"Electrica" a anunţat, în această seară, că a încheiat un Memorandum de Înţelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul le deţine în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord S.A., SDEE Distribuţie Transilvania Sud S.A., SDEE Distribuţie Transilvania Nord S.A. şi Electrica Furnizare S.A., pentru 752.031.841 lei.
Acţiunile vor fi dobândite de Electrica împreună cu toate drepturile ataşate acestora în conformitate cu legislaţia aplicabilă, incluzând dreptul de a primi dividende, cu excepţia dividendelor aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2016, care rămân a fi încasate de Fond, astfel cum a fost deja aprobat în Adunările Generale ale Acţionarilor Filialelor din data de 17 mai 2017, se arată în raportul transmis de companie către BVB.
Părţile intenţionează să semneze documentaţia contractuală aferentă tranzacţiei preconizate după obţinerea aprobărilor necesare corporative şi din partea acţionarilor, la nivelul Electrica şi al Filialelor, până în data de 31 octombrie 2017.
Şi Fondul Proprietatea a publicat un anunţ similar.
Domnul Cătălin Stancu, CEO-ul Electrica a afirmat, joi, că discuţiile cu Fondul Proprietatea (FP), privind vânzarea participaţiilor la filialele Electrica pot fi reluate oricând. Domnia sa a spus: "Negocierile nu încep şi se termină. Tranzacţia aceasta este pe masă de trei ani de zile. Vom vedea ce se va întâmpla".
În luna mai, Franklin Templeton a anunaţat că Fondul Proprietatea a demarat o procedură competitivă ce poate conduce la posibile vânzări ale participaţiilor Fondului în filialele Electrica (SDEE Distribuţie Muntenia Nord SA, SDEE Distribuţie Transilvania Sud SA, SDEE Distribuţie Transilvania Nord SA şi Electrica Furnizare SA).
În martie 2016, compania Electrica a anunţat că nu a ajuns la un acord în negocierile purtate cu Fondul Proprietatea (FP) pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare deţinute de FP în cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare. Oferta fermă a Electrica SA a fost, atunci, de 790 milioane lei.
Compania spunea, atunci, că propunerea sa a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părţi au mai purtat o rundă de negocieri). Electrica transmitea, anul trecut: "Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificările cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluării în scopul actualizării Valorii Activului Net (VAN) şi nu are la bază un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificărilor inopinate recent aprobate de ANRE. În aceste condiţii, considerăm că preţul propus de FP nu este susţinut de o estimare a performanţelor pe termen mediu şi lung ale societăţilor şi, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net".
FP deţine următoarele participaţii: 21,99%, la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% la Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% la Electrica Furnizare SA.
1. Felicitari!
(mesaj trimis de Gabriel Dumitrascu în data de 14.07.2017, 23:24)
E un prim pas spre consolidarea afacerilor. Poate nu cel mai bun, dar oportun.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ROU în data de 15.07.2017, 19:06)
Electrica devine o companie puternica daca devine si furnuzor de gaze naturale....