După ce a pierdut instalaţiile pentru fabricarea de îngrăşăminte la executarea silită, combinatul "Amonil" Slobozia (simbol AMO) s-ar putea transforma în producător de energie electrică, la mai bine de trei ani de când acţionarii companiei au aprobat un contract cu "Intergaro" pentru procurarea celor necesare unei instalaţii de obţinere a energieie electrice prin cogenerare. Compania "Interagro" este deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, despre care au tot circulat zvonuri neconfirmate că s-ar afla în spatele celor două off-shore-uri care controlează circa 50% din "Amonil".
De data aceasta, acţionarii "Amonil" sunt convocaţi, pe 29 august, să voteze asupra propunerii ca obiectul principal de activitate al companiei, fabricarea de îngrăşăminte, să fie înlocuit cu producţia de energie electrică.
Fabricarea de îngrăşăminte ar urma să completeze obiectul secundar al societăţii, potrivit convocatorului AGA.
Pe Ordinea de zi a mai fost trecută şi aprobarea încheierii unei convenţii pentru constituirea unui drept de superficie de către "Chemgas Holding Corporation", în favoarea "Amonil", asupra unui lot de teren pentru realizarea şi punerea în funcţiune de către combinat a investiţiei "Staţia de cogenerare".
"Chemgas" este societatea care a preluat cele mai importante active de producere a îngrăşămintelor ale "Amonil", în urma executării silite a combinatului.
Contactaţi de ziarul BURSA, oficialii "Interagro" au precizat că s-au ocupat doar de importul instalaţiilor pentru centrala de cogenerare, subliniind că, în rest, "Interagro" nu are vreo legătură cu "Amonil".
"Noi am avut contract cu ei (n.r Amonil) doar pentru importul instalaţiilor necesare şi am finanţat contractele de achiziţie, pentru informaţii legate de cantitatea de energie ce urmează să fie produsă sau pentru data dării în folosinţă a centralei trebuie să sunaţi la societate, noi nu avem astfel de informaţii", ne-au precizat oficialii "Interagro".
În AGA din martie 2008, acţionarii "Amonil" au aprobat un contract de lungă durată între combinat şi "Interagro" având ca obiect "procurarea a două grupuri de cogenerare şi a două compresoare gaz metan în valoare de circa 6,1 milioane euro pentru realizarea Instalaţiei de obţinere a energiei electrice şi termice prin cogenerare".
Tot atunci, acţionaţii "Amonil" au aprobat garantarea plăţii sumei datorate "Interagro" prin constituirea unei ipoteci asupra instalaţiei Amoniac Kellogg.
Gheorghe Anăstăsoai, directorul general al societăţii, a refuzat să dea mai multe informaţii privind centrala de cogenerare, invocând legislaţia restrictivă a pieţei de capital în privinţa diseminării inegale a informaţiilor înainte ca acestea să fie aduse la cunoştinţă acţionarilor.
"Amonil este o societate listată şi trebuie să respectăm legea pieţei de capital. Veţi afla mai multe când vom transmite raportul către Bursă", a precizat domnul Anăstăsoai.
"Amonil" Slobozia are o capitalizare bursieră de 16,68 milioane de lei, potrivit preţului de 0,0159 lei înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Societatea a fost executată silit, la finele lui 2009, în contul unei datorii de circa 54 de milioane de lei acumulată faţă de fostul Distrigaz Sud. Furnizor de gaze a vândut creanţa către "Riverside Development" care a transferat-o, la rândul ei, către Chemgas Holding Corporation.
"Zalois Ltd" Belize deţine o participaţie de 32,19% din combinat, iar "Jovline Ltd" Belize City este raportată cu o participaţie de 18,22%. Suedezii de la "East Capital" deţin prin "Salink Limited" 13,54% din titlurile AMO.
• Avocatul Duţescu: Furnizarea de apă către Slobozia, singura activitate a "Amonil"
Avocatul Cristian Duţescu, reprezentantul suedezilor de la "East Capital", susţine că investiţia de 6,1 milioane de euro în achiziţia instalaţiilor pentru centrala de cogenerare din 2008 a fost una "proastă", în condiţiile în care "Amonil" avea de plătit atunci creanţa către "Distrigaz Sud".
Reprezentantul "East Capital" ne-a declarat: "Acţionarii AMO s-au pronunţat în favoarea achiziţiei a două grupuri de cogenerare şi a două compresoare de gaz metan în valoare de 6,1 milioane de euro, în martie 2008, înainte ca Salink să devină acţionar, deşi societatea avea de plătit atunci datoriile care au dus ulterior tocmai la executarea ei silită. Noi am considerat că, în condiţiile respective, investiţia a fost una proastă.
Suntem total nemulţumiţi de modul în care au decurs contractele pentru achiziţia celor două grupuri de cogenerare, efectuată nu direct de la producător, ci prin Interagro. Termenii şi condiţiile contractelor au fost schimbate de câteva ori, după cum rezultă din pag. 20-22 ale raportului de audit suplimentar publicat pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti în luna decembrie 2010, astfel încât < Amonil > a fost nevoită să plătească mai repede decât era prevăzut iniţial 50% din valoarea celor două grupuri de cogenerare, ceea ce a afectat situaţia financiară a societăţii, confruntată cu datorii care au condus la pierderea tuturor activelor necesare producţiei în urma executării silite. Totodată, termenul de livrare s-a prelungit de două ori, < Amonil > urmând să beneficieze astfel cu întârziere de efectele investiţiei realizate".
Avocatul Duţescu s-a declarat nemulţumit şi de faptul că societatea nu a comunicat că, în acest moment, singura activitate pe care o mai prestează este furnizarea de apă către oraşul Slobozia, aşa cum a arătat preşedintele consiliului de administraţie la adunarea generală de bilanţ din acest an.
"Noi am sugerat conducerii AMO să facă demersuri la Registrul Comerţului ca să înregistreze aceste schimbări în obiectul de activitate, pentru că investitorii de la BVB ştiau că atunci când îşi plasează banii în AMO, investesc într-o companie care produce îngrăşăminte chimice. Or, societatea se pare că nu mai produce îngrăşăminte din 2010, de când nu au mai fost prelungite contractele de închiriere a activelor cu Chemgaz, activele ei fiind preluate de Chemgas din octombrie 2009", a mai spus avocatul Duţescu.
1. 29 august
(mesaj trimis de Keena în data de 26.07.2011, 11:40)
draga Stefania, sedinta e in 29 august!
1.1. raspuns (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de stefania ciocirlan în data de 26.07.2011, 13:29)
am modificat,
va multumesc
2. pe ce principiu functioneaza BVB?
(mesaj trimis de VanghelicaX în data de 26.07.2011, 12:42)
ce motiv as avea sa cumpar actiuni pe BVB la aceasta companie?...........