Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall, a susţinut necesitatea introducerii şi operaţionalizării conceptului de cultură de securitate cibernetică în rândul tinerilor, începând de la nivelul de liceu, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
"Această iniţiativă se înscrie într-un demers mai amplu ce vizează promovarea unor măsuri de încurajare a elevilor şi studenţilor pentru a urma o carieră în domeniul securităţii cibernetice", a declarat Ana Birchall în cadrul conferinţei Cyber Intelligence Europe.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că statisticile recente privind dinamica infracţiunilor cibernetice generează o preocupare reală, relevând o amplificare a fenomenului fie că vorbim despre utilizarea reţelelor sociale, ori despre fraude informatice grave.
"Cultura de securitate, şi subsecvent introducerea conceptului de securitate cibernetică în şcoli reprezintă un demers important în beneficiul eforturilor de adecvare a normelor de securitate şi etică la spaţiul virtual", a afirmat Birchall.
În acelaşi context, Ana Birchall a pledat pentru implicarea sectorului privat şi stimularea unui dialog public-privat real, inclusiv în ce priveşte susţinerea guvernamentală a transferului tehnologic şi a cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării soluţiilor de securitate cibernetică. Obiectivul central este de a crea în România o industrie robustă în domeniul securităţii cibernetice, stimulând totodată dezvoltarea prin măsuri fiscale acordate companiilor româneşti ce au ca obiect principal de activitate securitatea cibernetică.
"Această susţinere poate lua multiple forme, cele mai eficiente dovedindu-se relaxarea costurilor aferente angajării de specialişti în domeniu, susţinerea startup-urilor, precum şi promovarea soluţiilor de securitate româneşti", a susţinut preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.
Un aspect asupra căruia preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a revenit cu această ocazie vizează necesitatea elaborării şi adoptării, în România, a unei legislaţii comprehensive şi actualizate în domeniul securităţii cibernetice.
"Adecvarea şi consolidarea legislaţiei în domeniu va crea inclusiv spaţiul normativ pentru implementarea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică, având rolul de a preveni şi contracara riscurile şi ameninţările la adresa securităţii cibernetice. Acest demers va genera în mod obligatoriu un cadru de cooperare la nivel naţional între instituţiile publice având competenţe în domeniu şi mediul privat", a mai precizat Ana Birchall, conform sursei citate.