ALERT / DNA: Fostul ministru Cristian David, reţinut în dosarul de luare de mită şi spălare de bani

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 21 ianuarie 2015

Actualizare 13:13

Fostul ministru Cristian David a fost reţinut, în urmă cu puţin timp, pentru 24 de ore, de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind învinuit de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit referatului DNA, David ar fi pretins, în 2007, iar la 1 februarie 2008 ar fi primit 500.000 de euro, de la un denunţător, prin intermediar, ca să-şi exercite atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor "într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău", potrivit comunicatului procurorilor.

Fostul demnitar va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

---

Actualizare 09:49 Cristian David, urmărit penal

Surse judiciare ne-au declarat, în urmă cu puţin timp, că fostul ministru Cristian David va fi audiat în dosarul în care DNA cerea, pe 10 noiembrie, aviz de la preşedintele de atunci, Traian Băsescu, pentru urmărirea penală a lui David, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, după ce ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoană să primească titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău.

DNA susţine că faptele ar fi fost comise între 2007 şi 2008, când David era ministru al Internelor în guvernul Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit procurorilor, DNA a fost sesizată, anul trecut, că fostul ministru Cristian David ar fi pretins, în 2007, iar la 1 februarie 2008 ar fi primit 500.000 de euro, de la un denunţător, ca să-şi exercite atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău.

"Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie", a precizat DNA.

Într-un alt dosar, DNA anunţa, în 5 martie 2014, că David, la data faptelor ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă atunci lui Cristian David că este urmărit penal, după ce, în 27 februarie, preşedintele Traian Băsescu avizase cererea formulată în acest sens.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire împrumut", de la mama sa.

"Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi < restituit > împrumutul", au scris procurorii în documentul citat.

În acelaşi dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, iar fostul consilier juridic Marius Constantin Stoica, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

În 26 februarie, Cristian David şi-a dat demisia din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern. În aceeaşi zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat şi din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această deciziei ca să nu afecteze imaginea partidului, urmare a acuzaţiilor procurorilor.

David spune că nu a fost implicat în emiterea vreunui document privind dreptul de proprietate

Fostul ministru al Internelor Cristian David afirmă că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate: "Nu am avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în consecinţă, nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunţător care şi-a < amintit > tocmai acum pretinse fapte din 2007".

---

Cristian David, fost ministru de Interne în guvernul Tăriceanu şi ministru pentru Românii de Pretutindeni în cabinetele Ponta 1 şi 2, a fost adus cu mandat, în această dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb