Alro reconsideră toate cheltuielile, din cauza deficitului de energie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2012

Alro reconsideră toate cheltuielile, din cauza deficitului de energie

Compania încă nu face concedieri

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) reconsideră toate investiţiile şi cheltuielile, din cauza deficitului de energie ieftină care a dus la creşterea costurilor pentru alimentarea cu electricitate, dar încă nu ia în calcul disponiblizări de personal.

"Angajaţii sunt ultima soluţie, nu ne-am propus să reducem numărul de personal în momentul de faţă", a declarat ieri directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, citat de Mediafax.

Domnia sa a adăugat: "Am convenit cu sindicatele să negociem contractele de muncă şase luni mai târziu. Amânăm negocierea contractului de muncă cu şase luni şi păstrăm actualele condiţii de angajare. Sperăm ca peste şase luni să se schimbe condiţiile economice".

Alte măsuri luate de Alro sunt renegocierile contractelor cu furnizorii sau reevaluarea tuturor cheltuielilor din buget.

"Prioritizăm toate investiţiile, la fel ca în 2008. Ne uităm care sunt cele mai importante. Nu avem intenţia să le stopăm, dar trebuie să le prioritizăm. Renegociem contractele cu furnizorii. Ne uităm la cheltuielile generale, la toate capitolele din buget", a afirmat vicepreşedintele Consiliului de Adminis-traţie al Alro, Marian Năstase.

Alro a anunţat ieri că analizează diverse opţiuni, inclusiv restructurarea operaţională şi oprirea temporă a capacităţilor de producţie mai puţin eficiente, dacă nu va reuşi să contracteze întreaga cantitate de electricitate la "costuri viabile din punct de vedere economic".

Producătorul de aluminiu este afectat de reducerea livrărilor de energie de la Hidroelectrica, întrucât producţia furnizorului de electricitate a scăzut din cauza secetei.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră, din cauza secetei care a dus la scăderea masivă a producţiei. Prin activarea situaţiei de forţă majoră, Hidroelectrica a notificat toţi clienţii că va reduce livrările de electricitate.

Alro are un contract de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica până în 2018, la preţuri sub nivelul pieţei de profil OPCOM.

Alro primeşte de la Hidroelectrica jumătate din energia contractată. Compania este cel mai mare consumator de electricitate din România, cu un necesar anual de 4 TWh de energie. Contractul cu Hidroelectrica prevede livrarea anuală a 3 TWh de electricitate, reprezentând 75% din consumul producătorului de aluminiu.

"Dacă nu vom putea cumpăra diferenţa de energie, analizăm diferite scenarii, inclusiv oprirea temporară a unor capacităţi de producţie. Mai cumpărăm la de la Complexul Energetic Rovinari, dar am încheiat contractul cu ei în 2011, când estimăm că ne vom extinde capacităţile de producţie. Analizăm, dar încă nu am ajuns la concluzia asta", a adăugat Dobra.

Contractul cu Complexul Energetic Rovinari este valabil până în 31 iulie.

Potrivit directorului general al Alro, pentru a nu fi în situaţia de a închide unităţi de producţie, cel mai bine ar fi ca Hidroelectrica să ridice clauza de forţă majoră.

"Ca să nu închidem unităţi, optim ar fi să se ridice forţa majoră. Debitul Dunării este la normal. Nu cred că acum Hidroelectrica are energie şi nu vrea să ne dea, dar sunt factori pentru ridicarea forţei majore. A nins în Austria, a plouat în Germania. Se vor topi zăpezile din România, trebuie să se normalizeze situaţia. Până la 31 martie avem energie din mai multe surse. Probabil vom găsi o soluţie să nu închidem unităţi de producţie. Am cumpărat tot ce a fost disponibil în piaţă, şi de la OPCOM şi de la traderi, şi direct de la producători. Cam 60%-70% din energie o avem asigurată pe primul trimestru al acestui an la preţuri predictibile", a mai spus Dobra.

Compania menţionează, într-un comunicat, că toată energia cumpărată, atât prin contracte directe, cât şi prin intermediul OPCOM, a fost utilizată exclusiv în procesul de producţie la Alro, Vimetco Extrusion şi Alum.

"Reducerea semnificativă a cotaţiilor aluminiului în ultimul trimestru al anului trecut, dublată de impredictibilitatea preţului electricităţii în actualul context, a influenţat rezultatele financiare ale companiei", se mai spune în comunicat.

Pentru a-şi asigura independenţa din punct de vedere energetic în România, Vimetco vrea să construiască o termocentrală în cogenerare pe platforma producătorului de alumină Alum Tulcea, cu o capacitate de 250 MW.

Vimetco a primit la finalul anului trecut oferte de la şapte companii sau consorţii interesate să construiască centrala, printre participanţii la licitaţie numărându-se mai multe companii asiatice, grupul elen Metka şi gigantul german Siemens. Proiectul este dezvoltat de firma Vimetco Power România, deţinută de grupul Vimetco, şi este sprijinit financiar şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi unele bănci comerciale.

Alro produce, la ora actuală, la 75% din capacitate, potrivit lui Gheorghe Dobra.

"În 2011, am continuat programul de investiţii, am redus costurile, consumul şi am folosit resursele posibile pentru a rămâne competitivi. Se adaugă un preţ nepredictibil al energiei electrice, care a avut un impact negativ asupra companiei. Preţurile variază mult de la o zi la alta şi noi trebuie să ajustăm producţia de la un interval orar la altul pentru a rămâne competitivi, pentru a absorbi un nivel al energiei competitiv şi pentru a putea supravieţui", a precizat directorul general al Alro.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, deţine împreună cu o firmă grup, Conef, 87,96% din acţiunile Alro, iar 10,03% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb