Amenzi la Chimica Orăştie pentru manipularea pieţei de capital

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2013

Preşedintele companiei şi preşedintele Asociaţiei salariaţilor PAS, amendaţi de CNVM

Omul de afaceri Alexandru Farcaş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimica Orăştie (CHII), şi preşedintele Asociaţiei salariaţilor PAS Iulian Chivu au fost amendaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru manipularea pieţei în tranzacţia prin care Farcaş a preluat pachetul majoritar de acţiuni al firmei de la asociaţie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a păstrat amenzile de date CNVM în luna ianuarie.

Iulian Chivu şi Alexandru Farcaş au fost sancţionaţi cu câte 114.747 lei, sumă ce reprezintă jumătate din valoarea tranzacţiei cu acţiuni CHII, realizate pe 10 mai 2012, potrivit unei Ordonanţe CNVM.

În urma tranzacţiei, Alexandru Farcaş a ajuns să deţină 64,11% din acţiunile Chimica Orăştie.

Ordonanţa a fost contestată de acesta, fiind respinsă, pe 6 iunie, de ASF.

Potrivit CNVM, pe 10 mai 2012 a avut loc o tranzacţie cu 2.294.944 acţiuni emise de Chimica Orăştie între Alexandru Farcaş, în calitate de client cumpărător şi Asociaţia PAS Chimica Orăştie, în calitate de client vânzător.

Pachetul întreg vândut de Asociaţia PAS Chimica Orăştie a fost de 2.300.000 de acţiuni CHII, din care 2.294.944 de acţiuni CHII au fost tranzacţionate în contraparte cu Alexandru Farcaş, iar restul de 5.056 de acţiuni CHII au fost vândute investitorilor care aveau plasate în piaţă ordine de cumpărare, la momentul iniţierii ordinului de vânzare.

"La momentul realizării tranzacţiei, Alexandru Farcaş era membru al Asociaţiei PAS Chimica Orăştie. Alexandru Farcaş şi Iulian Chivu au avut o înţelegere prealabilă realizării operaţiunii din data de 10.05.2012, în sensul stabilirii momentelor exacte ale emiterii şi introducerii ordinelor şi derulării tranzacţiei menţionate, operaţiuni care, prin circumstanţele lor, reprezintă o activitate de manipulare a pieţei de capital", se arată în decizia CNVM.

Potrivit Comisiei, ansamblul de operaţiuni premergătoare operaţiunii de piaţă din data de 10 mai 2012, dintre Asociaţia Chimica PAS Orăştie şi Alexandru Farcaş, precum şi tranzacţia cu 2.294.944 de acţiuni ale emitentului Chimica Orăştie au condus la realizarea unui transfer de acţiuni între Asociaţia Chimica PAS Orăştie şi Alexandru Farcaş pentru care au fost utilizate în mod neadecvat mecanismele bursiere.

CNVM a aratat că Alexandru Farcaş ştia înaintea tranzacţiei că PAS vrea să vândă 63% din acţiunile Chimica Orăştie, la preţul de 0,1 lei/titlu, fiind informat în prealabil de preşedintele asociaţiei salariaţilor, Iulian Chivu.

Alexandru Farcaş a cumpărat pachetul de acţiuni, pe 10 mai 2012, la preţul de 0,1 lei/titlu, cu mult sub cotaţia anterioară de la bursă, de 2,02 lei/acţiune, înregistrată pe 10 aprilie 2012. CNVM a precizat că banii încasaţi de Asociaţia Salariaţilor, respectiv 227.000 de lei, pentru acţiunile vândute au fost transferaţi ulterior către Alexandru Farcaş, printr-o manieră "atipică unei tranzacţii realizate prin intermediul pieţei de capital".

Chimica Orăştie a înregistrat anul trecut un profit de 1,2 milioane lei, faţă de pierderi de 702.000 lei cosemnate în 2011.

Compania a avut o cifră de afaceri de 44,4 milioane lei anul trecut, în scădere cu 30% faţă de 2011.

Acţiunile Chimica Orăştie sunt suspendate de la tranzacţionare încă din 8 iunie 2012.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. si gaurile clienților cine le suporta, in afara de brokerasi?

    1. poate ca ar fi trebuit anulate acele tranzactii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb