ALERT Fondul Proprietatea se va lista pe bursa de la Londra

A.A.
Piaţa de Capital / 28 aprilie 2014

Fondul Proprietatea se va lista pe bursa de la Londra
  • document ataşat Hotărâri AGA FP
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 19:20 FP: Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil în 2015; CE Oltenia trebuie restructurat

    Listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil anul viitor, după ieşirea din insolvenţă, iar la Complexul Energetic Oltenia, deşi s-a anunţat o amânare până în octombrie, mai sunt încă multe lucruri de rezolvat, compania nefiind restructurată, afirmă managerul FP, Grzegorz Konieczny.

    Konieczny a spus: "La Hidroelectrica, insolvenţa se va închide în cel mai bun scenariu înainte de finalul anului. Listarea va fi probabil în 2015, din ce se vede azi. O veste proastă pentru listări, dar domnul Borza este din nou acolo şi continuă restructurarea şi numirea unor manageri privaţi, profesionali, ceea ce este favorabil companiei".

    Compania de stat Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie, după ce a trecut printr-o astfel de procedură în perioada iunie 2010-iunie 2013.

    În acordul cu FMI este prevăzută lansarea unor oferte publice iniţiale la finele lunii iunie pentru 15% din acţiunile statului la Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

    "Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti şi eventual de la Londra va genera o infuzie de capital de 300 - 500 milioane de euro, bani ce vor fi alocaţi în retehnologizarea centralelor de mare putere şi finalizarea investiţiilor în capacităţi noi de producere a energiei electrice", a declarat astăzi într-un comunicat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

    Directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a declarat recent că listarea Complexului Energetic Oltenia a fost amânată pentru septembrie sau octombrie.

    Reprezentantul Fondului Proprietatea a arătat că cele mai mari probleme se regăsesc la Complexul Energetic Oltenia, unde nu a avut loc restructurarea, ba mai mult, personalul a crescut la 18.850 de salariaţi, de la 18.700.

    Potrivit lui Konieczny, CE Oltenia are spaţiu de reducere a cheltuielilor de producţie cu circa 30%.

    "Emisiunea era planificată pentru iunie şi a fost amânată pentru a doua parte a anului, dar sunt încă multe întrebări legate de asta. Dacă nu avem un IPO la Oltenia anul ăsta, atunci 2015 va fi şi mai problematic", a afirmat managerul FP.

    El a arătat că, în ciuda unor venituri care au atins 4,2 miliarde lei, compania a închis anul trecut pe pierdere.

    În consecinţă, FP a ajustat în jos, în ultimul an şi jumătate, valoarea portofoliului deţinut la CE Oltenia cu 70%.

    -----

    Update 18:04 FP vrea listarea Societăţii Naţionale a Sării - Salrom

    FP a cerut Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Societăţii Naţionale a Sării -Salrom, să aprobe listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă publică iniţială suficient de mare ca să atragă investitori instituţionali, a declarat managerul FP, Grzegorz Konieczny.

    Potrivit reprezentantului Fondului Proprietatea, Salrom este una dintre companiile din portofoliu care a evoluat foarte bine, iar în 2013 atât veniturile, cât şi profitul net au fost în creştere.

    Întrebat ce participaţie ar urma să fie oferită investitorilor, Konieczny a afirmat că nu a fost stabilită o cotă, dar că ar trebui să fie suficient de mare pentru a atrage investitori instituţionali.

    Oficialul FP a afirmat că au fost făcute pregătiri în vederea listării şi s-a discutat de câteva ori la Ministerul Economiei, care trebuie doar să-şi dea acordul pentru operaţiune şi să convoace AGA.

    FP deţine 48,9% din acţiunile Salrom, iar statul prin Ministerul Economiei are o participaţie de 51,1%.

    Salrom are sucursale la Slănic Prahova, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dolj şi Ocna Mureş.

    -------

    Update 17:56 Acţiunile FP scad cu 5,33%

    Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) scădeau în jurul orei 17:50 cu 5,33% la valoarea de 0,763 de lei/acţiune.

    La această valoare, capitalizarea bursieră este de 11,1 miliarde lei.

    ----

    Update 16:57 FP negociază preluarea de acţiuni Electrica în schimbul participaţiilor la subsidiare

    Fondul Proprietatea negociază preluarea de acţiuni la Electrica SA, fie în cadrul ofertei publice iniţiale, fie din actuala participaţie a statului, în schimbul pachetelor deţinute la patru subsidiare ale Electrica, a declarat managerul FP, Grzegorz Konieczny.

    El a arătat că FP deţine câte 22% din acţiuni la cele patru subsidiare ale Electrica şi se aşteaptă să obţină un pachet similar din titlurile Electrica.

    Potrivit surselor din presă, cele patru subsidiare sunt Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare. Konieczny a precizat că negocierile sunt în derulare chiar în acest moment.

    El a precizat că dintre companiile din portofoliul Fondului urmează să fie listate, Electrica este singura pentru care vede o încadrare în termenul anunţat.

    Pentru intrarea Electrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, compania a decis să vândă un pachet de acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social, titluri emise în cadrul unei majorări de capital, prin această ofertă statul vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.

    Departamentul pentru Energie a înfiinţat o companie nouă, Societatea de Admnistrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE), care va prelua participaţiile minoritare ale Electrica SA în mai multe firme cu acţionari majoritari privaţi.

    Pe lista participaţiilor minoritare care urmează să fie transferate au fost incluse toate acţiunile deţinute de Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

    Noua societate va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

    -----

    Acţionarii Fondului Proprietatea au decis, astăzi, listarea secundară a companiei la Bursa de Valori din Londra.

    Citiţi în ataşament hotărârile AGA.

    Acţionarii au aprobat reducerea capitalului social

    Totodată, acţionarii au decis reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea de la 12.861.183.036,65 lei la 11.815.279.886,85 lei, ca urmare a anulării unui număr de 1.100.950.684 acţiuni proprii dobândite de către Societate în cursul anului 2013.

    Un nou program de răscumpărare

    Administratorul FP a fost împuternicit să răscumpere un număr maxim de 990.855.616 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mica dintre acestea două, începând de la data la care programul de răscumpărare aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 15/22 noiembrie 2013 este finalizat (sau revocat de către acţionari), pentru o perioadă maximă de 18 luni. Răscumpărarea se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune sau mai mare de 2 lei/acţiune.

    Programul de răscumpărare are drept scop reducerea capitalului social.

    Mandatul Franklin Templeton, prelungit pentru doi ani

    Acţionarii FP au decis prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti pentru o durată de doi ani începând cu data de 30 septembrie 2014.

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. listarea FP la Londra va aduce mari investitori si la noi, deoarece acestia vor fi interesati si de actiunile detinute de FP

      ne legam tot mai mult de bursele dezvoltate 

      Sper sa nu se supere nimeni pe mine, dar am si eu o intrebare: De ce scad actiunile cu 5.5%?

      1. fac referire la actiunile FP, in contextul in care s-a terminat AGA

        A trecut data de inregistrare pt cei 0,05ron distributie din capital catre actionari.

        Data de inregistrare 30 aprilie.Si totusi au scazut prea mult

        Aceasta este reactia "investitorilor locali" pe BVB. Daca FP era listat la Londra cotatia actiunii nu ar fi suferit o astfel de corectie, pe care o consider temporara, pt.ca programul de rascumparare actiuni isi va face efectul mai devreme sau mai tarziu.

        Nu va panicati degeaba !

        Pacat ca guvernantii actuali nu stiu sa atraga investitorii straini care pleaca din Rusia si Ucraina ! 

      data de inregistrare stiu ca este 15 - mai -2014. sa modificat intre timp???

      Va multumesc pentru opinii si raspuns, insa trebuie sa scada pretul actiunii in cazul unei ditributii de capital? Nu este dividend, dar impresia mea este ca lumea a vazut-o ca pe un dividend. Iar data de inregistrare este 15 Mai, adica cei care vor avea actiunile in cont pe 12 Mai vor incasa aceasta distributie din capital. Pe urma intrebarea este ce se intampla cu profitul pe anul 2013?

      1. se rascumpara actiuni

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb