Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

D.T.
Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2023

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor prin intermediul sondajului SAFE (Survey on the access to finance enterprises) realizat în parteneriat cu Banca Centrală Europeană în perioada septembrie - octombrie a fiecărui an, informează un comunicat remis astăzi, de către Alpha Bank România.

Potrivit comunicatului, în 2022, costurile operaţionale au devenit cea mai importantă problemă a IMM-urilor din România, surclasând dificultăţile privind disponibilitatea muncii calificate, cererea, reglementarea, competiţia şi accesul la finanţare (Fig. 1). În România, Ungaria şi Polonia problema costurilor operaţionale a devenit mai presantă decât problema găsirii de forţă de muncă calificată, pe când în Cehia cele două probleme au fost evaluate ca fiind de aceeaşi importanţă. De notat că în România toate problemele sunt evaluate a fi de mai mare importanţă decât în celelalte ţări în regiune (Fig.1). Accesul la finanţare, ca şi în celelalte ţări, este considerată o problemă de cea mai mică importanţă şi în 2022.

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

(Fig.1)

Cele mai relevante surse de finanţare pentru IMM-uri sunt liniile de credit/ overdraft /overdraft de card în România şi Cehia, leasing-ul în Polonia şi granturile în Ungaria (Fig. 2). În România toate sursele de finanţare cu excepţia factoring-ului, titlurilor şi acţiunilor emise au devenit relevante pentru mai multe IMM-uri în 2022. În Cehia sursele interne de finanţare şi creditul comercial au căpătat mai multă relevanţă, în Ungaria granturile şi liniile de credit au detronat leasing-ul, iar în Polonia leasing-ul şi liniile de credite conduc detaşat ca cele mai relevante surse de finanţare, arată sursa citată.

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

(Fig.2)

În trimestrele 2-3 din 2022 cele mai utilizate surse de finanţare au rămas linia de credit/ overdraft/ overdraft de card în România, Cehia şi Ungaria şi leasing-ul în Polonia (Fig. 3). La aceste surse de finanţare au recurs 39% din firme în România, 23% din firme în Cehia, 21% din firme în Ungaria şi 40% din firme în Polonia. În 2022 faţă de 2021, IMM-urile au utilizat mai mult sursele interne, creditul comercial şi leasing-ul în România, liniile de credit şi granturile în Ungaria, sursele interne în Cehia, creditul comercial în Polonia. Creditul comercial este a treia cea mai răspândită sursă de finanţare în România, fiind utilizat de 20% şi respectiv 18% din IMM-uri în 2022 şi 2021. În Polonia creditul comercial a câştigat teren în 2022 şi a devenit a doua cea mai răspândită sursă de finanţare, fiind utilizat de 34% din IMM-uri. În Cehia şi Ungaria această sursă de finanţare este puţin utilizată (doar de către 7% respectiv 3% din firme), se mai arată în comunicat.

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

(Fig.3)

În 2022, la fel ca în anii precedenţi, în România majoritatea IMM-urilor (66%) au dorit volume de finanţare externă între 25 mii euro şi 1 mil euro, companiile fiind egal împărţite pe tranşele intermediare de 25 mii - 100 mii euro, 100 - 250 mii euro şi 250 mii -1 mil euro (Fig. 4). Aceste volume au fost dorite într-o măsură mai mică în celelalte ţări: 49% din firme în Ungaria şi 60% din firme în Cehia şi Polonia. În România şi Cehia spre deosebire de Ungaria şi Polonia relativ puţine firme doresc finanţări mici (sub 25 mii euro): 7% din companii în România şi 6% din companiile în Cehia, comparativ cu 19% din companiile în Ungaria şi 16% în Polonia.

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

(Fig.4)

Ponderea companiilor fără limitări în obţinerea finanţării din surse externe a fost dublă în România şi Polonia comparativ cu Ungaria şi Cehia, cu toate că ponderea acestor companii a scăzut abrupt în 2022 în toate ţările. Pentru cele mai multe companii din România (40%), Cehia (37%), Polonia (35%), Ungaria (23%) principalul obstacol în obţinerea finanţării din surse externe a devenit costul finanţării (Fig. 5). Cu toate acestea, excluziunea de la finanţare nu s-a înrăutăţit, ponderea companiilor fără finanţare disponibilă s-a menţinut la nivelul anului anterior şi doar în România sub nivelul de dinainte de pandemie.

Alpha Bank România: Comisia Europeană monitorizează accesul la finanţare al IMM-urilor

(Fig.5)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb