Delegaţia Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul Irlandei a întreprins, în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, o vizită oficială în ţara noastrp, la invitaţia comisiei omoloage din Camera Deputaţilor, transmite un comunicat de presă.
Delegaţia irlandeză a fost compusă din Dominic Hannigan - preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, alături de John Halligan, Eric Byrne, Derek Keating şi Fiona Cashin.
Înaintea întrevederii cu membrii Comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat, oficialii irlandezi, alături de membrii comisiilor reunite, au depus flori şi au aprins lumânări la clubul Colectiv.
Potrivit comunicatului, preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Camera Reprezentanţilor, Ana Birchall şi Dominic Hannigan, şi-au exprimat sprijinul pentru memorandumul de înţelegere semnat, la Dublin, pe 22 octombrie 2015, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi omologul său irlandez, Sean Barrett, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, în vederea susţinerii, pregătirii şi îndeplinirii dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pentru perioada de dinaintea şi din timpul deţinerii acesteia de către România. În completarea acestui demers, cele două comisii pentru afaceri europene au convenit să coopereze, astfel încât să valorifice experienţa şi expertiza Irlandei în exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, mandat pe care România urmează să îl preia în perioada iulie-decembrie 2019.
Ana Birchall a subliniat, în contextul întrevederii, importanţa relaţiei dintre România şi Irlanda în cadrul Uniunii Europene. "Irlanda este un prieten şi un partener apropiat pe care România se poate baza în Uniunea Europeană. În cadrul întrevederii, am abordat teme de prim-plan în relaţia bilaterală, precum viitorul Europei, sistemele de control parlamentar, ipoteza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, migraţia şi Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP)", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.
În ceea ce priveşte viitorul Europei, Ana Birchall s-a exprimat în favoarea continuării extinderii către Est. "Pentru România, continuarea Parteneriatului Estic este importantă. Eforturile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei trebuie încurajate şi susţinute. Delegaţia irlandeză a salutat apelul meu şi a recunoscut nevoia ca acestei zone a Europei să i se acorde mai multă atenţie la nivelul UE. România a fost şi va rămâne un susţinător activ al procesului de extindere a UE şi a NATO spre Est, ţinând cont că aceasta reprezintă una dintre cele mai de succes politici ale UE şi NATO", a punctat deputatul PSD.
Referitor la tema migraţiei, Ana Birchall a subliniat că "România este un factor generator de stabilitate şi securitate în această regiune care se confruntă cu numeroase provocări. La nivelul UE trebuie să se ia în considerare întreaga contribuţie a României, atât ca factor de stabilitate în regiune, cât şi prin prisma implicării ţării noastre în misiunile FRONTEX, EUROPOL şi BESA", a menţionat deputatul.
În acelaşi context, Dominic Hannigan, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Reprezentanţilor a abordat tema eventualei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniind că "un astfel de scenariu ar constitui un dezavantaj major pentru Uniunea Europeană şi pentru Irlanda, atât din punct de vedere economic, cât şi din perspectiva implicaţiilor mai largi pe care un astfel de eveniment le-ar putea avea asupra constructului european".