia se aşteaptă la revenirea creşterii economice în Grecia în 2013, cu o majorare a PIB-ului de 0,7%.
• S&P: Austria ar putea fi incapabilă să-şi susţină financiar diviziile din Europa de Est
Austria ar putea fi incapabilă să asigure capital suficient pentru susţinerea diviziilor din Europa de Est ale băncilor sale majore, dacă instituţiile de credit vor apela din nou la ajutorul statului, potrivit agenţiei de evaluare Standard & Poor's, informează Bloomberg.
"Este posibil ca guvernul austriac să nu aibă capacitatea să susţină toate operaţiunile din străinătate ale marilor bănci din ţară", conform analiştilor S&P.
Cei mai mari creditori austrieci cu activităţi în regiunea menţionată sunt Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG.
• Bursele europene deschid pe roşu
Bursele europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze scădea cu 1,10%, la 2.924,46 puncte, indicele CAC 40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,81%, la 3.050,18 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt scădea cu 1,40%, la 5.748,13 puncte.
• Oficiali germani şi francezi discută "reorganizarea radicală" a UE
Oficiali germani şi francezi au discutat planuri de reorganizare radicală a Uniunii Europene, care ar presupune formarea unei zone euro mai integrate, probabil mai restrânse. Surse europene au declarat pentru Reuters: "Franţa şi Germania au avut în ultimele luni consultări intense pe această chestiune, la toate nivelurile. Trebuie să acţionăm cu prudenţă, însă adevărul este că trebuie să stabilim cu exactitate lista celor care nu vor să facă parte din club şi lista celor care nu pot face parte". Discuţiile au fost purtate "la nivel intelectual", fără să fie atinse aspecte operaţionale sau tehnice.
Există informaţii potrivit cărora există posibilitatea plecării unuia sau mai multor state din zona euro, în timp ce ţările rămase ar urma să insiste pe o integrare economică mai strânsă, inclusiv în privinţa politicii fiscale.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat la Berlin cu privire la costurile economice ale oricărei "dezbinări" în zona euro. Economia Germaniei s-ar contracta şi ar pierde un milion de locuri de muncă, crede Barroso, adăugând: "Nu poate exista pace şi prosperitate în Nordul sau în Vestul Europei dacă nu există pace şi prosperitate în Sud sau în Est".
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat marţi, în timpul unui discurs la Strasbourg, că singurul model pentru viitor este o Europă cu două viteze, în care zona euro va avansa mai rapid decât toate cele 27 de ţări în ansamblu.
• Bursele asiatice scad puternic
Pieţele bursiere din Asia au scăzut azi cel mai mult în ultimele şapte săptămâni. Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 3,2%, iar Standard & Poor`s 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, este aproape neschimbat după ce ieri scăzuse cu 3,7%. Indicele japonez Nikkei 225 a scăzut cu 2,6%. Bursa din Coreea de Sud a avut o corecţie de 3,8%, în timp ce indicele S&P/ASX 200 al bursei australiene a scăzut cu 2,8%.
Şi bursa din Hong Kong a avut pierderi grele, indicele Hang Seng a coborât cu 4,5%, scrie Bloomberg.
Moneda unică s-a devalorizat până la nivelul de 1,3515 dolari, cel mai scăzut din 10 octombrie. Apoi şi-a revenit uşor, un euro fiind cotat la 1,3542 dolari.
• Petrolul, în scădere pe fondul temerilor privind situaţia Italiei şi a zonei euro
Cotaţia petrolului este în scădere azi dimineaţă pe bursele din Asia pe fondul temerii că se va extinde criza datoriilor din Italia în toată zona euro, ceea ce va fi dramatic pentru întreaga regiune, spun analiştii, potrivit surselor de presă, scrie AFP.
Un baril de petrol "light sweet crude" cu livrare în decembrie a pierdut 5 cenţi până la 95,69 dolari, în primele tranzacţii electronice ale zilei.
Petrolul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 7 cenţi ajungând la 112,24 dolari.
1. no way
(mesaj trimis de mimi în data de 10.11.2011, 11:14)
Nu lansati bomboane, este totul ok intervin bancile centrale sa mentina un calm relativ pe piete. Nu exista nimeni in lumea financiara care sa vrea euro destramat ! Este doar o stare emotionala pe piete, va recomand chiar sa va orientati spre anumite societati sunt un "deliciu" la cumparare zilele acestea !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2011, 07:35)
Mimi, garantezi cu bani ca nu se duce dracului sandramaua? Pentru ca nemtii nu se incumeta si-ar veni cu caciula in mina la tine:"Hai Mimi, da-ne tu bani!"