Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, a criticat, ieri, actualul sistem de administrare a companiilor de stat, afirmând că acestea "sunt conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii în funcţie de interesele proprii, şi nu în funcţie de interesele companiei". Această situaţie ar putea să se schimbe, în opinia ambasadorului american, prin privatizarea companiilor de stat, în special cele energetice, prin piaţa de capital, după modelul polonez care, în opinia domnului Gitenstein, ar trebui aplicat şi de ţara noastră. Excelenţa sa a declarat, ieri, cu ocazia deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti:
"Piaţa de capital poate juca un rol crucial în atragerea de investiţii din România şi din străinătate. Este nevoie de capital pentru infrastructura României, dar trebuie să menţineţi deficitul economic în limitele convenite cu FMI şi cu Comisia Europeană. Doar în domeniul energetic aveţi nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru modernizări. Acest lucru nu se va realiza atât timp cât activele strategice ale României aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă (...). Cred că modelul potrivit pentru România este Polonia, al cărei guvern a anunţat în 2009 că va demara un program pentru strângerea a peste 10 miliarde de euro prin vânzarea unei cote din participaţia sa în companiile de stat. Polonia a reuşit, nu oferind tratament preferinţial aliaţilor politici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei, ci folosindu-şi piaţa de capital. Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România".
Ambasadorul Statelor Unite a atins, în discursul său, şi problerma contractelor sub preţul pieţei încheiate de "Hidroelectrica" , care ar fi determinat pierderi importante pentru companie.
Decizia Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale "Electra" şi "Hidroenergetica" a fost catalogată, de asemenea, de ambasador, drept o modalitate ineficientă de folosire a unor resurse valoroase.
"Relatările presei au arătat că, de cel puţin 10 ani, peste 50% din producţia energetică a Hidroelectrica a fost îndreptată spre contracte preferenţiale de energie la preţuri considerabil mai mici decât preţurile de producţie. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit şi insuficiente investiţii în companie, forţând guvernul să redirecţioneze fondurile publice reduse ca să sus-ţină societatea", a mai spus Mark Gitenstein. În opinia domniei sale, un alt exemplu de abuz din partea statului a fost donaţia de 400 de milioane de lei pe care "Romgaz" a făcut-o la bugetul de stat.
Ambasadorul american a susţinut, totodată, că nu mai este acceptabil ca preţul energiei în ţara noastră să fie menţinut artificial la un nivel scăzut pentru toţi consumatorii, chiar şi pentru cei care îşi permit să plătească. În schimb, Excelenţa sa a salutat listarea Fondului Proprietatea la BVB, eveniment despre care a opinat că este mult mai important pentru viitorul economic al ţării noastre decât intuiesc cei mai mulţi.
1. Guvernul ..din umbra?!
(mesaj trimis de G.B. în data de 01.04.2011, 10:34)
Dl Gitenstein,Ambasadorul SUA in tara noastra este bine informat in ceea ce priveste modul cum s-au facut privatizarile,paguboase ,in opinia noastra, in trecut. Informatiile sunt corecte
2. E.S. Dl Gitenstein considera ca privatizarile trebuie facute prin BVB, pentru a strange capitalul necesar modernizarilor in perspectiva si a duce bani la bugetul statului roman . Al carui deficit de cont curent trebuie mentinut in anumite limite Cum cere FMI si UE.
3. E.S. dl ambasador al SUA, Gitenstein opineaza ca exista contracte preferentiale pentru livrrea de energie ieftina unor clienti politici Este corect. Un exemplu: dl Dan Voiculescu,il dam noi.
4. Referitor la varsarea la bugetul de stat a 400 de milioane lei decatre Romgaz,dl Gitenstein considera ca a fost un abuz!
5.Etc,etc,..dl ambasador Gitenstein da exemplul polonez,care ni-l recomanda si noua!
6. Reprosandu-ne ca tinem pretul la energie ,artificial la un nivel redus,si pentru cei care-si permit sa plateasca(!??) D.sa saluta listarea la BVB a Fondului Proprietatea.
7. Noi avem impresia,ferma ca Dsa,dl Gittenstein, isi permite prea multe pentru un ambasador ,fie si al SUA . Avem experienta dlui Zaremba in privinta cotarii la BVB a Oltchim ,Valcea . Ne ajunge! Preferam sa pastram industria de stat care functioneaza bine pentru noi. Asigurandu-ne locuri de munca si bani la bugetul statului statului roman din vanzarea productiei intreprinderii respective. Referitor la experienta poloneza,de mascare a pierderilor prin metode statistice ,similar Greciei,nu servim asa ceva! Speram ca viitorul guvern va fi destul de orientat sa nu faca greseli prostesti ! Sugeram celor interesati in manipulare ca suntem cu ochii pe ei! Exista cel putin 10 portale paralele care trag semnalele de alarma din timp.Iar incercarile de a ne convinge ,in mod voalat,ca resurselor energetice trebuie sa le creasca pretul,este o imixtiune directa in politica economica statului roman dle ambasador Gittenstein! Pur si simplu, nu va priveste!
8. O intrebare: dl ambasador Gittenstein, ne sugereaza cumva ,vis-a-vis de exemplul polonez,pagubos.,sa apelam la serviciile bancii Goldman Sachs,de pe Wall-Street>? Atunci interventia D-sale la BVB,se explica. Punct.
1.1. Bun (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de catas în data de 01.04.2011, 19:46)
De acord cu tine, e o imixtiune cu un caracter ...naiv, as zice eu (in sensul ca informatiile obtinute ar trebui folosite intr-un cerc pur politico-economic, de manipulare sau nu, ci nu "strigate intr-o portavoce"). Insa m-a amuzat teribil faza cu "...Sugeram celor interesati in manipulare ca suntem cu ochii pe ei...". "Tu si cu care armata" as parafraza un personaj de desene animate. Vino cu picioarele pe pamant, nu mai trai cu iluzia ca parerea ta sau actiunile tale ar conta. Vremea aia a trecut (daca ma intrebi pe mine - nici macar n-a existat). Bye
2. DL AMBASADR ARE PERFECTA DRETTE !
(mesaj trimis de un cititorr în data de 01.04.2011, 11:19)
DL ambasador are perfecta dreptate din toate punctele de vedere.
Privatizarea prin BVB nu inseamna ca toate actiunile le vor lua strainii, acestea putand fi luate si de catre romani.
Iar cei care vor investi in actiuni, vor avea tot interesul ca activitatea societatilor sa fie rentabila pentru actionari si nu pentru conducerile societatilor si partidelor care le-au numit si pentru clientela politica ( din care se pare ca faceparte si GB )
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2011, 15:11)
Din curiozitate, da-mi un raspuns; care romani, dascalii, pensionarii sau somerii ?.
Pe ce lume traiesti omule?; ai impresia ca daca 1000 de romani cumpara ceva actiuni, gata , s-a facut primavara ?.
2.2. Ha-ha... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de DRETTE ! în data de 01.04.2011, 15:15)
asa de rentabila si in folosul actionarilor, ca la SIF-uri (pardon CAP-uri moderne) , nu ?. Te pricepi DRETTE !.