ALERT / PENTRU CĂ NU AR FI RESPECTAT CONTROLUL JUDICIAR, DNA cere arestarea Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 4 februarie 2015

DNA cere arestarea Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cere arestarea Elenei Udrea în dosarul Microsoft, acuzată de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

DNA cere arest preventiv, învinuind-o pe Udrea că ar fi luat legătura cu alţi inculpaţi din aceeaşi speţă (încălcând, astfel, o prevedere a controlului judiciar sub care se afla), precum şi că recentele sale afirmaţii, despre fondul cauzei, ar putea să influenţeze declaraţiile din dosar ale lui Dorin Cocoş şi ale unui martor.

Presupusul trafic de influenţă se referă, printre altele, la încheierea şi derularea acordului-cadru de licenţiere Microsoft din 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, precum şi la derularea contractului e-România.

Procurorii DNA relatează că, în 2010, un apropiat al lui Dorin Cocoş a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o bancă. "Din cercetările efectuate, rezultă că preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar şi a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiţiei ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit", explică anchetatorii.

Astfel, în perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocoş, direct şi prin intermediul societăţii pe care o controlează (Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL), precum şi prin rude şi apropiaţi, ar fi încheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vânzare - cumpărare a unui bun viitor", având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul din Capitală achiziţionat din creditul menţionat.

"În total, în baza Promisiunilor de vânzare - cumpărare, inculpatul Cocoş Dorin urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relaţional. S-a stabilit, de asemenea că, în baza unui act adiţional din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoş, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase încă 100.000 de euro", punctează DNA.

Potrivit procurorilor, preluarea creditului şi încheierea promisiunilor de vânzare - cumpărare ar fi reprezentat "doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiţiei şi a provenienţei sumelor de bani din care se efectuau plăţile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracţiunilor de corupţie săvârşite".

Aşadar, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit, de la două persoane, 9.000.000 de euro pentru ca, prin Elena Udrea (pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte al PDL), să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Cocoş ar fi pretins şi primit banii şi ar fi disimulat provenienţa şi beneficiarul real al lor în baza înţelegerii cu Elena Udrea.

"Această înţelegere rezultă în mod explicit din modul de dobândire al bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum şi din probatoriul testimonial", menţionează DNA.

Anchetatorii mai scriu că, în 2010, Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins circa 3 milioane euro de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi de IT, ca să deblocheze plăţile aferente contractului e-România.

Apoi, în 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Elena Udrea ar fi pretins 500.000 euro ca să-i rezolve problemele din justiţie. DNA acuză că banii ar fi fost trimişi în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014.

"Ulterior instituirii măsurii controlului judiciar la data de 29 ianuarie 2015 (în legătură cu infracţiunile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere), în luările de poziţie publice în mass-media, Udrea Elena Gabriela a făcut afirmaţii cu privire la acuzaţiile ce i-au fost aduse, afirmaţii ce vizează fondul cauzei şi care sunt în măsură să influenţeze declaraţiile inculpatului Cocoş Dorin şi ale unui martor, toate acestea în condiţiile în care aceasta nu a dat declaraţii în dosarul penal.

Faptul că numita Udrea Elena Gabriela a încălcat una dintre obligaţiile impuse ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, şi anume «să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale», denotă că se impune o măsură preventivă privativă de libertate", conchide comunicatul DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se pare ca a spart cineva ULCIORUL cu FARMECELE facute CHIORULUI de d-na Udrea. Uimit Basescu a zis :"cum oi fi putut sa ma indragostesc asa tare de o femeie neatractiva si corupta pe deasupra." _Acesta e motivul pt. care nu apare Basescu pe sticla sa zica:"D-na Udrea e curata ca Alba-ca-ZAPADA,totul e o inscenare, ea e NEVINOVATA!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb