Directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM), Dumitru Pelican, susţine că nu există riscul blocării bugetului de şomaj, în condiţiile în care numărul şomerilor indemnizaţi este mult mai mic decât numărul total de şomeri.
Persoanele care îşi părăsesc locul de muncă prin demisie sau prin acordul ambelor părţi nu pot primi ajutor de şomaj.
Dumitru Pelican a explicat: "Nu sunt probleme cu blocarea fondului de şomaj. De altfel, nu s-a pus niciodată această problemă, deoarece numărul şomerilor aflaţi în plată este mult mai mic decât numărul total de şomeri. Cei care pleacă prin demisie sau acordul părţilor nu pot lua ajutor de şomaj".
Potrivit datelor ANOFM, în martie, erau în plată 229.500 de şomeri, în timp ce numărul total de şomeri era de 513.621.
Oficialul AMOFM a adăugat că, în prezent, şomerii primesc 75% din salariul minim brut (450 lei), la care se adaugă cote procentuale de 3%, 5%, 7% sau 10%, în funcţie de stagiul de cotizare, informează NewsIn.
Absolvenţii primesc un ajutor de şomaj de 50% din salariul minim brut, respectiv 300 lei.
Dumitru Pelican a explicat: "Piaţa muncii nu este blocată în prezent, ci este redusă substanţial faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Se anunţă disponibilizări în continuare. Pentru perioada ianuarie-iunie 2009, 85 de firme cu sediul social în Bucureşti anunţaseră 16.885 de disponibilizări, însă trebuie ţinut cont de faptul că numărul anunţat de disponibilizări este adesea mult mai mare decât numărul efectiv de persoane trimise în şomaj".
Directorul executiv al ANOFM a mai precizat că, din circa 3.250 de disponibilizări anunţate pentru perioada ianuarie-martie, au devenit efective puţin peste 1.600.