Ambasadorii celor 27 de state membre UE adoptă sfârşitul motoarelor termice

S.B.
Internaţional / 27 martie 2023

Ambasadorii celor 27 de state membre UE adoptă sfârşitul motoarelor termice

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat luni sfârşitul motoarelor termice la maşini noi - începând din 2035 -, după ce Germania şi-a ridicat blocajul în schimbul unei derogări în cazul carburanţilor sintetici, informează news.ro.

Textul obligă automobilele noi să nu mai emită deloc dioxid de carbon (CO2) - interzicâ de facto vehiculele pe benzină, motorină şi hibride -, în favoarea celor electrice.

Acest text urmează să fie introdus pe ordinea de zi a unei reuniuni, marţi, a miniştrilor Energiei din UE, în vederea adoptării sale oficiale, anunţă preşedinţia suedieză a Uniunii.

Această reglementare este unul dintre pilonii planului euroean de luptă împotriva modificărilor climatice care ţinteşte atingerea neutralităţii carbonului în 2050.

Berlinul şi-a stupefiat partenerii, la începutul lui martie, când a blocat planul, în ultimul moment, după ce acesta a fost adoptat, la jumătatea lui februarie, de către Parlamentul European (PE) reunit în sesiune plenară,. în urma undei verzi a statelor membre UE, inclusiv a Germaniei.

Pentru a-şi justifica răzgândirea - extrem de rară în acest stadiu al procedurii -, Germania a cerut Comisiei Europene (CE) să prezinte o propunere care să deschidă calea automobilelor care funcţionează cu carburanţi de sinteză.

Această tehnologie - controversată şi care se află în dezvoltare - constă în a produce carburant pe baza CO2 rezultat din activităţi industriale.

Ea este apărată de producători de mărci de lux germani şi italieni şi urmează să permită folosirea motoarelor termice după 2035.

Comisia Europeană şi Germania au anunţat sâmbătă că au ajuns la un acord în vederea deblocării textului, care rămâne neschimbat.

Bruxellesul acceptă să se angajeze mai ferm în domeniul carburanţilor de sinteză - printr-o iniţiativă separată, care urmează să fie validată până în toamna lui 2024.

Vehicule echipate cu un motor cu combustie urmează să poată fi înamtriculate după 2035, dacă folosesc exclusiv carburanţi neutri în emiterea de CO2, şi-a exprimat satisfacţia ministrul german al Transporturilor Volker Wissing.

Numeroşi experţi consideră însă că tehnologia carburanţilor de sinteză are puţine şanse să se impună pe piaţă şi că priveşte, în cel mai bun caz, o minoritate de automobile de lux.

Această tehnologie este contestată de către ONG-uri de mediu, care o consideră costisitoare, energivoră şi poluantă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Exact Dupa MAREA DEFLATIE!!!

    s c cret 

    1. Ei le interziseseră. Acum au revenit că se pot comercializa termice sub pretextul combustibililor sintetici. Văd și ei ce vine și revin la combustibili fosili. :)

      ... dpmdv cel mai mare consumator de energie este internetul - cumulul tuturor dispozitiveleor conectate - severe, antene, device-uri ... iot cere crestere exponentiala, corelata cu emiterea de cbdc ... fenomenul/tendinta este nihilist/a ... doar daca nu redescoperim banca traditionala ... si calul partaitor de metan ;) ...

      Plus minatul du bitcoin, despre care nu se suflă nici o vorbă

      ... cere procesare imensa ... mie imi apare ca un pre-alpha pentru cbdc ... daia batalia pe tawan :) ...

      ... off topic ... imagineaza-ti ca vei fi recompensat in meta cu cbdc ... pentru timpul petrecut ... cred ca si zuker e un pion ... in implinirea visului gateist ... nu mai produci co2 decat respirand dar vei fi taxat in sistem (aloritmic) ... macarea vine online pentru ca o comanda frigderu' ... iti recomand un film ... doomsday - sau despre cum ar putea evolua societatea in lipsa unei ordini determinate ... mi-a placut scena cu bentley-ul ...

    "planului european de luptă împotriva modificărilor climatice"

    fara implicarea tuturor statelor lumii,

    este frectie la piciorul de lemn din pacate, si total inutil 

    Sfarsitul este al vostru cat de curand.

    1. Rusia a interzis deja comercializarea mașinilor termice. Mă rog, tot UE le-a interzis. În Rusia nu mai poți cumpăra decât mașini cu baterii și telecomandă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb