America în faţa propriilor demoni

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 iunie 2020

Cristian Pîrvulescu

Protestele izbucnite ca urmare a uciderii lui George Floyd la Minneapolis, lunea trecută, pe 25 mai, reprezintă un simptom al unuia dintre clivajele fondatoare ale Americii. Nu e vorba doar despre ceea ce unii comentatori au numit "paradoxul Minnesota", ci de o criză ciclică ce cunoaşte episoade de tensiune periodice, urmate de faze lungi, dar în care tensiunile se acumulează. De la început, din 1776, America a stat sub semnul clivajului care împărţea noul stat între Nord şi Sud. În sudul agricol, sclavagismul a fost mai mult decât un mijloc de producţie: a fost o ideologie, ba chiar o adevărată religie. Rasismul care s-a dezvoltat pe această bază a devenit parte integrantă a unei culturi care a supravieţuit Războiului civil dintre 1861 şi 1865.

Nici măcar deschiderea Americii pentru populaţia afro-americană odată cu mişcarea pentru drepturi civice din anii 60 ai secolului trecut, nici alegerea unui preşedinte precum Barack Obama nu a putut rezolva această criză pe care unii sunt tentaţi să o vadă mai ales prin pizma unor variabile socio-economice. O dovedeşte şi izbucnirea acestui ultim episod dintr-o lungă serie multiseculară la Minneapolis, un oraş care ocupă în mod obişnuit unul din locurile fruntaşe în privinţa calităţii vieţii. Şi din punct de vedere politic, nu dar economic, oraşul Minneapolis s-a aflat de foarte mult timp pe o traiectorie progresistă.

Dar toate acestea au făcut ca Minnesota să fie chiar un Rai pentru afro-americani. Căci, deşi în 2018 statul ocupa locul al doilea în clasamentul celor mai bune state în care se trăia în SUA, în acelaşi an, Minnesota s-a clasat pe locul 47din 50 Minneapolis în ceea ce priveşte segregarea pe criterii de rasă pe piaţa muncii şi pe locul 37 în privinţa diferenţelor de venit datorată aceluiaşi factor.

Or, Minnesota, stat aflat la graniţa cu Canada, învecinat la est cu Wisconsin, la vest cu cele două Dakote, iar la sud cu Iowa, nu are deloc tradiţia unui vechi stat sclavagist. Dar cultura rasistă nu a rămas ancorată în Vechiul Sud, ci s-a răspândit peste tot în SUA. De la începuturile sale tulburi, democraţia americană a început însă cu un puternic handicap rast pe care statele europene l-au depăşit în secolul al XX-lea, mai ales ca urmare a decolonizării. Căci, chiar dacă există un extremism orientat împotriva străinilor în mai toate statele europene, dublat de un naţionalism revanşard care a stat ascuns vreme de şase decenii după al Doilea Război Mondial, el este structural diferit de rasismul american.

Acest păcat originar al Americii nu poate fi depăşit decât printr-o transformare radicală. Or, conservatorii, care au cucerit partidul lui Abraham Lincoln - partidul Republican - şi l-au transformat într-o fortăreaţă reacţionară, se opun oricărei schimbări. Aşa că vechiul clivaj Nord-Sud, care exprimă cele două tendinţe fondatoare, federală şi confederală, s-a divizat între liberali, care sunt adepţii egalităţii (deci apropiaţi stângii europene) şi conservatori, ce se opun în virtutea tradiţiei oricărei schimbări de statu-quo (apropiaţi dreptei europene). În ultimele trei decenii, ultimii au fost asaltaţi de grupările extremiste de toate felurile, de la adepţii supremaţiei albe la fundamentaliştii religioşi, trecând prin anarhiştii economici de factură libertariană, ceea ce a dus la degradarea dezbaterii politice interne şi, în final, a climatului politic american.

Aşa a fost posibilă alegerea ca preşedinte a lui Donald Trump, a cărui conduită politică a dus la accentuarea tuturor tensiunilor existente în America şi care acum par să atingă apogeul, toate aproape în acelaşi timp. Această Americă, ce reuşise la sfârşitul secolului trecut să-şi găsească echilibrul într-o zonă a centrului democratic, este astăzi în faţa propriilor demoni. Dacă nu va găsi forţa să depăşească aceste situaţii dificile, America va deveni un butoi de pulbere. Şi nu doar Rusia sau China sunt responsabile de această derivă!

Donald Trump, dus într-un buncăr din Casa Albă în timpul protestelor

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost dus într-un buncăr din Casa Albă, vineri seara, fiind pus la adăpost în timpul protestelor violente care au avut loc în jurul clădirii sale rezidenţiale din Washington DC, potrivit presei internaţionale.

Informaţia a fost confirmată pentru CNN de un oficial al Casei Albe.

Îngrijoraţi pentru siguranţa liderului american, agenţii Secret Service l-au dus într-un buncăr subteran de la Casa Albă, care a fost folosit şi în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, după cum relatează presa străină. Trump a stat în buncăr mai puţin de o oră, mai ales că, în cele din urmă, agenţii au decis că preşedintele nu este cu adevărat în pericol.

Prima-doamnă, Melania Trump, şi fiul familiei prezidenţiale, Barron Trump, l-au însoţit pe preşedinte în buncăr, conform protocolului de securitate.

A doua zi după protestele de vineri, Trump a scris pe Twitter că demonstranţii ar fi fost întâmpinaţi "cu cei mai agresivi câini şi cu cele mai ameninţătoare arme", dacă aceştia ar fi sărit gardul Casei Albe, potrivit Reuters.

Amintim că sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe, după proteste violente în alte oraşe, manifestanţii exprimându-şi furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente. (V.R.)

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Bine ca nu mai e Putin de vina, acum e Trump???? direct.

    Sa fie folosita o tragedie, moartea unui om, pentru încă un editorial stangist, progresist ...

    La ce alte editoriale demascatoare ca in anii '50 sa ne asteptam daca Antifa - organizatie de extrema stanga va fi declarata terorista de guvernul american 

    Guvernatorul din Minnesota e democrat. Seful politiei e negru. Să vorbești de rasism institutional e o tampenie. E un caz izolat, condamnabil, dar nu o problemă de sistem. De altfel, probabilitatea să moară un politist alb impușcat de un negru e infinit mai mare.

    Mass media a amplificat acest eveniment impreună cu BLM si Antifa ca să instrumentalizeze antiTrump - vin alegerile. Toată lumea in SUA condamnă crima, protestele sunt inutile de vreme ce justitia nu a fost blocată.  

    Dacă scoatem sel ectiv liste sutele de politiști albi (dar si negri) uciși de suspecti negri, putem inversa usor narativul. Totul depinde de care cazuri are mass-media interes să se ocupe. Turma merge cu corporatiile mass-media care au ales că acum ne indignăm de chestia ast,a nu de cealaltă.  

    Trump e pe pozitii, va asimila Antif organizatiile antitero și va pune FBI-ul pe ong-urile care orchestrează violența - in mare finantate prin reteaua lui Soros, filantropul bolșevic.  

    Scandalul inclină in favoarea lui Trump pentru că Democratii au aprins o grenadă care le-a explodat in mana, americanii nu iubesc huliganismul, vandalismul și stangismul de stradă si vor ordine si lege.  

    1. Mișcarea e mult mai ampla decât pare, au izbucnit proteste de susținere în mai multe zone de pe glob. Ele sunt organizate de aceeași oameni și nu au treabă cu uciderea unui negru de către politie in America ci rolul de a stârni masele împotriva sistemului, pentru a justifica noi măsuri opresive la adresa libertăților umane și urmărire electronică biometrica.

    Uciderea cetățeanului de culoare de către stat e doar un pretext. Americanii protestează de fapt împotriva sistemului alcătuit din bănci, guverne, corporații, adică cele care au confiscat bunăstarea capitalismului și civilizația umană cu valorile ei, în cele din urmă

    Trebuie sa fii chior sa nu vezi decăderea morala grava a sistemului și faptul că a fost inoculată oamenilor ideea că trebuie să accepte, că alta cale nu exista. 

    Că și la alte ieșiri în stradă oamenilor le e greu sa exprime că au o problema socială, că trăiesc în 2020 de pe o zi pe alta, că abia a daca ai ce pune pe masa.

    Bunăstarea tehnologică a fost confiscată de capitaliști. America este pusă în fața socului că a rămas cu nivelul de trai al omului simplu poate chiar și în urma Chinei, din cauza sălbăticiei corporațiilor și lacomiei bogătanilor. 

    1. Ca răspuns la aceste tulburări sociale, preşedintele Donald Trump a anunţat luni pe un ton marţial desfăşurarea a „mii de soldaţi puternic înarmaţi” şi de poliţişti la Washington pentru a pune capăt „revoltelor” şi „jafurilor”.

      Daca vrei, poti sa pui mitraliera si sa tragi in demonstranti caz in care vom avea o noua China, chiar in America. Important este ca democratia americana e "un mort viu.. dauna totala" ca sa citez din procurorul Portocala.

    Daca pe timpul lu Ceausescu, comunismul n-a putut fi sustinut cu tancul, e greu de crezut ca asa-zisa democratie americana, condusa de francmasonerie, va putea fi reinstaurata cu armata.

    Dintr-un motiv simplu - nu are sustinerea cetatenilor americani - sunt prea multi saraci in jur, in case, pe strazi, in cartiere, lumea bubuie de saracie, in timp ce la varful piramidei unii au adunat averi absolut fabuloase pe seama exploatarii omului de catre om in corporatii si a jupuirii sclavilor de catre banci.  

    Toate povestile cu imperialismul capitalist s-au dovedit a fi chestiuni adevarate, ultimii 20 de ani au sapat puternic la bunastarea omului de rand si au aruncat clasa medie in mizerie. Ori, capitalism facut numa cu sclavi de corpoatie, fara clasa de mijloc, eu nu am auzit, e o inventie americana a ultimilor ani, care s-a extins in toata lumea.

    Corporatiile si-au taiat craca singure de sub picioare - saracind permanent angajatii si-au dinamitat la baza cumparatorii care le sustineau profiturile si iata ca azi au nevoie de bancile centrale ca sa le sustina shandramaua de parca tiparirea de bani falsi, fara acoperire in economie a fost vreodata solutia la vreo criza.  

    1. Văd că ești mai " bine" documentat ca domnul profesor Pârvulescu.

      Cine stie, poate au nevoie la Bursa de un redactor la rubrica Conspirații și Conspiraționisti. Sau cum sa nu ne luam pastilele invers???????????? 

      E un pupincurist notoriu al lui Soros. Poate e de aceeasi etnie, e plina lumea de cripto-evrei. Soros e chiar un finantator cunoscut al Black Lives Matter.

      Nu, acolo manevreaza Make.

    Are dreptate Cristian.Face analize bine documentate.

    1. "Bine documentate" este exact termenul potrivit. Mi-a placut in special aia cu "exploatarea omului de catre om", ma intreb de pe unde-o fi documentat-o, ca-mi suna cunoscuta...

      Au trecut doar 30 de ani de când învățăm la școală sintagma. Socialismul va învinge, capitalismul sălbatic și corupt (sexual) este pe buza prăpastiei, etc.

    Cand am fost in America, acu vreo cativa ani, nu mi-am inchipuit ca o sa vad la New York atatia oameni luptand cu disperare pentru subzistenta (ziua de maine). Stiam eu ceva din filme si carti dar, pana nu m-am urcat in metrou si am mers in cartierele muncitoresti ale New York-ului, n-am putut sa vad realitatea cruda a capitalismului salbatic asa cum e ea. Se vede ca de atunci situatia paturii de jos, clasa muncitoare, a devenit si mai precara decat era deja. Am cunoscut si romani in America.. nu pot sa zic ca faceau foamea, dar traiau modest, dramuiau fiecare banutz. Statul opresiv american nu mi s-a parut foarte presant.. in multe locuri erau implementate lucruri de bun simt, adica administratia statului chiar functiona, adica era oarecum un echilibru intre abuzuri si facilitati oferite poporului (adica nu era ca in Romania, numa abuzuri si vrajeala). Una peste alta - exista o patura solida de saraci cu scoala in America iar oamenii astia, si asa erau napastuiti de soarta.. a mai aparut si criza ca bomboana de pe coliva care le-a inchis toate drumurile la modul cel mai brutal cu putiinta.

    1. Cristian, te rog sa ne zici și nouă în ce cartier muncitoresc ai fost tu NY. Ms anticipat.

      Acum nu e potrivit pentru ca e nashpa dar intr-o perioada normala, nu te sfatuiesc sa te duci in Bronx. Dai cautare pe goagal si vezi pe unde este. Cand ajungi la NY, daca esti prudent, e bine chiar sa te feresti si de Harlem adica sa nu treci de strada 120 spre nord.

    Avand in vedere ca protestul (CARE NU MAI ARE NIMIC LEGAT de MOARTEA BIETULUI OM) este un protest impotriva sistemului si a US (exceptand zonele unde nu este decat un asalt criminal impotriva democratiei si a statului de drept) atunci asistam la :

    1. Degenerarea manifestarilor pasnice in vederea eliminarii abuzurilor si injustijiei in criminalitate generalizata. 

    2. Demonstratii pe alte meridiane si paralele (fara conexiune "geografica-administrativa"cu US) avand ca pretext ....dar in fapt refulari regionale in context global... 

    3. Generalizarea actiunilor criminale si infractionale (sub paravanul unui protest legitim)... 

    4. Nemultumirea generala fata de ordinea actuala ..... 

    Concluzii:  

    1.Daca se doreste inlocuirea sistemului (mai mult sau mai putin "bun") solutia revendicativa violenta nu face decat sa justifice si sa alimenteze reactiile si politica "sistemului" care in apararea democratiei si statului de drept va reactiona , costurile fiind suportate de contribuabilul onest... 

    2. Un haos general instaurat va fi falimentul democratiei si nici pe departe victoria ei , cei ce vor avea de suferit vor fi TOTI , exceptand tocmai pe cei impotriva caruia se "demonstreaza"... 

    3. Politica protestului devine un obicei global (costurile sunt incalculabile pentru viitorul copiilor nostrii) ! Solicitarile corecte dar fara suport nu aduc supravietuirea sau dezvoltarea pentru cei care nu inteleg ca in locul celor demolate sistemic trebuie sa pui (IMEDIAT) ceva functional si durabil... 

    "Fineturile" legate de partide, politici , etc. , atata vreme cat TOATE partidele nu mai au ideologii ci doar strategii electorale, iar politicile , oricare ar fi , converg inspre "ciolanul puterii" , in contextul in care majoritatea celor care se" revolta" nu fac decat sa ceara si sa ceara in virtutea unor drepturi democratice si fundamentale , insa FARA asumarea unei responsabilitati si fara efort personal ?? 

    Vrem ieri, totul , fara sa facem nimic? 

    1. "calibrarea" sistemului prin erodarea lui si maciuci "democratice" (mai mult sau mai putin in strada) este echivalentul reglarii unui ceasornic cu "gingase' lovituri de ciocan!

      Da, se pot inlocui parti intregi "dereglate" din mecanism, DAR cu alte parti functionale si necesar mai bune la costuri fezabile! 

      Societatea civila (cu rare exceptii) este NEFUNCTIONALA , prin totala lipsa de "educatie" , mobilizare si convergenta a actiunilor , care MAJORITATEA sunt reactii PRIMARE la evenimente sau la manipulare.. 

      ONG-uri aservite si subordonate oricaror alte interese decat cele ale comunitatii, lideri de opinie care odata "titularizati" pe "post" devin lideri de manipulare , candidati politici teleportati in pozitii oficiale numai pe criteriu competentei NU! ETC., etc. 

      Oamenii bine intentionati, dar fara orizont care cresc statistica protestatara , pe fondul discursului sau postarilor (pe retele sociale ) de la cei de "de bine" ,care le doresc numai binele si le promit.... 

      Cand societatea civila se va sprijinii pe educatie si inteligenta atunci poate , poate (daca nu ne injuram la greu ca acum) poate... 

      Aceasta criza, a oamenilor adusi la disperare, nu are un caracter spontan - ea a fost provocata de banci-guverne-corporatii. E usor sa arati cu degetul spre gloatele dezlantuite.. o poti face oricand. Asta inseamna insa sa ignori contextul.. Milioane de oameni, chiar miliarde la nivel planetar au fost aduse la sapa de lemn de sistemul capitalist, mai precis de lacomia si coruptia bogatanilor planetei.

      La orizont nu se vede nimic bun - bancile centrale se pregatesc sa tipareasca bani cu nemiluita in continuare, guvernele sunt cat se poate de corupte, iar amenintarea dictaturii de tip Orwell e cat se poate de reala.  

      In acest context de instabilitate guvernele apara ce au de aparat.. cu armata.. indreptand armele in interior.  

      Dupa ce ani de zile ni s-a servit vrajeala cu Rusia, China, Coreea de Nord, etc. guvernele scot armata pe strazi impotriva propriilor cetateni pentru a apara interesul corporatiilor, bancilor si a imbogatitilor planetei pe spinarea celor multi (exploatarea omului de catre om, cum spunea Ceausescu)

      Cum crezi tu ca ar fi sistemul care inlocueste cu "succes" democratia?

      Adica, ura si la gara , dam jos "sistemul"!  

      Ce punem in loc fara sa murim de foame sau in batai cu vecinii (de cartier) ? 

      De acord cu problemele actuale , evident si multiplele "disfunctionalitati" ale democratiei , sunt o gramada, dar ai o varianta mai buna??? 

      Apropo, una din probleme este ca TOTI avem drepturi care TREBUIE respectate, in schimb UNA bucata individ nu are nici o responsabilitate si nu trebuie sa faca nimic decat sa ceara , eventual venit minim garantat! 

      Exista dezechilibre majore in orice dimensiune a societatii contemporane pe orice meridian. 

      Cam unde crezi ca este exemplul care trebuie urmat la nivel global??? 

      Pentru mine Japonia e un succes economic, social, cultural, etc. , dar noi nu avem NIMIC de a face cu Tara Soarelui Rasare , din nefericire, iar la nivel de educatie si societate civila ne despart ani "lumina" .... 

      Deci daca dai jos ce pui in schimb??? 

      PS 

      "Vrajeala" cu China, Federatia Rusa, Coreea de Nord (apropo vezi ca sunt in ASIA toate astea) , e chiar vrajeala ?, cand nord coreeni saracii mananca iarba , iar in alte parti avem partidul unic "minte luminata" si magnifici conducatori care aloca din PIB pentru cheltuielile militare ???? (cam cat crezi tu?)

      Cred ca nu prea ai apucat multe zile inainte de "89 aici , sa poti sa faci comparatie cu ACUM (aici), -asa rau sau bine cum este.... 

      Excelent, excelent comentariul dumneavoastră. Jos pălăria

      Din dorinta de maximizare a profitului multinationalele au transferat in China si Asia de sud-est mii de fabrici. Dupa 20 de ani aceasta politica falimentara in special pentru USA a adus saracie, omul obisnuit de pe strada nu mai are loc de munca acceptabil. Democratii au promis marea cu sarea pe vremea lui Obama , cel care a fost mai hotarat in LGBT din care face parte, decat de economie. Oricum se dorea globalism de democrati. Cand tehnologic , militar se pune problema suprematiei de catre CHINA , domnii din USA nu pot accepta situatia. Cam tarzie operatia de aducere a fabricilor in USA si Europa, China are propria piata si ridica constant nivelul de trai al omului de rand. Ei gandesc ce vor face peste cinzeci- o suta de ani noi nu stim ce facem maine. Detalii am sa va ofer cu alta ocazie. Am fost acolo si nu pot fi aburit de junalisti culmea neomarxisti.

      dar am observat ALTCEVA!

      Filosofia orientului este diferita de cea a occidentului (acolo individul NU inseamna NIMIC fata de grup, familie, in ASIA calculele se fac de MULTA , foarte MULTA vreme pe termen lung -NICI una noutate!) 

      Sunt tomuri intregi scrise pe tema aceasta (dinainte si dupa S.P. Huntington )... 

      In ceea ce priveste externalizarea productiei pentru scaderea costurilor acesta ramane un obiectiv managerial contemporan (ai cam uitat de Vietnam, Tailanda, etc . care sunt pe rol ACUM!) si este practicata de corporatii indiferent de "nationalitate" (inclusiv de CHINA!) 

      In ceea ce priveste suprematia militara (hegemonia iti spune ceva?) vezi ca pe locul 2 este RUSIA stimate analist! China mai are MULT de "lucru" pana sa ii ajunga pe cei doi mari ... 

      Daca ai fi vizitat interiorul RPC ai fi gasit orasele numai de zgarie nori goale si te-ai fi "lovit" de "nivelul de trai" al omului (te rog nu mai folosi sintagma... "omul de rand" pe care numai politicienii si jurnalistii de 12 au inventat-o) asa ca probleme sunt cu carul.. 

      Dar este adevarat China a facut pasi imensi in toate domeniile si este de admirat (INSA este normal pentru o civilizatie milenara si un popor extraordinar cum sunt ei) DAR in Asia vezi ca mai gasesti o alta natiune extrordinara -Japonia).. 

      Un mare economist (poate cel mai mare dintre toti) - Karl Marx il cheama a scris pe la sfarsitul secolului trecut niste carti in care spune asa: capitalismul, din cauza lacomiei corporatiior in goana lor dupa profit, isi taie singur craca de sub picioare, scotand capitaluri importante din economie, care l-ar fi mentinut in viata. Oamenii au bani din ce in ce mai putin, prin urmare nu cumpara, profitul se afla in declin, odata cu el intra in declin investitiile, inovarea si progresul intregii societati. La acest declin intervin bancile centrale punand in functiune tiparnita de moneda falsa, metoda care mai poate salva busuiocul cativa ani. Noua teorie monetara (care e un fals grosolan) sustine ca bancile centrale pot sustine partea de cerere care nu mai vine din partea consumatorilor, punand insa in carca acestora si a generatiilor ce vin, o cota de datorie.. E o modalitate de a ne fura caciula acest mecanism.. intrucat salvam un pacient pe moarte dandu-i niste analgezice care ii mai alina din dureri.

      Teoreticienii bancilor centrale sustin in prezent in cercuri inchise ca economia finantata exclusiv monetar de catre bancile centrale, mai poate agoniza vreo 20-30j de ani, dar controlata de o dictatura militara capabila sa tina lucrurile in frau cu armata pe strazi (lucru care chiar se intampla) 

      Daca propietatea privata este sursa raului atunci ...no comment!

      Poate daca citesti "un pic" din Adam Smith (nu din" moderni "ci inainte de Marx)... 

      Tranzactionarea efortului de munca umana prin formele pe care le are in societatea informationala contemporana (in special in sectorul tertiar) , cam "subrezeste" teoriile din Das Kapital... 

      Iar versiunea SIMPLIFICATA (foarte) expusa de tine este tot simplificat (spus) o ideologie comunista... 

      Cat despre dezbaterea teoriilor "moderne" in domeniul finaciar , o informatie : 

      un profesor roman contemporan si cativa laureati ai premiului Nobel in economie au pareri FOARTE diferite de ce spui tu si cu tot respectul inclin sa ii creditez pe ei , mai ales ca premizele de la care pornesti sunt "incomplete" si interpretate presonal.. 

      Daca doresti o dezbatere iti stau cu multa placere la dispozitie (dar nu aici pe spatiul si timpul altora) ..

      Bancile centrale sunt parte a manifestului lui Karl Marx. Deci insasi existenta lor e comunism. La fel e si impozitarea progresiva. Iar cine e mai atipic, stie si altceva. Comunismul si capitalismul, doua fete ale aceleiasi monede. Si stie si cine a zis-o. Si afirmatia asta se confirma azi.

      ideologie comunista din 1867!

      ceva noutati? 

      Faptul ca cineva te face parte din discursul sau o teorie promovata ( personal ) nu inseamna ca asta te defineste, te creeaza sau ca existenta ta e conditionata de acel ceva .

      Copacii exista si fara picturile in care sunt imortalizati! 

      NIVELAREA comunista (de la fiecare in functie de capacitatea sa, fiecaruia dupa nevoile sale , cu un guvern central incoruptibil, fara religie , fara proprietate privata, etc.)a fost, este si va ramane o UTOPIE care a decimat in URSS si Europa comunista milioane de oameni , inainte de a FALIMENTA .  

      Coafat acum, cu alta palarie se ascunde in RPC si alte 2-3 tarisoare , unde si-a pierdut COMPLET obiectivele principale: fara religie NU, fara proprietate privata NU, guvern fara coruptie NU, fiecaruia dupa nevoi CATEGORIC NU) ! 

      Deci hai sa nu mai batem campii cu "viitorul de aur al omenirii" pentru ca varianta asta e decedata . 

      Numai de bine!

       

    Se pare ca societatea americana n-a evoluat din punct de vedere politic in ultimele doua secole, adica a ramas cantonata in conservatorism si liberalism, cam cum era societatea romaneasca in secolul XIX.

    Ah, si ce bine le-a mers!

    Din acesta situatie pare a se desprinde concluzia ca progresul are nevoie de stabilitate si nu de brambureala. 

    1. o alta concluzie EVIDENTA si eludata cu voiosie de toata lumea "de bine" este ca societatea umana este pe panta unui declin ireversibil (unde singurele progrese inregistrate sunt in cursa inarmarilor , cresterea gradului de poluare si entertainment 24/24 ).

      Povestile inramate cu floricele despre "solidaritate" , bunatatea inefabila si frumusetea caracterului uman sunt CHESTII obligatorii , la ordinea zilei si disperat promovate in varii profile cam de toate personajele "publice" care cauta cheia accesului la diverse oportunitati ... 

      INASA ,  

      CIRCUL ,indiferent sub ce aspect si in ce domeniu este obiectivul principal : 

      relaxarea , games& party , vacante sunt tintele principale ," intrerupte" de chestii " insignifiante" sau "marunte" ca familia, munca, respectul si responsabilitatea pentru ceilalti si un posibil viitor (din vorbe si cu vorbe insa...). 

      Ne amintim de lucruri cu adevarat definitorii progresului si normalitatii doar in crizele unde suntem expusi si cumplit de vulnerabili , atunci mai exista doctori, cercetatori, ingineri, salubritate...reguli... 

      PS

      E de preferat lupta intre conservatorismul social (+ liberalism economic) al" jackass-ului" contra "elefantului" conservatorismului economic (+ fiscal) din US, fata de haosul multipartidism din alte zone terestre de "progres"... 

      Societatea umana se afla in declin accentuat din cauza lacomiei escrocilor de capitalisti si a coruptiei guvernelor, nu din alte motive. Cei care au iesit in strada in America stiu foarte bine acest lucru, ca bancile, guvenele si corporatiile au introdus hazardul moral in ecuatie si au pus economia pe chituci.

      De aceea, dupa parerea mea, cine arata cu degetul spre multimile care distrug totul in calea lor, da dovada cel putin de ipocrizie. Cine i-a adus pe acei oameni la stadiul de fiare salbatice in jungla urbana, nu corporatiile? O vina trebuie sa aiba cineva..  

      A justifica vandalismul si criminalitatea si a le sutine pe premize ideologice este ....

      Macar in US manifesta, (asa e cu democratia asta capitalista!!! ) ce te faci in RPC (declarati urmasi ai marxismului) unde cum vorbesti, daca apuci, cum dispari vreo 10 ani, in varianta optimista? 

      Deci corporatiile capitaliste sunt vinovate si ne intoarcem la 1867 sa o luam de la capat cu "visul de aur al omeniririi" ? 

      Da este declin, iar principalii vinovati suntem NOI, care cu trecerea timpului , fiecare vrem mai multe, mai repede, cu efort minim si GRATIS, fara respect pentru planeta , pentru celelalte fiinte si pentru viitor ...  

      Oamenii nu se nasc egali nici fizic si nici social , asta este tristul adevar si realitatea necosmetizata ideologic sau altfel si nediscriminata. 

      PS 

      Stiti care este entitatea (perfect) similara prin efectele actiunilor induse cu specia umana ?  

    Basescu e de vina!.

    1. ... ca exact asta voiam sa scriu si eu dupa citirea catorva mesaje marxiste de mai sus. Mi-ati luat-o inainte, ma simt nedreptatit :-)

      nu ai avut noroc (de data asta)

      da ' nu au intrat albiturile in sac.... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb