AMCHAM: Tehnologiile avansate, atragerea de investiţii în capacităţi de producţie şi turismul prezintă cel mai mare potenţial pentru viitorul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est

A.P.
Miscellanea / 12 noiembrie 2020

Tehnologiile avansate, atragerea de investiţii în capacităţi de producţie şi turismul prezintă cel mai mare potenţial pentru viitorul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est

Potenţialul Europei Centrale şi de Est de a deveni o platformă pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor în domeniul tehnologiilor avansate, producţiei, inteligenţei artificiale, tehnlogiei cloud, precum şi o destinaţie pentru turismul de lux şi cultural, a fost subiectul analizat de investitorii prezenţi sau interesaţi de această zonă în cadrul forumului regional de investiţii organizat de Camerele de Comerţ Americane (AmCham) din aceste ţări, potrivit unui comunicat de presă.

Europa Centrală şi de Est reprezintă un procent semnificativ al economiei europene, atât în prezent cât şi ca potenţial pentru viitor. 28% din cetăţenii Uniunii Europene locuiesc în ţările acestei regiuni. 15% din totalul PIB-ului european este generat aici. Mai mult, din 2015, 20% din creşterea PIB-ului UE se datorează companiilor cu operaţiuni în aceste ţări. În timp ce la nivelul UE capacitatea de producţie a crescut cu 12% iar cea a tehnologiilor avansate cu 25% din anul 2010 încoace, în regiune aceste creşteri au fost de 27% şi respectiv 53%.

Contribuţia sectorului TIC la PIB în ţările Europei Centrale şi de Est, este în medie de 4,3%, aproape de media celorlalte state membre UE. Cinci ţări din regiune - Bulgaria, Estonia, Grecia, Polonia şi România au raportat creşteri mai mari ale valorii adăugate de domeniul IT în formarea PIB decât Germania.

Forumul regional de investiţii a fost structurat în trei paneluri dedicate economiei digitale, turismului şi producţiei de tehnologii avansate.

În cadrul panelului dedicat economiei digitale a fost abordat potenţialul regiunii din persectiva capitalului uman şi infrastructurii fizice pentru acest domeniu.

John Gasparac, Managing Partner al PwC Croaţia a moderat panelul care i-a reunit pe Ondrej Vlcek, CEO - Avast; Dorin Pena - CEO, Cisco CIS & Romania; Predrag Lesic, CEO - doMEn; Dalibor Kacmar, National Technology Officer - Microsoft Cehia & Slovacia; şi Palo Luka, COO - ESET.

Dorin Pena, Director CISCO pentru CIS & România, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania a spus: "Dezvoltarea infrastructurii pentru noua generaţie de tehnologii digitale prezintă un potenţial important pentru creşterea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, şi faptul că multe dintre acestea deja pilotează tehnologia 5G, poziţionează favorabil regiunea noastră pentru a deveni un jucător relevant în era IoT (Internet of Things). Totuşi, pentru a ajunge în punctul de a utiliza la maximum potenţialul tehnologiei 5G, companiile şi guvernele trebuie să coopereze pentru a elimina barierele care împiedică adoptarea 5G. În timp de Guvernele sunt preocupate de cadrul de reglementare şi identificarea celei mai adecvate distribuirii a spectrului de utilizare, companiile se concentrează asupra dezvoltării noilor modele de afaceri care se bazează pe utilizarea tehnologiei 5G. Tranziţia la industria 4.0. este facilitată de intensificarea ratei de adopţie a tehnologiei pe care am experiementat-o în contextul pandemiei de COVID-19, dar, necesită în continuare asigurarea interoperabilităţii, capacităţii de asistenţă tehnică şi de procese decizionale fundamentate pe analiza datelor (big data)''.

În panelul dedicat turismului s-a discutat despre rederesarea acestui sector în regiune odată ce evoluţia pandemiei va permite reluarea călătoriilor internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb