AN DE CRIZĂ Băncile de la Bursă abordează diferit anul 2009

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 aprilie 2009

Băncile de la Bursă abordează diferit anul 2009

Investitorii în acţiuni bancare listate la Bursa de Valori Bucureşti vor primi dividende de la BRD Groupe Societe Generale (simbol BRD) din profitul aferent anului trecut şi aşteaptă acelaşi lucru şi de la Banca Transilvania (TLV), ai căror acţionari discută această propunere pentru prima dată în istorie. Deţinătorii de acţiuni Banca Comercială Carpatica (BCC) vor fi lipsiţi de această sursă de venit, în favoarea unei viitoare majorări a capitalului social.

BRD şi BCC au aprobat, în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor de zilele trecute, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2009. În timp ce BRD se aşteaptă la o reducere a profitului în acest an, Carpatica ţinteşte o majorare semnificativă a profitului.

BRD se aşteaptă la o scădere a profitului de cel mult 10%

Acţionarii BRD - Groupe Societe Generale au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,72828 lei pentru fiecare acţiune, aferent profitului din 2008, cu 23% mai ridicat faţă de cel din anul precedent, de 0,5921 lei/acţiune. Astfel, valoarea totală a dividendelor se ridică la 507,54 milioane de lei, banca având un capital social de 696,9 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de un leu. Dividendele urmează să fie acordate în cel mult două luni de la data adunării generale.

De asemenea, conducerea a aprobat şi realizarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 600 milioane euro sau echivalent în lei sau altă valută, în perioada 2009-2010.

Tot în cadrul AGA de ieri, acţionarii BRD au dezbătut şi aprobat situaţiile financiare ale băncii pe anul 2008 şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul curent.

Pentru acest an, banca îşi propune să obţină un profit net în scădere cu cel mult 10% faţă de cel de anul trecut, de 1,138 miliarde lei. BRD intenţionează să îşi crească veniturile bancare cu 10 - 15%, să îşi majoreze portofoliul de credite cu 10% şi să atragă cu 10 - 15% mai multe depozite. Investiţiile băncii din acest an sunt programate la aproximativ 60 milioane de euro, faţă de 64,8 milioane euro în 2008.

BRD - Groupe Societe Generale, a doua bancă de pe piaţa din ţara noastră după valoarea activelor, a finalizat anul 2008 cu un profit net de 1,364 miliarde lei, în creştere cu 46% faţă de 2007. Instituţia de credit este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 4,66 miliarde lei, potrivit cotaţiei de 6,7 lei/acţiune din şedinţa bursieră de pe 28 aprilie.

Carpatica ţinteşte un profit de opt ori mai mare în 2009

Banca Comercială Carpatica ţinteşte în 2009 un profit net de 6,727 milioane de lei, de peste opt ori mai mare decât cel obţinut anul trecut (801 milioane de lei), în ciuda faptului că, în primele luni din acest an, activitatea de creditare a fost blocată. Banca Carpatica a înregistrat anul trecut un profit net sub un milion de lei, numai 802.000 lei.

Profitul din acest an urmează să fie folosit pentru majorarea capitalului social, potrivit deciziilor luate de acţionarii băncii.

Banca dispune de un capital social de 201,25 milioane lei, divizat în 2,01 miliarde de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,10 lei.

Acţionarul principal al Băncii Carpatica este Ilie Carabulea, care controlează 36,26% din capitalul social al instituţiei de credit. Titlurile Băncii Comerciale Carpatica sunt listate la BVB, iar banca are o capitalizare de 271,69 milioane de lei, potrivit cotaţiei de 0,13 le/iacţiune din şedinţa bursieră de ieri.

În AGA de la Banca Transilvania discuţiile s-au prelungit

În cursul zilei de ieri şi acţionarii Băncii Transilvania au participat la AGA, însă dezbaterile acestora s-au prelungit până după închiderea ediţiei.

Printre cele mai importante subiecte ce urmau să fie dezbătute de acţionarii băncii se numără eliminarea pragului maxim de deţinere de 5% din capitalul social.

Consiliul de Adminsitraţie al Băncii Transilvania a propus distribuirea unui dividend brut aferent anului 2008 în valoare totală de 50 de milioane de lei, acţionarii urmând să spună ultimul cuvânt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb