Actualizare 18:57 Cocoş şi-ar fi recunoscut faptele din dosarele "ANRP" şi "MICROSOFT"
Dorin Cocoş şi-ar fi recunoscut toate faptele din dosarele "ANRP" şi "Microsoft", transmit surse din mass-media centrală.
(A.C.)
----------
Actualizare 18:25
Procurorii DNA au cerut la instanţa Înaltei Curţi înlocuirea măsurii arestului preventiv pentru Dorin Cocoş cu cea a arestului la domiciliu, datorită "conduitei" acestuia în perioada anchetei şi a "atitudinii sincere", potrivit surselor judiciare.
(Alexandru Costea)
--------------
Actualizare 15:37 Udrea cere tratament egal pentru procurori şi acuzaţi, în materie de declaraţii publice
Elena Udrea a scris, astăzi, pe Facebook, că apărarea ar trebui să poată răspunde public acuzaţiilor formulate de procurori, fostul ministru reacţionând, astfel, la cele spuse ieri de procurorul Gheorghe Muscalu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care propusese ca inculpaţilor plasaţi sub control judiciar să le fie interzise declaraţiile în spaţiul public.
Fosta şefă a Turismului din guvernul Emil Boc a transmis: "Ieri, în şedinţa CSM, a fost facută o propunere interesantă. Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de părere că persoana aflată sub control judiciar nu ar trebui să aibă voie să comunice public legat de cauza în care este acuzat. Deşi ideea a venit ca urmare a situaţiei create în cazul meu, declar că sunt total de acord! Dar, pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justiţiei să fie atins, ar trebui ca aceeaşi interdicţie să o aibă şi acuzatorul".
Udrea a cerut tratament egal pentru acuzarea şi apărarea dintr-un dosar, adăugând: "Dacă acuzarea se face în mod public, atunci şi apărarea trebuie să poată răspunde public.
Deci, ar fi corect să nu mai vedem comunicate oficiale ori documente din dosare date «pe surse» din partea anchetatorilor, care au rolul de a construi percepţia publică de vinovăţie a celui acuzat, înainte ca o instanţă să se pronunţe. Mai ales că «percepţia publică» este un argument al acuzării invocat adeseori în faţa judecătorilor".
---
Actualizare 15:10
Procurorii DNA au solicitat astăzi judecătorilor ICCJ înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocoş, dar prelungirea arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan, transmit mass media.
Totodată, anchetatorii au cerut menţinerea arestului la domiciliu pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pentru omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis Nicu Niro.
---
Actualizare 11:24
Gheorghe Ştefan (zis "Pinalti"), primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, a fost, de asemenea, adus la DNA, pentru audieri, în dosarele în care este vizată Elena Udrea, transmite astăzi presa.
Politicianul a fost arestat preventiv în dosarul "Microsoft", la sfârşitul lunii octombrie.
---
Actualizare 09:57
Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş (ambii cercetaţi în stare de arest preventiv), a fost adus, în această dimineaţă, la DNA pentru audieri, cei doi fiind audiaţi şi marţi de procurorii anticorupţie, scriu surse din presă.
Tatăl şi fiul au fost arestaţi pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi dare de mită, într-o speţă privind retrocedări ilegale (dosarul ANRP 2). Totodată, numele lor apar în dosarele Microsoft şi Gala Bute, fiind invocate chiar de Elena Udrea, fosta soţie a lui Dorin Cocoş.
Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş, precum şi Florentin Mihăilescu se află în arest preventiv din 27 ianuarie, în dosarul ANRP 2, disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată în legătură cu retrocedarea ilegală a unui teren din Capitală, de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Mihăilescu a fost consilier al lui Bica în perioada când aceasta conducea DIICOT.
---
Tudor Breazu, administratorul terenului deţinut de Elena Udrea de la Nana, aflat în arest preventiv pentru 30 de zile în dosarul "Gala Bute", a fost adus, în această dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru audieri, scriu surse din presă.
Breazu este administratorul SC Agro Green Nana SRL, societate având-o pe Elena Udrea drept unic asociat. Firma este finanţată din fondurile proprii ale fostului ministru.
Tudor Breazu a fost audiat la DNA şi săptămâna trecută. El a fost arestat în urma deciziei de pe 8 februarie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), hotărârea instanţei fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Afaceristul este acuzat de complicitate la luare de mită pentru că ar fi primit bani, sub forma unor contracte fictive de publicitate, care ulterior ajungeau la Elena Udrea.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2012, în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus, pe atunci, de Udrea, se dezvoltase o practică pe baza căreia reprezentanţii firmelor ce primeau finanţări de la MDRT sau de la companii subordonate "întorceau" 10% din sume către persoanele din conducerea acestor instituţii, iar un rol important în acest mecanism îl avea Tudor Breazu, apropiat al ministrului şi al unor persoane cu funcţii înalte, precum Ana-Maria Topoliceanu, directorul de atunci al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).