Compania cipriotă Ligatne, care deţine distribuitorii de gaze Gaz Sud SA, Grup Dezvoltare Reţele (GDR) SA şi Premiere Energy (fosta Petrom Distribuţie Gaze SRL) continuă şi în acest an achiziţiile pe piaţa noastră.
Alexandru Bucşă, directorul general al Gaz Sud SA şi GDR SA, ne-a declarat că Ligatne derulează, în prezent, mai multe negocieri de preluare a unor distribuţii de gaze, dar care nu au ajuns, încă, în faza finală a procesului: "Aşa cum am spus anul trecut, Ligatne doreşte să urce pe locul 3 în topul distribuitorilor de gaze. După preluarea Petrom Distribuţie Gaze, am continuat analizarea pieţei de profil şi suntem în negocieri. Pe un proiect mare suntem în stadiul tatonărilor. Nu este o piaţă a cumpărătorilor, ci a vânzătorilor, care ţin la preţ. Ne axăm în continuare pe distribuţii mici de gaze, în sinergie cu distribuţiile noastre actuale".
Domnia sa ne-a precizat că Ligatne a analizat şi posibilitatea dezvoltării, în România, a unor proiecte de producţie a energiei regenerabile, dar a amânat aceste planuri în urma micşorării sprijinului acordat pentru energia curată prin sistemul de cote obligatorii de certificate verzi.
"Vrem să oferim clienţilor noştri un pachet integrat de gaze şi electricitate. Avem cereri în acest sens. Avem departamentul nostru de trading pentru gaze şi încercăm să facem oferte avantajoase şi pentru electricitate, dacă nu noi, poate prin partenerii noştri, cum ar fi Axpo" ne-a mai spus Alexandru Bucşă.
• Gaz Sud şi GDR, pentru prima oară pe profit
Gaz Sud şi GDR au înregistrat, anul trecut, pentru prima oară profit , din anul 2009, ne-a mai declarat Alexandru Bucşă, care ne-a precizat: "Cifra de afaceri cumulată a celor două companii a fost, anul trecut, de circa 14-15 milioane de euro, iar profitul operaţional a urcat la 2,6 milioane de euro. Profitul net a fost de 150.000 de euro. A fost o mare realizare pentru noi că am trecut pe profit.
Acest lucru înseamnă că strategia pe care am aplicat-o începând din 2012 a dat roade. Pentru 2014 este greu să fac previziuni, în actualul context de piaţă".
Integrarea Premier Energy în grup a început din decembrie 2012. Domnul Bucşă susţine că şi pentru fosta Petrom Distribuţie Gaze 2013 a fost un an bun, cu cele mai bune rezultate din 2007 şi până în prezent: "Nu a fost meritul nostru, ci al echipei de la Petrom Distribuţie Gaze şi al organizării lor. Apreciez că şi această companie va ajunge pe profit în 2014, dacă nu vor fi fluctuaţii pe piaţa de distribuţie a gazelor. Trimestrul I al acestui an a fost bun pentru toate companiile".
• Consumul scade şi posibil vor scădea şi preţurile gazelor pentru piaţa liberă
Alexandru Bucşă susţine că, anul trecut, volumul gazelor distribuite a scăzut şi o să mai scadă şi în acest an: "A fost mai cald, iar populaţia a fost mai atentă la consum. Dar mare parte din scăderea consumului vine din industrie şi nu este bine deloc pentru că se produce mai puţin".
În opinia domnului Bucşă preţul gazului este important până la un punct, deoarece opţiunile sunt limitate: "Consumul o să scadă până la un punct. Apoi se normalizează. Unii trec pe încălzire electrică sau pe lemne. Moare industria? Vine alta mai eficientă în loc. După părerea mea, în industria noastră încă este mult loc de eficientizare şi modernizare".
• Producătorii, mai flexibili în negociere
Companiile din grupul Ligatne au avut, de la an la an, preţuri mai bune de achiziţie a gazelor, potrivit domnului Bucşă. "Mai mult, din acest an, avem un contract de achiziţie a gazelor semnat direct cu un producător mare, ceea ce este o realizare pentru noi. Am eliminat intermediarii şi avem un preţ foarte bun", a subliniat domnia sa.
Directorul Gaz Sud afirmă că producătorii vor continua să mai scadă preţurile în următoarele luni, întrucât consumul scade şi componenta de import va deveni nesemnificativă. Alexandru Bucşă ne-a spus că este posibil ca şi producătorii autohtoni să înceapă să "alerge după clienţi în următoarele luni şi să fie mai flexibili în negocierea discount- urilor". "Anul trecut s-au înmagazinat multe gaze, dar tot au rămas nevândute peste iarnă", a explicat domnul Bucşă.
Petrom Distribuţie Gaze a fost înfiinţată în 2007, când legislaţia autohtonă a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei. La sfârşitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a companiei avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi 22.000 de clienţi, localizaţi, în principal, în zonele învecinate oraşelor Bucureşti, Timişoara, Târgovişte, Piteşti şi în Mizil. Compania, rebranduită în Premier Energy, are mari posibilităţi de creştere, conform domnului Bucşă, care spune că potenţialul minim de dezvoltare este de 1200 de clienţi noi pe an.
Gaz Sud şi GDR operează, împreună, în prezent, o reţea de distribuţie gaze cu o lungime de aproximativ 800 km şi care deserveşte peste 22.000 de clienţi localizaţi în principal în zonele din vecinătatea Bucureştiului (Pantelimon, Cornetu, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu, Ciolpani, Dărăşti, Grădiştea, Cernica, Dascălu, Fierbinţi, Târg - Dridu - Moviliţa, Roşiorii de Vede - Teleorman; Comuna Orleşti - Judeţul Vâlcea; Comuna Brăneşti - Judeţul Ilfov; Siret - Judeţul Suceava).
1. gdr
(mesaj trimis de alex în data de 04.09.2014, 23:17)
tu crezi cat minte bucsa bine ca murit patriciu poate moare si ionita
2. fără titlu
(mesaj trimis de voicu c-tin în data de 19.09.2014, 10:34)
Sa controlezi contori din clinceni si bolintin sisa vezi jihad..v.c-tin //clinceni