America, între frustrare şi haos

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 5 noiembrie 2020

Sorin Rosca Stanescu

Statele Unite sunt date peste cap. Două tabere uriaşe se resping şi se urăsc literalmente. Două tabere politice, ambele cuprinse de profunde frustrări, incapabile să mai înţeleagă şi să mai respecte jocul democratic, deţin împreună nu mai puţin de 300.000 de arme. Şi ameninţă să se încaiere pe bulevardele marilor oraşe şi în suburbiile acestora. De la frustare până la haos e doar un pas. Iar de la haos la un război civil, tot un pas.

Cancelarul Germanei, doamna Angela Merkel, pe bună dreptate, şi-a exprimat public îngrijorarea. Uriaşa experienţă politică pe care o are, dar şi informaţiile pe care i le furnizează unul dintre cele mai performante servicii de spionaj ale lumii, îi spun că situaţia politică din Statele Unite poate degenera. Într-o criză constituţională. Cum se exprimă cu prudenţă Angela Merkel. Dar o criză constituţională în măsura în care este profundă şi de durată, poate zdruncina din temelii cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere militar şi puterea economică plasată după unii în continuare pe prima poziţie, după alţii pe locul doi, fiind surclasată de China. Este suficientă însă o gravă destabilizare în politica internă a Statelor Unite, o confruntare care să atingă un anumit grad al violenţei între mase uriaşe de cetăţeni, care nu va putea fi, ce puţin pentru moment, stăpânită de forţele de ordine aflate cu fundul în două luntrii, pentru ca o putere financiară şi o putere militară de anvergura Statelor Unite să se zdruncine într-o asemenea măsură, încât să se propage ca un tsunami în întreaga lume.

Toţi oamenii politici responsabili ar trebui să împărtăşească îngrijorările exprimate de cancelarul Angela Merkel, chiar dacă acestea sunt uşor maliţioase. Pornind de la realitate că niciuna dintre cele două tabere politice şi niciunul dintre cele două electorate nu-şi vor accepta înfrângerea, că acest conflict va răbufni la Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite, după care nici verdictul acesteia nu va fi recunoscut şi se va merge şi mai departe, vom avea de-a face cu o criză de durată. O criză care creează o instabilitate la nivelul întregii lumi şi care poate conduce la realinierea planetelor, cel puţin temporar, în favoarea statelor cu regimuri totalitare evidente sau disimulate. Iar reprezentanţii acestora vor şti cum să pescuiască în ape tulburi.

Este o situaţie fără precedent. Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, care este şi şeful Executivului şi care este responsabil constituţional de organizarea alegerilor, susţine că acestea au fost grav fraudate. Şi că înţelege prin avocaţii săi să acţioneze pe toate căile pentru a opri procesul de numărare a voturilor care ar fi viciat. Şi, culmea, şi susţinătorii lui Joe Biden afirmă că are loc un proces de fraudare, motiv pentru care ies în stradă, obligându-i pe negustorii din marile oraşe să se baricadeze. Miroase cât se poate de serios a praf de puşcă.

Situaţia nu va putea fi tranşată cât ai bate din palme. Dimpotrivă! Vor trece zile, probabil săptămâni bune, până când unul dintre cei doi protagonişti ai acestei isterii în masă va fi în măsură să depună jurământul. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că isteria va înceta.

Aceasta fiind starea de lucruri în Statele Unite, care sunt cel mai important aliat militar al României, nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla în eventualitatea în care, Doamne fereşte, flancul de sud-est al NATO din Europa ar fi supus unei provocări de anvergură sau chiar unei agresiuni. Cine ar decide, în condiţiile interne din Statele Unite, o replică militară în plan extern? Am fi extrem de naivi să ne imaginăm vreo secundă că prevederile Tratatului NATO devin operante instantaneu. Şi automat. De fiecare dată, este indispensabilă decizia statelor membre ale Tratatului Atlanticului de Nord. Iar în arhitectura acestor state, Statele Unite ocupă vârful piramidei. Şi se mai schimbă ceva la fel de important. Până în prezent, România, şchiopătând serios din perspectiva politicii sale externe, a reuşit totuşi să se menţină la suprafaţă, pe o gheaţă foarte subţire, făcând un balans între Statele Unite şi Uniunea Europeană, dominată de Germania. Un balans din ce în ce mai dificil, pe măsură ce raporturile dintre cei doi giganţi s-au deteriorat. Ce ce se va întâmpla de acum încolo? Ne vom arunca din nou cu arme şi bagaje, fără nico ancoră de peste Ocean, în tabăra germană? Şi, în aceste condiţii, care va fi impactul noii situaţii internaţinale asupra raportului dintre partidele care compun arhitectura politică a României?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nici Germania nu sta mai bine sub domnia Angelei Merkel. Este divizata, deși la noi nu transpare nimic. Este rodul politicii ei progresiste care spliteaza societatea în grupuri mici, revendicative , și totodată izolează aceste grupuri unele de altele. Se ajunge la ruperea coeziunii sociale și se aplica principiul "divide et impera". Societatea germana este divizata ca și cea americana,iar câștigurile obținute de la revoluția franceza încoace sint în pericol de a fi pierdute.

    1. Nici noi nu suntem departe

      ASTA INSEAMNA , SA AJUNGA UN OM BOLNAV PSIHIC , LA CARMA STATELOR UNITE , ALE AMERICII !!! DUPA CE S-A INSTALAT , IN FOTOLIUL DE PRESEDINTE , A INCEPUT CU GALAGIA , SI CU RACA !!! A STARNIT , SCANDALURI PESTE SCANDALURI , URA , PESTE URA ; A INVRAJBIT PE UNUL CONTRA CELALALT ; CERTURI , PESTE CERTURI !!! S-A PUS RAU , IN NUMELE AMERICII , CU RUSIA , CHINA , IRANUL , SI O PARTE DIN TARILE ARABE !!! A STRESAT INTREGUL GLOB PAMANTESC , CU AMENINTARI DE IMPOZITE SI TAXE !!! IN CEI 4 ANI DE ARMAGHEDON , A FACUT PUTIN BINE , DOAR COMUNITATII DE AFACERI , DIN CARE , BINENTELES , FACE SI EL PARTE !!! ALTFEL , A CALCAT , BINE DE TOT , IN STRACHINI , IN DECIZIILE PE CARE LE-A LUAT !!! SI-A FACUT DUSMANA , IN PROPRIA LUI TARA , SI COMUNITATEA NEAGRA , CARE , CRED EU , A FACUT DIFERENTA LA ALEGERI , IN FAVOAREA LUI BIDEN , SI CONTRA LUI , DIN CAUZA GESTIONARILOR PROASTE , ALE UNOR PROBLEME APARUTE IN TIMP !!! ''''''' MOARTE , KU-KLUKS- istului '''''''' !!! S-AU AUZIT SCANDARI , DIN TOATE COLTURILE AMERICII , DIN PARTEA COMUNITATILOR DE '''''' CULOARE '''''' !!! ASTA ESTE !!! L-AU ASTEPTAT LA COTITURA , SI L-AU ''''''' ARANJAT ''''''' , PRIN VOTURI !!! TRUMP , A DEMONSTRAT CA , E UN OM DE AFACERI , DAR , CA PRESEDINTE DE TARA , E UN AFON !!! NESTIIND SA GUVERNEZE , SI-A ASCUNS ACEST LUCRU , PRIN TACTICA TIPETELOR , SCANDALURILOR , SI A CERTURILOR !!! PE SCURT , PRIN GALAGIE !!! LA REVEDERE , SI N-AM CUVINTE , VORBA ACTORULUI GRIGORE - VASILIU , BIRLIG !!!!!!!!!

      Daca pierde Tramp pe cine mai pupa iohanis in dos ,pana acum ne spunea ce mare om este Tramp, acum sa vezi plecacini aduse lui Baiden

    Adevarata America s-a vazut f.bine la centrele de votare din SUA, unde oamenii au stat la rand linistiti la 1m-1,5 metri si nu la descreierati din fata Casei Albe din Waschington, platiti de toate organizatiile teroriste internationale de stanga si dreapta. Aceata este adevarata AMERICA!!

    Ar putea sa ia aminte si toti semidoctii dela noi , care zgarie hartie degeaba!, pardon pe bani multi!! 

    A câștigat "Mihaela dragostea mea"... La fel ca Trump și Geoană s-a crezut președinte pentru o noapte și, când s-ar trezit din somn, a constatat că a fost lucrat pe ia spate de Băsescu și statul paralel coordonat de Ambasada Americii.

    Nu am nici cea mai mica îndoială că Trump a fost lucrat pe la spate de aparatul securistic al FIAREI masonice progresiste. E o noua revoluția e bolșevică... Asta e. Nu ne putem opune. 

    America intre frustrare patriotică si haos globalist , intre visul american distrus de cosmarul pandemic si haosul santajist al ciclopilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb