Altă companie de pe Rasdaq insolventă: producătorul de mase plastice "Metaplast" Buzău

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2009

Producătorul de mase plastice "Metaplast" Buzău (simbol METL) a intrat, de luni, în cercul companiilor ce au solicitat intrarea în insolvenţă, pentru a-şi proteja business-ul, după ce criza economică i-a zdruncinat din temelii activitatea.

"Am cerut insolvenţă pentru a ne reorganiza activitatea, nu am vrut să aşteptăm ca această decizie să vină din partea acţionarului majoritar", au declarat pentru ziarul BURSA reprezentanţii "Metaplast", care se bazează astfel pe o redresare cât mai rapidă a companiei.

Angajaţii "Metaplast" au fost dis­ponibilizaţi în masă încă de la începutul acestui an, criza şi reducerea dras­tică a accesului la finanţare afectând din plin comenzile companiei.

Producătorul de mase plastice avea la jumătatea acestui an datorii totale de 9,7 milioane de lei către salariaţi, furnizări şi bugetul de stat.

De asemenea, "Metaplast" a înregistrat anul acesta o comprimare puternică a veniturilor, cauzată de încetarea activităţii de producţie, încasările din această perioadă datorându-se exclusiv vânzării de active şi stocuri.

Tot mai multe companii intră de bună voie în insolvenţă, pentru a-şi proteja afacerile

Cu toate că procedura de insolvenţă duce cu gândul la falimentul companiilor respective, aceasta nu reprezintă decât faptul că acestea nu au la un moment dat lichidităţile necesare achitării datoriilor scadente.

De altfel, tot mai multe firme au intrat de bună voie în insolvenţă anul acesta, pentru a avea răgaz pentru reorganizarea afacerilor, puternic lovite de criză.

De la începutul acestui an, circa 40 de companii, din cele peste 1.600 lis­tate pe piaţa Rasdaq, au raportat că se află în diverse etape ale procedurii de insolvenţă. Cu toate acestea, numărul real de insolvenţe ar putea fi mult mai ridicat, în condiţiile în care multe societăţi transmit cu dificultate aceste informaţii conducerii Bursei.

Printre cele mai mari companii aflate în insolvenţă se numără şi producătorul de lactate "Brailact" Brăila (simbol BRLT), care a raportat, anul trecut, pierderi de circa 10,5 milioane lei.

O altă companie de pe piaţa Ras­daq care a cerut insolvenţa este producătorul de accesorii pentru autoturisme "Mecanica Mârşa" (simbol MEMI), societatea având pierderi de 1,1 milioane de lei în 2008, pe fondul unor afaceri de 22,3 milioane de lei.

Aproape toate companiile aflate în insolvenţă au raportat anul trecut pierderi, în condiţiile în care anul trecut efectele crizei s-au resimţit des­tul de puţin comparativ cu anul acesta, şi care au înregistrat la sfârşitul anului restanţe importante.

Potrivit datelor "Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă", numărul cazurilor de insolvenţă a cres­cut cu două treimi în primele şapte luni ale anului, la nivel naţional, faţă de perioada similară din 2008.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb