Am intrat în etapa finală de închidere a Planului Naţional de Numerotaţie

Tiberiu Bălan
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 24 aprilie 2008

Începând cu data de 3 mai, toate numerele de telefonie fixă se vor forma cu prefix, a anunţat ieri Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). Astfel, România va intra în etapele finale de închidere a Planului Naţional de Numerotaţie. Pentru a putea forma apelurile locale sau naţionale, abonaţii serviciilor de telefonie fixă vor fi apelaţi prin formarea întregului număr naţional de zece cifre.

Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă: "Atât numărul unic pentru apeluri de urgenţă -112, cât şi numerele de telefonie mobilă îşi vor păstra formatul actual".

Declaraţia se referă la modificarea actualului format al numerelor scurte. Astfel va apărea o diferenţă destul de mare între numerele pentru servicii şi interes public la nivel naţional (cum ar fi "ora exactă" sau alte informaţii Romtelecom), dar şi cele cu interes local (primării, taxi, jandarmerie).

Numerele scurte ale serviciilor cu interes naţional vor avea patru cifre. Li se va adăuga cifra 1 înaintea numărului format din trei cifre (de xemplu, pentru "ora exactă" numărul va fi 1958).

Numerele scurte ale serviciilor cu interes local vor avea şapte cifre. Aceste numere vor cuprinde prefixul din localitatea în care se apelează (pentru Informaţii Tarom Bucureşti vom forma 021.9361).

Prin modificare se facilitează posibilitatea creării a 100 de numere scurte de interes naţional şi peste 9.500 de numere de interes local. Aceste numere libere create pot fi puse la dispoziţia solicitanţilor contra cost de către ANRTCI fără licitaţie.

Necesitatea închiderii Planului Naţional de Numerotaţie

Comisia Europeană a atenţionat România să îşi uniformizeze modul de formare a numerelor de telefon, pentru a respecta principiul nediscriminării, dar şi pentru a promova o concurenţă echitabileă pe piaţa operatorilor de comunicaţii electronice.

România era singura ţară din UE care avea două tipuri de numerotaţie: numerotaţie deschisă, atunci când un post telefonic poate fi apelat prin numărul local (fără prefix) şi numerotaţie închisă, atunci când un post telefonic poate fi apelat doar prin numărul naţional (cu prefix). În nici o altă ţară din Europa nu există un sis-tem mixt (închis şi deschis).

Astfel dispare avantajul Romtelecom care beneficia de numere formate din şase sau şapte cifre. Această companie va avea un număr întreg de zece cifre asemenea concurenţilor săi de pe piaţă.

Adaptarea la noua modalitate de formare a numerelor de telefon va fi făcută în două etape :

- în perioada 3 mai - 31 iulie apelurile vor fi făcute atât în formatul actual, cât şi în cel nou. Abonaţii vor fi informaţi de către furnizori asupra modificărilor; -între 1 august şi 30 septembrie apelurile se vor face în noul format, abonaţii vor fi informaţi, dar apelul nu va mai fi rutat către destinaţie;

- începând cu 1 octombrie, apelurile vor fi făcute în noul format iar dacă este format numărul vechi, utilizatorii vor fi anunţaţi că acesta nu mai există.

Abonaţii vor fi informaţi de schimbarea numărului de numerotaţie prin distribuţia a peste 5 milioane de pliante informative, crearea unei linii telefonice cu apel gratuit (0800.855.855, apelabil în Romtelecom), dar şi o secţiune gratuită de pe site-ul ANRCTI, www.anrcti.ro.

Bugetul alocat este în valoare de 60.000 de euro pentru pliante iar costurile mesageriilor vocale vor fi suportate de Romtelecom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb