ALERT Rosneft şi Exxon au descoperit mari rezerve de petrol la Polul Nord

V.B.
Companii #Energie / 28 septembrie 2014

Companiile energetice Rosneft (rusă) şi ExxonMobil (americană) au descoperit rezerve mari de petrol în Marea Kara, din regiunea arctică, scrie Bloomberg, citându-l pe Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a călătorit timp de două zile pe o navă de cercetări rusească până la platforma de foraje unde au fost descoperite zăcămintele.

Forajul a scos la iveală în jur de 1 miliard de barili de petrol. Structura geologică similară din împrejurimi indică faptul că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secţiunea americană a Golfului Mexic, a arătat Secin.

Descoperirea a fost făcută pe fondul acutizării dezacordurilor dintre Rusia şi SUA legate de acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina. Puţul a fost forat înainte de termenul-limită (10 octombrie) pe care Exxon l-a primit din partea autorităţilor de la Washington, în contextul sancţiunilor ce interzic companiilor din Statele Unite să lucreze în apele ruseşti din Arctica.

În ciuda descoperirii anunţate ieri, Rosneft şi Exxon nu vor mai putea face alte foraje, blocând activităţile de explorare şi dezvoltare din regiune.

"Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur să facem speculaţii privind rezultatul. Obiectivul nostru principal constă în finalizarea lucrărilor la puţ şi să putem opri operaţiunile în siguranţă, conform licenţei acordate de guvernul SUA", a spus Richard Keil, purtător de cuvânt al ExxonMobil.

Exploatarea rezervelor de petrol de la Polul Nord va costa sute de miliarde de dolari şi se va întinde pe parcursul mai multor decenii. Cu toate acestea, este una dintre cele mai mari ambiţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, conştient de faptul că, pe măsură ce actualele exploatări din Siberia îşi epuizează zăcămintele, Rusia trebuie să dezvolte noi proiecte, care să îi susţină rivalitatea cu SUA pentru supremaţia mondială la producţia de petrol şi gaze naturale.

Producţia la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în 5-7 ani, a mai declarat Secin, menţionând că zăcământul descoperit acolo se va numi "Victoria".

Puţul forat în Marea Kara (la peste 2 km adâncime) este cel mai costisitor din istoria rusă şi a vizat o structură subacvatică denumită "Universiteţkaia. Succesul acestui puţ este considerat esenţial pentru strategia Rusiei la Polul Nord. La ceremonia de lansare a forajului, au luat parte Putin şi Secin.

Importanţa forajelor din Oceanul Arctic s-a numărat printre motivele pentru care explorarea offshore de petrol a fost inclusă în cea mai recentă rundă a sancţiunilor americane împotriva Rusiei. Cu toate acestea, Exxon şi Rosneft au un acord de colaborare privind explorările din Oceanul Arctic.

Preşedintele director executiv al Exxon, Rex Tillerson, speră că descoperirile din Rusia vor duce la eliminarea tendinţei de stagnare a activităţilor de explorare şi a celei de scumpire a extragerii ţiţeiului şi gazelor naturale. Producţia de petrol a Exxon a scăzut în 2012 şi 2013, iar pentru acest an reprezentanţii companiei se aşteaptă la stagnare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb