Dialogul cu Comisia Europeană (CE) pentru a permite clarificarea unor aspecte din cele 12 recomandări din raportul MCV, în vederea îndeplinirii acestora cât mai repede, a fost deja demarat, a declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Ana Birchall a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), prilej cu care au fost adoptate formal, ca punct fără dezbatere, de către miniştrii afacerilor europene, concluziile Consiliului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), urmare a raportului Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie.
"Concluziile sunt echilibrate şi reflectă angajamentul autorităţilor române de a continua lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului judiciar, precum şi continuarea dialogului cu Comisia Europeană în vederea îndeplinirii obiectivului de finalizare a Mecanismului", a arătat ministrul delegat Ana Birchall, care a precizat că, în acest sens, "urmare demersurilor făcute de către prim-ministrul Sorin Grindeanu în discuţiile cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a fost deja demarat dialogul cu Comisia Europeană pentru a permite clarificarea unor aspecte din cele 12 recomandări din raport în vederea îndeplinirii acestora cât mai repede".
Referitor la adoptarea concluziilor privind raportul MCV, Ana Birchall a subliniat "necesitatea de a avea recomandări ne-echivoce care să permită un calendar predictibil pentru finalizarea Mecanismului" şi a salutat recunoaşterea de către Comisia Europeană a lipsei oricărei legături între Mecanism şi alte dosare europene, precum Schengen sau fondurile structurale, precizează MAE.
Totodată, în cadrul discuţiilor, ministrul delegat Ana Birchall a exprimat susţinerea pentru continuarea implementării strategiilor privind Piaţa Internă, consolidarea politicii industriale a UE şi definitivarea pieţei unice digitale. De asemenea, în ceea ce priveşte aspectele referitoare la securitate şi apărare, demnitarul român a evidenţiat necesitatea implementării obiectivelor formulate la nivel european şi euro-atlantic, cu asigurarea complementarităţii deciziilor în plan european cu cele asumate în cadrul NATO. Birchall a subliniat importanţa, atât pentru statele membre, cât şi pentru partenerii UE, a promovării în continuare la nivel UE a măsurilor de combatere a ameninţărilor hibride.
Cu referire la migraţie, partea română a subliniat importanţa abordării cauzelor profunde ale fenomenului.
Ministrul a declarat: "România susţine consolidarea cooperării cu partenerii externi, state de origine şi de tranzit, inclusiv în baza măsurilor agreate la Summit-ul European informal din Malta din 3 februarie care vizează gestionarea migraţiei pe ruta Mediteranei Centrale, precum şi sprijinul UE pentru statele aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest. Totodată, trebuie să continuăm implementarea Declaraţiei UE-Turcia din martie 2016".
Miniştrii pentru afaceri europene au avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la Semestrul European şi despre proiectul de recomandare privind politica economică a zonei euro, în vederea transmiterii, spre andosare, către Consiliul European.
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, cu ministrul de stat britanic, David Jones, cu secretarul de stat italian, Sandro Gozi, cu secretarul de stat spaniol pentru UE, Jorge Toledo Albiñana, precum şi cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.