Corupţia se agravează în China, Turcia şi alte state cu o creştere economică puternică, iar ţara noastră se numără printre cele mai corupte din UE, a avertizat ONG-ul Transparency International (TI), îndemnând marile pieţe financiare internaţionale la măsuri împotriva spălării banilor, potrivit raportului anual al organizaţiei, publicat astăzi şi citat de Reuters.
Astfel, ONG-ul susţine că Sudan, Coreea de Nord şi Somalia sunt ţările percepute drept cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda sunt considerate cele mai virtuoase. Raportul clasează 175 de ţări pe o scală de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai morale. În această privinţă, România se află la egalitate cu Bulgaria, Grecia şi Italia, TI acordându-le un indice de 43 de puncte. Anul trecut, aveam un scor identic, iar în 2012, el era de 42 de puncte.
Transparency International accentuează ideea că este imposibil să se măsoare corupţia, întrucât ea este ilegală şi ascunsă. Pentru stabilirea indicelui, Transparency adună avizele date de experţi din organizaţii precum Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare sau Fundaţia germană Bertelsmann.
În acest an, TI se concentrează pe dificultăţile din unele ţări emergente în lupta anticorupţie. De exemplu, China (situată pe locul 100 dintre cele 178 de ţări) pierde 4 puncte (ajungând la 36 de puncte) şi 20 de locuri în comparaţie cu 2013, în timp ce Turcia (clasată acum pe locul 64) pierde 5 puncte (până la 45 puncte) şi 11 locuri.
În legătură cu China, Transparency International remarcă faptul că, deşi "diverşi politicieni de top şi funcţionari publici de rang minor au fost arestaţi pentru corupţie, modul în care oamenii sunt judecaţi ar trebui să fie mai transparent".
În privinţa Turciei, TI punctează că "percepţia generală a corupţiei" în interiorul ţării "a sporit considerabil", mai ales după "o serie de investigaţii şi condamnări pentru corupţie vizând persoane apropiate guvernului". Totodată, ONG-ul aminteşte de persecuţiile şi arestările jurnaliştilor critici la adresa regimului.
Corupţia este o problemă majoră şi în alte economii emergente, adaugă raportul TI, dând ca exemplu Brazilia (locul 69, 43 de puncte) şi suspiciunea de corupere a personalului ei politic de către diverse companii petroliere.
India (85, 38 puncte) este şi ea evidenţiată de Transparency, care reclamă folosirea unor conturi bancare stabilite în paradisuri fiscale, precum insula Mauritius.
Şi investiţiile oligarhilor ruşi în Cipru atrag atenţia TI, care plasează ţara pe un loc modest: 136 (27 puncte).
La polul opus, performerul a fost din nou Danemarca (92 puncte, o creştere cu 1 punct faţă de 2013), însoţită de Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia şi Norvegia, din nou în top 5.
Ucraina (26 puncte) a rămas ţara europeană cu cel mai ridicat nivel de corupţie percepută.
TI le cere UE, Statelor Unite ale Americii şi ţărilor membre ale G20 să urmeze exemplul Danemarcei şi să creeze un registru public cu informaţii de proprietate pentru toate companiile încorporate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2014, 13:04)
Pai daca neamul acesta se tot caciuleste pe la straini (Poarta otomana, cu Germania alaturi a pornit razboi, la Moscova ca si la Washigton acum), din cele mai vechi timpuri si pina acum, cum sa fie mentalitatea poporului cu un asemenea exemplu?