ALERT Dan Radu Ruşanu, reţinut de DNA

V.B.
Anticorupţie / 25 februarie 2014

Dan Radu Ruşanu, reţinut de DNA

DNA cere urmărire penală pentru Chiţoiu

Update 16:50 Conducerea ASF invitată marţi, 4 martie, la audieri în Senat

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este invitată marţi la audieri în cadrul Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

"O să le trimit o scrisoare celor de la ASF ca marţi să participe la lucrările Comisiei de verificare a activităţii. (...) Acele sume (primele pentru conducerea ASF - n.r.) vor trebui returnate, că altfel vin degeaba în cadrul Comisiei. După ce vor face dovada faptului că acele sume au fost returnate în conturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, vom intra în analiza activităţii", a declarat preşedintele Comisiei de buget-finanţe, senatorul PSD Cosmin Nicula, în şedinţa de marţi.

Şefii ASF trebuie să depună, până marţi, în contul instituţiei, primele pe care le-au luat. În caz contrar, există posibilitatea ca ei să fie demişi.

---

Update 16:05 Bursa este în scădere

Dintre cei şapte indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), numai ROTX creştea uşor, cu 0,7%, până la valoarea de 13.360,5 puncte.

În rest, indicele BET se afla în scădere lentă cu 0,04%, către nivelul de 6.471,8 puncte, BET-C se diminua cu 0,08%, până la 3.281,5, iar BET-FI cobora cu 0,6%, înregistrând valoarea de 30.390,72 puncte.

---

Update 15:55 Camera Deputaţilor nu înfiinţează comisie de anchetă privind ASF

Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, să respingă solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă privind activitatea ASF şi salariile din instituţie, din cauză că o anchetă a DNA este în desfăşurare, a anunţat secretarul Camerei Nicolae Mircovici, citat de surse din presă.

Domnia sa a spus că, potrivit Regulamentului, nu se poate cere o comisie de anchetă dacă este o anchetă a procurorilor pe aceeaşi temă. Mircovici a adăugat că la Biroul Permanent nu a ajuns încă o solicitare a DNA privind începerea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu, dar că BP se va întruni de îndată ce va fi primită această cerere. Secretarul a mai arătat că, procedural, după ce se va primi solicitarea, va fi convocat Biroul Permanent, care va sesiza Comisia juridică.

Atât USD, cât şi PDL ceruseră înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea ASF şi nivelul salariilor din această instituţie.

---

Update 15:30 Dăianu îi ia locul lui Ruşanu la conducerea ASF

Prim-vicepreşedintele ASF Daniel Dăianu va prelua, în ASF, atribuţiile de conducere ale lui Dan Radu Ruşanu, reţinut astăzi pentru 24 de ore de către DNA, conform unui comunicat remis astăzi redacţiei.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reţinere a domnului Dan Radu Ruşanu, Preşedinte ASF. Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituţie a statului român care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral. În următoarea perioadă, atribuţiile domnului Dan Radu Ruşanu vor fi preluate de către domnul Daniel Dăianu - Prim-vicepreşedinte ASF.Vom reveni cu precizări după expirarea termenului de reţinere de 24 de ore", se arată în comunicat.

---

Procurorii anticorupţie au dispus, astăzi, reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu, în dosarul Carpatica, sub acuzaţia de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, conform unui comunicat publicat pe site-ul DNA.

Tot astăzi, Ruşanu va fi prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile, conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a societăţii de asigurări Carpatica şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F. Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o în cadrul şedinţei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui A.S.F., a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale. În acest mod, Ruşanu Radu Dan a urmărit şi a obţinut, foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.

---

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, astăzi, Procurorului General referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale faţă de Daniel Chiţoiu, acuzat, în dosarul Carpatica, de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor Publice.

"Cererea referitoare la efectuarea urmăririi penale are în vedere faptul că, în acest moment, există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, numitul Chiţoiu Daniel a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC CARPATICA ASIG SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului 561/2009", se arată în motivarea DNA.

Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale societăţii de asigurări Carpatica.

Având în vedere că membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului.

Probele administrate au relevat că, în calitate de ministru al Finanţelor Publice, Chiţoiu Daniel a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

Această cerinţă nu exista anterior şi îl excludea din sfera persoanelor eligibile pe Tudor Daniel George, singurul dintre membrii Consiliului care nu îndeplinea condiţia, având în vedere că nu îşi echivalase studiile efectuate în străinătate.

Probele administrate în cauză au arătat că noile dispoziţii urmăreau exclusiv eliminarea lui Tudor Daniel George, iar condiţiile de experienţă au fost modificate de mai multe ori, în diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situaţiei personale a acestuia şi pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienţă apropiată.

În nota de fundamentare au fost invocate angajamentele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-ar fi asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, deşi, potrivit probelor administrate, a rezultat că această menţiune a fost introdusă doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenţa reglementării şi pentru a-i determina să accepte criteriile de experienţă stabilite în mod arbitrar.

Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justiţiei care a formulat observaţii de esenţă, invocând interdicţia constituţională a introducerii de incompatibilităţi care restrâng dreptul la muncă pe calea ordonanţei de urgenţă. Totodată, a fost invocat caracterul potenţial neconstituţional al unei ordonanţe urgenţă care modifică dispoziţiile referitoare la membrii consiliului, la mai puţin de trei luni de la adoptarea de către Parlament a unei legi care reglementa acelaşi domeniu.

Deşi Hotărârea de Guvern nr. 561/2009 prevedea că, într-o asemenea situaţie, iniţiatorul trebuie să întocmească o notă justificativă în care să indice modalitatea în care şi-a însuşit observaţiile sau să prezinte argumentele pentru care nu şi le-a însuşit, Chiţoiu Daniel a transmis proiectul către Secretariatul Guvernului fără a înlătura prevederile contestate şi fără a întocmi nota menţionată.

Ulterior, proiectul de ordonanţă a fost supus aprobării pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013, fără a exista avizul Consiliului Legislativ, deşi acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009.

În cursul aceleiaşi zile, a fost adoptată în forma propusă de iniţiator, Ordonanţa de urgenţă nr. 94 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României în 18 octombrie 2013.

Iniţierea unui act normativ care nu urmăreşte un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup şi care nu se adresează unei situaţii generale, ci unei persoane determinate, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile, reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor care îi reveneau în calitate de ministru.

În referatul procurorilor se arată că, prin faptele descrise au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată. În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor Carpatica ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control, se mai arată în comunicatul DNA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Urgent inlocuitori si demiterea intregii condureri pentru a face curatenie in aceasta institutie corupta si incompetenta !

    Tranzactiile incrucisate ale SIF1 sau decontat, suspendatile dreptul de vot urgent !

    Urmeaza Ursache ? 

    Hai si cu Ursache. Poate scapam asfel de acest tovaras care se pretinde capitalist. Asa cum Rusanau a dar OUG-uri cu deditactie asa si Ursache a dat nenumarate decizii cu dedicatieȘ SIF1; FP; HarinvestȘ etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb