ALERT UE a decis să înăsprească "imediat" controalele la frontierele sale externe

Alexandru Costea
Internaţional / 20 noiembrie 2015

Harta Europei pe care sunt indicate statele spaţiului Schengen. Indicate în gri sunt statele din afara acordului, în albastru deschis sunt indicate ţările spaţiului propriu-zis de liberă circulaţie. Cu verde sunt indicate ţările care implementează aquis-ul Schengen şi care sunt în proces de aderare. Deşi sunt ţări membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit şi Irlandei li s-a permis să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.(Sursa: Wikipedia)

Harta Europei pe care sunt indicate statele spaţiului Schengen. Indicate în gri sunt statele din afara acordului, în albastru deschis sunt indicate ţările spaţiului propriu-zis de liberă circulaţie. Cu verde sunt indicate ţările care implementează aquis-ul Schengen şi care sunt în proces de aderare. Deşi sunt ţări membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit şi Irlandei li s-a permis să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.(Sursa: Wikipedia)

Actualizare 17:15 Consiliul JAI: Sistemul Schengen va fi revizuit

Consiliul UE pentru Afaceri Interne a decis astăzi intensificarea verificărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetăţenilor europeni, cerând Comisiei Europene să formuleze modificări ale reglementărilor Schengen, pentru sporirea securităţii, potrivit unui comunicat oficial al Consiliului.

"Statele membre au decis implementarea imediată a măsurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiază de libertatea de circulaţie", a anunţat Consiliul UE pentru Afaceri Interne.

"În plus, pe baza identificării necesităţilor urgente şi posibilelor soluţii care vor fi comunicate de Comisia Europeană până la sfârşitul anului 2015, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spaţiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol", precizează instituţia.

"În contextul actualei crize a migraţiei, cetăţenii din terţe ţări - imigranţi sau beneficiari de protecţie internaţională - care intră în Spaţiul Schengen vor fi înregistraţi sistematic, inclusiv prin amprentare digitală, urmând să fie căutaţi în bazele de date ale serviciilor de securitate (...), cu ajutorul Agenţiei pentru frontiere (Frontex) şi al Agenţiei europene a poliţiei (Europol)", a mai anunţat Consiliul UE.

(S.A.)

------------

Statele membre ale Uniunii Europene au decis astăzi să înăsprească "imediat" controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetăţenilor europeni, au afirmat surse din cadrul UE, citate de AFP.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldat cu 129 de morţi şi 350 de răniţi.

Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapidă a regulilor Spaţiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de "controale sistematice asupra cetăţenilor europeni", în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din ţări terţe, au adăugat sursele citate.

Guvernele "s-au angajat să introducă imediat controalele sistematice şi coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucură de libertatea de circulaţie", conform concluziilor reuniunii care nu fuseseră încă adoptate, dar care fac obiectul unui consens, potrivit surselor citate.

O decizie similară a mai fost luată în februarie, însă aceasta nu a fost aplicată într-o măsură corespunzătoare, a explicat pentru AFP o sursă europeană. În primul rând, "pentru ca aceste controale asupra cetăţenilor din UE să poată deveni cu adevărat sistematice, aşa cum cere Franţa, trebuie revizuit Codul Schengen", a subliniat sursa menţionată.

Miniştrii europeni reuniţi în cadrul Consiliului JAI au decis astfel să facă presiune asupra Comisiei Europene pentru ca aceasta "să propună o revizuire punctuală a Codului Schengen", transmite Agerpres.

Această revizuire ar trebui să permită realizarea "de controale sistematice asupra cetăţenilor europeni, incluzând verificări biometrice de informaţii", se mai menţionează în concluziile reuniunii, potrivit mai multor surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb