ALERT Spania a suspendat autonomia Cataloniei

AMALIA IONESCU
Internaţional / 21 octombrie 2017

Spania a suspendat autonomia Cataloniei

Actualizare 15:34

Guvernul de la Madrid a decis, astăzi, într-o şedinţa extraordinară, activarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei, potrivit Reuters.

Conform sursei, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, la finalul şedinţei extraordinare a executivului, că atribuţiile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid.

Parlamentul catalan ar urma să fie dizolvat, iar în următoarele şase luni ar urma să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, a declarat Rajoy.

(A.C.)

------

Aproape 1.200 de firme au demarat procedurile pentru a-şi muta sediul social din Catalonia, în ultimele trei săptămâni de criză politică, potrivit datelor publicate ieri de Registrul Comerţului din Spania, informează AFP.

Între data de 2 octombrie, după referendumul în favoarea autodeterminării interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, şi 19 octombrie inclusiv, un număr de 1.185 de societăţi şi-au mutat sediul social din Catalonia. Vârful a fost atins în ziua de joi, 19 octombrie, când Madridul şi-a confirmat intenţia de a suspenda, cel puţin parţial, autonomia Cataloniei, şi când un număr de 268 de societăţi şi-au mutat sediul social.

În sens invers, în cursul celor trei săptămâni, doar un număr de 52 de societăţi şi-au mutat sediul în Catalonia. Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăţi şi generează 19% din produsul intern brut al Spaniei.

Toate tipurile de societăţi sunt vizate de fenomenul de mutare a sediului social în afara Cataloniei, de la giganţi precum băncile "CaixaBank" şi "Banco Sabadell" sau grupul de gaze naturale "Gas Natural", până la societăţi de talie mijlocie precum producătorul de vin "Codorniu" şi grupul alimentar "Idilia Foods", potrivit Agerpres.

Un sondaj efectuat de organizaţia patronală Pimec, dedicat IMM-urilor, arată că aproximativ 1.300 de companii cu mai puţin de 250 de angajaţi au decis să îşi mute sediul social, fără a demara însă în mod oficial procedurile administrative. În plus, aproape 35% din companiile intervievate estimează că actuala criză le va afecta economic şi 19% susţin că şi-au îngheţat investiţiile sau intenţionează să facă acest lucru. De asemenea, 2% din societăţi, adică aproximativ 2.600 de firme, au declarat că şi-au schimbat banca în ultimele săptămâni, fără a preciza însă dacă este vorba de un transfer de la o bancă catalană către o bancă situată în altă parte a Spaniei.

În pofida apelurilor la boicotarea produselor catalane lansate în ultimele zile pe reţelele sociale, un astfel de fenomen nu este de dorit pentru nimeni, a estimat joi preşedintele Pimec, Josep Gonzalez. El a avertizat: "Catalonia furnizează Spaniei, dar Spania cumpără sau vinde Cataloniei. În produsele fabricate în Catalonia o bună parte din ingrediente provine din alte regiuni ale Spaniei. Dacă vom intra într-o dinamică a boicotului, atunci aceasta ne va face tuturor rău".

Guvernul spaniol şi-a revizuit estimările de creştere economică pentru 2018, până la 2,3% de la 2,6% cât estima anterior, apreciind că va avea loc o scădere a cererii din cauza incertitudinii generate de criza politică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este o polemica ampla, atat in mediul corporatist cat si cel academic spaniol...Se pare ca nu exista nicio crestere economica in Spania, ci dimpotriva...Oricum economiile mediteraneene in totalitatea lor ca grad de competitivitate si nivel de trai oferit cetatenilor si rezidentilor sunt echivalentul statelor U.E. din Europa de Est...

    Sistemul nu te lasa sa te desprinzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb