Alexandru Rafila: "Nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală"

S.B.
Politică / 31 mai 2023

Alexandru Rafila: "Nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat miercuri că în România nu avem neapărat un deficit de medici la ora actuală, pentru că numărul de medici în România este apropiat de media Uniunii Europene ci avem un deficit de medici zonal, informează news.ro.

"Nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul de medici în România este apropiat de media Uniunii Europene. Noi avem un deficit de medici zonal. Este o distribuţie neuniformă. În Bucureşti avem opt medici la o mie de locuitori, la nivel naţional avem trei, dar avem şi zone unde avem 1,7. Deci e clar că politica de resurse umane, împreună cu autorităţile locale şi universităţile de medicină şi farmacie este răspunsul. dar ăsta este un proces", a spus ministrul.

El a arătat că "chestiunea asta în care îţi vine cineva şi spune - Ministerul Sănătăţii să ne dea medici în oraşul X... Ministerul Sănătăţii nu are această atribuţiune şi nici nu poate să forţeze pe nimeni să meargă într-un loc sau în alt loc".

"Noi putem să creăm cadru încât să existe atractivitate, o echilibrare a specialităţilor care sunt deficitare, iar acolo sigur că putem să scoatem mai multe locuri la rezidenţiat. Din fericire avem o strategie la momentul de faţă, lucrăm cu experţi OMS. Această problemă este că afectează toate ţările din regiunea europeană a OMS şi căutăm împreună răspunsuri. Ideea e că trebuie să reţinem personalul medical care deja lucrează, să atragem alt personal medical şi să ne gândim ce le oferim acestor oameni, nu numai bani, ci şi unde trăiesc ei, confortul lor profesional. Noi putem să îmbunătăţim echipamente, consumabile şi aşa mai departe, să aibă confort profesional să-şi investigheze şi să-şi trateze pacienţii. Prin PNRR rezolvăm multe dintre aceste lucruri", a mai afirmat Rafila.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Avem un MARE DEFICIT de medici specialisti:

    - anestezie reanimare 

    - chirurgie cardiaca și neuro 

    - psihiatrie și chiar psihologi 

    - oncologie 

    - și încă multe specialitati

    Sunt medic și cunosc realitatea  

    1. Inseamna ca nu inteles nuanta...Rafila spune ca "nu avem deficit de medici" si tu vorbesti de specialisti...la fel cum nu avem "deficit de absolventi" ci deficit de "bine pregatiti"...ca de "intelectuali" la nivelul lui basescu-petrov scoate scoala nostra "fara numar"

      Deștepții/bine pregătiți pleacă în străinătate,

      slab pregătiții rămân sa ne fericeasca la toate nivelele și profesiile 

    Deficit mare pe anumite specialitati. Medici care in contract a 1 garda, dar fac 5-6 in medie pentru care sint platiti la salarii din 2018. Exodul va continua.

    Probabil daca numeri locurile de munca ale unui medic da iluzia ca sunt suficienti. Fiecare medic e ca vanzatorul ambulant. Azi e pe la o clinica privata, mai incolo la scoala, apoi la stat in garda, apoi la clinica lui privata. Nu stiu cum pot presta ceva de calitate oamenii astia lucrand in atatea locuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb